Krajowe Systemy Jakości Żywności - wsparcie
Systemy Jakości Żywności powstały, by chronić dziedzictwo kulinarne, premiować najlepsze i unikalne produkty tradycyjne i regionalne, a ich producentom umożliwić ochronę przed nieuczciwą konkurencją.
Systemy Jakości Żywności powstały, by chronić dziedzictwo kulinarne, premiować najlepsze i unikalne produkty tradycyjne i regionalne, a ich producentom umożliwić ochronę przed nieuczciwą konkurencją.
17 stycznia 2024 r. podpisano nowelizację Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 kwietnia 2023 r. sprawie szczegółowych warunków i szczegółowego trybu przyznawania i wypłaty pomocy finansowej w ramach schematów na rzecz dobrostanu zwierząt w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 (Dz. U. poz. 797, z późn. zm.) (rozporządzenie dobrostanowe).
20 listopada 2023 roku o godz. 8:30, MODR Oddział Poświętne w Płońsku zaprasza na konferencję online pt.: „Najnowsze technologie oraz rozwiązania w hodowli bydła mlecznego”.
Od 1 kwietnia 2023 do 31 maja 2023 roku będzie można składać wnioski o dofinansowanie do przezimowania rodzin pszczelich.
Wnioski o przyznanie pomocy w ramach poszczególnych interwencji można składać w terminie od 3 do 18 kwietnia 2023 roku.
Do 7 lutego 2023 r., czyli o tydzień dłużej niż zakładano, producenci trzody chlewnej, którzy ponieśli straty w wyniku trwającej wojny, mogą składać wnioski o nadzwyczajną tymczasową pomoc.
Od 6 stycznia 2023 r. obowiązuje nowa ustawa o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Przepisy dotyczą przede wszystkim katalogu gatunków objętych obowiązkiem ewidencjonowania, zasad i terminów dokonywania zgłoszeń, a także wyboru środków identyfikacji. Oprócz tego paszporty bydła będą służyć dokumentowaniu wyłącznie przemieszczeń zagranicznych, a podstawową drogą informowania o zdarzeniach ma się stać aplikacja IRZplus.
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku zaprasza 12 grudnia 2022 o godz. 10:00 (poniedziałek) na konferencję online pt. „Najważniejsze aspekty wpływające na sukces chowu i hodowli bydła mlecznego”.
29 marca 2022 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych” w dwóch obszarach – rozwój produkcji prosiąt oraz nawadnianie w gospodarstwie. Zainteresowani tą formą pomocy mają czas na złożenie dokumentów do 27 maja 2022 r.
Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w ARiMR wnioski o wsparcie.
15 lutego rozpocznie się nabór wniosków o pomoc dla producentów trzody chlewnej. Potrwa do 29 kwietnia 2022 r.
24 listopada br. o godzinie 10.00 - zapraszamy Państwa do udziału w konferencji online nt. „Najważniejsze aspekty wpływające na sukces chowu i hodowli bydła mięsnego”.
Zapraszamy na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędą się:
Woj. wielkopolskie
27.05.2021 r. godz. 8:00 oraz
28.05.2021r. godz. 8:00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie
9.06.2021 r. o godz. 8:30 - Agroturystyka Stary Folwark
10.06.2021 r. o godz. 8.30 - Sala Wiejska Nowy Dwór Woj. pomorskie
1.06.2021 r. godz. 8:00 oraz
2.06.2021 r. godz. 8:00 - Technikum nr 2 w Chojnicach ul. Dworcowa 1
16.06.2021 r. o godz. 8:30 - świetlica w Skowarczu
17.06.2021 r. o godz. 8.00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie
Woj. mazowieckie:
14.06.2021 r. godz. 8.00 – Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
15.06.2021 r. godz. 8.00 - Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
Program szkolenia:
Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka
3. Warunki odchowu piskląt -transport gęsiąt -pomieszczenia i obsada -ogrzewanie i temperatura w odchowie -oświetlenie -zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut
5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego
7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem
Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut
11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwania wykładów: 90 minut.
12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej
Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja W
ięcej informacji można uzyskać: e-mail:
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/
Od 12 lutego 2021 roku, zmieniają się opłaty za wydanie paszportu bydła. Wydanie paszportu dla bydła będzie tańsze niż dotychczas i wyniesie 1 złoty. Do 2 zł wzrośnie natomiast opłata za wydanie duplikatu paszportu. Opłata za doręczenie paszportu (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru) przez Pocztę Polską wynosi 8,50 zł
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało 23 grudnia 2020 r. projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Dobrostan zwierząt” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski
ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail:
Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500
Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński
Bielice 19, 96-500 Sochaczew
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail:
Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500
Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński
ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail:
Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500
Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak
ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail:
godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500
Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka
ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail:
Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500
Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail:
Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530
Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski
ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail:
Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500
Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.