Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Krajowe Systemy Jakości Żywności - wsparcie

Systemy Jakości Żywności powstały, by chronić dziedzictwo kulinarne, premiować najlepsze i unikalne produkty tradycyjne i regionalne, a ich producentom umożliwić ochronę przed nieuczciwą konkurencją.

Znakowanie produktów stanowi czytelną informację dla konsumenta na temat ich jakości i oryginalności. Do krajowych systemów jakości żywności może przystąpić każdy producent, który podejmie się spełnienia wymagań określonych danym systemem jakości.

Krajowy system jakości żywności Jakość Tradycja działa od 2017 r. Charakteryzuje się stosowaniem w produkcji wyłącznie surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO. Promuje produkty żywnościowe o wysokiej jakości, ze szczególnym uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Rolnicy wytwarzający produkty o wysokich walorach jakościowych, biologicznych i odżywczych, opierający się na produkcji pozbawionej metali ciężkich, środków ochrony roślin, czy innych szkodliwych substancji doskonale wpisują się w założenia Integrowanej Produkcji.

Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 czerwca 2007 roku uznano Integrowaną Produkcję za krajowy system jakości żywności i umożliwiono producentom korzystanie ze środków wsparcia Unii Europejskiej w ramach programu „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”.

Producenci żywca wołowego i wołowiny, ubojnie, zakłady rozbioru, przewoźnicy żywca, przetwórnie mięsa po otrzymaniu certyfikatu na produkcję dobrej i bezpiecznej wołowiny mają możliwość uzyskania wsparcia ze strony specjalistów i wyższej ceny za żywiec wołowy w ramach Systemu Jakości Wołowiny.

Współpraca z certyfikowanymi podmiotami w całym łańcuchu wartości sektora wołowiny daje wyższe bezpieczeństwo transakcji i terminowości dostaw oraz płatności. Dodatkową korzyścią jest większa szansa na uzyskanie środków unijnych na rozwój gospodarstwa.

Producenci wieprzowiny mogą przystąpić do Systemu Jakości Wieprzowiny, programu opracowanego i realizowanego przez organizacje reprezentujące rolników i przetwórców mięsa – Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS. Jest to kompleksowy sposób produkcji wieprzowiny w łańcuchu „od pola do stołu". Jego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa.

System Gwarantowanej Jakości Żywności ułatwia konkurowanie na trudnym rynku, zwiększając wiarygodność producenta w oczach konsumenta poprzez określenie szczegółowych warunków, jakie muszą być spełnione, aby produkt końcowy miał jak najwyższą jakość. Obejmuje on swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „od pola do stołu”.

 Nabór wniosków o środki, których pula wynosi ponad 80 mln zł, trwa do 18 marca 2024 r.

Wnioski można składać za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Szczegóły dotyczące wymagań i kryteriów znajdują się na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

https://www.gov.pl/web/arimr/I.13.3-promowanie-informowanie-i-marketing-dotyczacy-zywnosci-wytwarzanej-w-ramach-systemow-jakosci-zywnosci

Źródła:

http://www.produktyregionalne.pl/jakosc.html

http://www.wieprzowinapqs.pl/strona-glowna

https://qmpsystem.eu

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/jakosc-tradycja

https://qafp.pl

https://www.gov.pl/web/arimr

 

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.