Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Prawidłowe żywienie krów zasuszonych

Zasuszenie jest czasem spoczynku, który ma przygotować krowę do zbliżającej się laktacji. Okresu tego nie należy wykorzystywać do odchudzenia krowy, jak również do poprawy jej kondycji.

Występuje kilka modeli żywienia krów zasuszonych. Najbardziej rozpowszechnionym jest system tradycyjny, obejmujący ośmiotygodniowy okres spoczynku. W obrębie tego modelu wyróżniane są dwa podokresy: zasuszenie właściwe i okres przygotowawczy

Zasuszenie właściwe obejmuje okres od 8. do 3. tygodnia przed wycieleniem, czyli trwa około 5 tygodni. Żywienie krów w tym okresie zakłada obniżenie koncentracji energii w dawce pokarmowej dzięki zwiększeniu poziomu węglowodanów strukturalnych, a także obniżeniu zawartości białka.

Czym karmimy?

Dobrej jakości pasze objętościowe suche i soczyste powinny w pełni pokryć zapotrzebowanie pokarmowe krowy na składniki odżywcze, jeśli pobranie suchej masy kształtuje się na poziomie 1,7-2,0 % masy ciała. Odpowiednimi paszami w okresie zasuszenia właściwego są m.in.:
- kiszonka z traw,
- zielonka pastwiskowa,
- słoma zbożowa dobrej jakości (nie może być zanieczyszczona grzybami),
- siano łąkowe.

Żywienie w okresie przygotowawczym

Druga część okresu zasuszenia to okres przygotowawczy, który przypada na ostatnie trzy tygodnie przed wycieleniem. Zadaniem rolnika jest wtedy przygotowanie krowy do nadchodzącej laktacji. Na tym etapie następuje zwiększenie koncentracji energii w celu pokrycia potrzeb pokarmowych wynikających ze wzrostu płodu, a także rozpoczynającej się produkcji siary. W związku z tym należy pamiętać, aby:
• zwiększyć zawartość białka i energii w dawce pokarmowej poprzez wprowadzenie mieszanki treściwej oraz zwiększenie udziału kiszonki z kukurydzy (w żywieniu krów o wysokiej wydajności jest to podstawowa pasza objętościowa),
• maksymalna dawka pasz treściwych w ostatnim tygodniu zasuszenia nie powinna przekraczać około 0,5% masy ciała (około 3 — 4 kg/szt./dzień),
• minimalizować stres — karygodnym błędem jest wiązanie krów w tym okresie (szczególnie pierwiastek oraz krów z obór wolnostanowiskowych),
• maksymalizować pobranie suchej masy poprzez wprowadzenie do dawki pasz charakteryzujących się wysoką smakowitością,
• żywić do woli (brak niewyjadów oznacza niewłaściwe żywienie),
• wycofać z dawki słomę,
• stosować przez cały okres przejściowy dodatek około 2-2,5 kg siana — pamiętajmy krowa musi przeżuwać,
• w sytuacji żywienia „tradycyjnego” zawsze jako pierwszą podawać paszę objętościową,
• regularnie kontrolować sprawność poideł,
• w sytuacji krów będących w zbyt dobrej kondycji wprowadzić na okres 2 tygodni przed wycieleniem i 2 tygodni po wycieleniu dodatek glikolu propylenowego, śrutę kukurydzianą oraz niacynę,
• w przypadku obór wolnostanowiskowych zwrócić uwagę na to, czy wszystkie krowy mają jednakową szansę dotarcia do stołu paszowego (pierwiastki, wieloródki).

***

Wielu hodowców nie przywiązuje jeszcze zbyt wielkiej wagi do okresu zasuszenia - kładą nacisk przede wszystkim na początek laktacji. Powinniśmy jednak wiedzieć, że coraz częściej okres zasuszenia nazywa się początkiem następnej laktacji. Nie przykładanie wagi do okresu zasuszenia spowodowane jest najczęściej mylnym pojęciem, że krowa która nie daje mleka, nie wymaga szczególnej opieki.
Krystyna Stokowska
Oddział Ostrołęka


Źródła:
1.www.sano.pl
2. www.farmer.pl
3. www.wrp.pl
4. www.agroproducts.com.pl
5. www.agrosukces.pl

Przyg. A.D.

 

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.