Produkujemy zdrową truskawkę - konferencja
Druga konferencja pt: „Produkujemy zdrową truskawkę” w PZDR w Zwoleniu realizowana była w ramach operacji własnej Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie Sieci na Rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich. Wzięło w niej udział 71 osób, w tym rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich oraz przedstawiciele jednostek doradztwa rolniczego.
Po powitaniu gości przez gospodarza Marcina Kaca - dyrektora MODR Oddział Radom rozpoczął się wykład „Truskawki- uprawa, rozmnażanie i odmiany” mgr Joanny Jagły z Niwa Hodowla Roślin Jagodowych. Prelegentka zwróciła uwagę na możliwość warianty uprawy: w tunelach, szklarniach, na stołach, podwyższonych zagonach, a także tradycyjnie w otwartym gruncie. Wskazała nowe trendy w mikrorozmnażaniu truskawek, zakładaniu mateczników oraz pozyskiwaniu zdrowych i wyselekcjonowanych sadzonek nowych odmian. Zwróciła uwagę na choroby grzybowe i wirusowe atakujące plantacje truskawki, a także na biologiczną ochronę jako profilaktykę w uprawie truskawek. Podczas swojego wystąpienia przedstawiła wiele praktycznych wskazówek na temat doboru odmian truskawki w zależności od sposobu uprawy oraz kierunku produkcji.
Właściwości prozdrowotne owoców truskawki przybliżyła uczestnikom dr inż. Monika Mieszczakowska- Frąc z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Szeroko omówiła skład chemiczny oraz wartość odżywczą owoców truskawki. Zwróciła uwagę na zawartość składników prozdrowotnych takich jak: kwas elagowy, witamina C, związki antocyjanowe oraz witamy z grupy B. Następnie przedstawiła produkty z truskawki i ich znaczenie zdrowotne w codziennej diecie.
Dla każdego uczestnika konferencji została przygotowana broszura „Produkujemy zdrową truskawkę” zawierająca najważniejsze informacje dotyczące uprawy truskawki - do pobrania tutaj.
Aleksandra Bednarz
PZDR w Zwoleniu