Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Sieć na rzecz innowacji
w rolnictwie i na obszarach wiejskich

Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa

Zagadnienia wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich były głównym celem realizacji operacji w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 - 2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Wielofunkcyjność obszarów wiejskich dotyczy rozwijania funkcji pozarolniczych  gospodarstw rolnych. Przyszłość polskiej wsi związana jest z koniecznością szukania różnych form rozwojowych dla różnych grup mieszkańców ze względu na spadek znaczenia rolnictwa jako wyłącznego źródła utrzymania. Wyzwaniem dla mieszkańców wsi jest znalezienie dla siebie odpowiedniego miejsca w zachodzących przemianach.

Podczas konferencji zostały podjęte tematy dotyczące zidentyfikowania obszarów problemowych wymagających innowacyjnych rozwiązań w sektorach rolnym i spożywczym i wskazywanie form działalności pozarolniczej w kierunku wielofunkcyjnego rozwoju gospodarstwa rolnego. Według założeń europejskiego modelu wsi i rolnictwa, pozarolniczy rozwój oznacza promowanie wsi jako dobrego miejsca do życia, miejsca wypoczynku i turystyki, ochrony naturalnego środowiska i krajobrazu, kultywowania tradycji i tożsamości kulturowej oraz świadczenia innych usług. Zagadnienia dotyczące roli przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, podejmowania nowych przedsięwzięć gospodarczych w działalności pozarolniczej, w tym funkcjonowanie gospodarstw opiekuńczych i zagród edukacyjnych jako innowacyjnych formy działalności, funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych w dobie pandemii przestawili prof. dr hab. Krystyna Krzyżanowska i dr Jan Zawadka z Instytut Ekonomii i Finansów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Przedstawiono również wyniki badań, przeprowadzonych techniką ankiet w okresie od 28 maja do 22 czerwca 2020 roku na grupie 576 respondentów, w celu rozpoznania planów turystycznych Polaków w dobie pandemii COVID-19. Szczególną uwagę zwrócono na motywacje i oczekiwania w zakresie wypoczynku w gospodarstwach agroturystycznych.

Drugi blok tematyczny konferencji dotyczył przetwórstwa na niewielką skalę surowców z gospodarstwa rolnego oraz wprowadzania na rynek tych produktów.

Łańcuch dostaw żywności łączy trzy istotne sektory gospodarki: rolnictwo, przetwórstwo spożywcze oraz dystrybucję. Pozycja rolnika - producenta surowców jest w tym łańcuchu najsłabsza. Jednym ze sposobów zwiększenia dochodów wśród  rolników, szczególnie posiadających niewielkie tradycyjne gospodarstwa rolne, jest sprzedaż żywności wyprodukowanej w gospodarstwie rolnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu z pominięciem pośredników.

Barbara Sałata z Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu przedstawiła  zagadnienia dotyczące skracania łańcucha dostaw żywności polegającego na zorganizowaniu produkcji i dystrybucji oraz transakcji pomiędzy producentem żywności a konsumentem w celu minimalizacji liczby pośredników uczestniczących w tym procesie. Szczególną uwagę zwróciła na przepisy, które regulują zarówno indywidualną jak i zbiorową działalność rolników oraz przedsiębiorców nieprowadzących działalności rolniczej w zakresie produkcji, przetwórstwa i sprzedaży żywności (w ramach dostaw bezpośrednich,  sprzedaży bezpośredniej, działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej oraz rolniczego handlu detalicznego). 

W gospodarce rynkowej jest miejsce dla wszystkich podmiotów będących elementami  „łańcucha żywnościowego” – zarówno dla dużych, jak i małych. Sukces osiągną jednak tylko  producenci, którzy sprostają wymaganiom i wyzwaniom rynku, którzy postawią na jakość i bezpieczeństwo żywności, którzy potrafią obniżyć koszty i udowodnić należytą staranność w utrzymaniu poziomu jakości wymaganego przez konsumentów.

Janusz Lesisz i Andrzej Śliwa z  Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu zaprezentowali małe linie produkcyjne do przetwórstwa surowców z gospodarstwa rolnego, które funkcjonują w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa przy CDR Radom.  Celem prezentacji było pokazanie praktycznych możliwości dostosowania zasobów gospodarstwa do rozpoczęcia i prowadzenia „małego przetwórstwa”, tak aby spełniało zarówno standardy higieny, bezpieczeństwa, jak i wymogi prawne.

W ramach operacji wydano publikację „Innowacje w wielofunkcyjnym rozwoju gospodarstwa rolnego” (nakład 400 egz.) – pobierz

Barbara Snopek

MODR Oddział Płock

 

 

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.