Innowacje w hodowli bydła
Od 29 września do 5 października grupa rolników – producentów bydła, doradców oraz pracowników naukowych uczestniczyła w wyjeździe studyjnym pn. „Innowacje w hodowli bydła".
Celem operacji było ułatwienie współpracy i stworzenie warunków do poszukiwania i nawiązywania partnerstw pomiędzy hodowcami bydła, doradcami, przedstawicielami jednostek naukowych oraz przedsiębiorcami. Wymiana wiedzy i doświadczenia w kwestiach chowu i hodowli bydła, z pewnością przełoży się w przyszłości na poprawę sytuacji ekonomicznej gospodarstw.
Uczestnicy wyjazdu studyjnego wzięli udział w Targach Hodowlanych Sommet de l’Elevage, które odbywają się w sercu Masywu Centralnego we Francji, największego regionu hodowli bydła mięsnego w Europie. Wydarzenie to zalicza się do największych międzynarodowych imprez sektora produkcji zwierzęcej. Farmerzy i hodowcy z całego świata uważają, że targi organizowane w Clermont-Ferrand we Francji, to także najważniejsza branżowa wystawa hodowlana w Europie.
W bieżącym roku zgłosiło udział i przedstawiło podczas targów swój dorobek ponad 1510 wystawców (w tym 290 uczestników spoza Francji reprezentujących 31 kraje). Podczas targów i wystawy zaprezentowano i oceniono na 5 ringach obiektu blisko 2000 zwierząt hodowlanych, w tym 1300 szt. bydła w 22 rasach (bydło mleczne i mięsne), ponad 400 owiec w 26 rasach oraz 300 koni reprezentujących 16 ras.
Poza udziałem w targach, uczestnicy odwiedzili gospodarstwa:
- Gospodarstwo Moulin, 03420 Cressanges – gospodarstwo rodzinne prowadzone od czterech pokoleń (od początków wykreowania rasy Charolais),aktualnie kładzie nacisk na prowadzenie badań genetycznych pozwalających na ulepszanie jakości mięsa. Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli i sprzedaży byków do reprodukcji. Pogłowie rasy Charolaise we Francji wynosi 1 400 000 szt. i jest to pierwsza rasa bydła we Francji pod względem liczebności (druga to Limousine). Gospodarstwo, które odwiedziliśmy właściciel (38 lat, wykształcenie wyższe) przejął 10 lat temu otrzymując wsparcie. Na 120 ha jest 15 ha zbóż, pozostałe to pastwiska. Gospodarstwo jest rozproszone w trzech miejscach: 70 ha przy gospodarstwie, 20 ha oddalonych o 7 km od gospodarstwa, 30 ha o 10 km od gospodarstwa.
Gospodarz utrzymuje 150 szt. bydła rasy charolaise w tym 75 krów cielnych. Selekcja bydła do sprzedaży dokonywana jest pod względem stworzenia grup jak najbardziej jednorodnych lub selekcji pod względem cech rasowych, które są typowane jako reproduktory. Samce o wadze 400-450 kg są sprzedawane do Włoch lub Algierii do dalszego tuczu – koszt ok 1100 euro. Rolnik należy do dwóch grup producenckich. Przynależność do grup daje rolnikowi możliwość obniżenia kosztów produkcji i pewny zbyt.
- Gospodarstwo hodowlane rasy Limousine - Gaec Rousset; Les Bordes, 03420 Le Theil – to tradycyjne francuskie gospodarstwo hodowlane. Rolnik przejął je od ojca w 2002 roku. Obecnie gospodarstwo ma powierzchnię 230 ha (15 ha zboża, 5 ha kukurydzy, 210 ha pastwisk) i hodowlę 150 krów. Gospodarstwo jest prowadzone jako spółka syna i matki, co jest uzależnione od dopłat jakie rolnicy francuscy otrzymują do 100 szt. krów matek. Rolnik należy do spółdzielni, która pomaga rolnikom zaopatrzyć się w środki do produkcji, dodatkowo członkowie spółdzielni korzystają z maszyn specjalistycznych na zasadzie użyczenia, gdyż spółdzielnia kupuje maszyny, ponieważ mają dofinansowanie w granicach od 20-30 %. Rolnik może sprzedać swój produkt bezpośrednio, przez pośrednika lub spółdzielnię. Gospodarstwo oferuje produkty bezpośrednio przez stronę internetową (podany cennik, oferta, oraz formularz zamówienia). Gospodarze są dumni z jakości mięsa oraz ogromnej liczby zamówień, dzięki której mięso nie wymaga mrożenia.
- Gospodarstwo hodowlane rasy mlecznej Montbeliard - Elevage laitier Montbéliard - chez Gilles Charrade et Nadine, Romain et Sylvie Roux; Gaec Charroux, Espezolles, 15500 St Mary le Pain. Rodzinne gospodarstwo hodowlane – ekologiczne z produkcją mleczarską w systemie paszowym: kiszonka z trawy i sianaz własnych upraw pszenicy i użytków zielonych. W przejętym 20 lat temu gospodarstwie pracują cztery osoby, z których każda ma po 50 ha ziemi i 80 krów rasy montbeliarde oraz 80 jałówek. Wydajność od 1 krowy to 6000 l mleka w warunkach ekologicznych, czyli latem wypasane na pastwisku, a w okresie zimowym żywione kiszonką i sianem. Gospodarstwo należy do spółdzielni, która skupuje od niego mleko i pomaga w prowadzeniu gospodarstwa.
- Centrum dzielenia, pakowania i eksportu mięsa - Centre de tri et d’export de bovin - Covido Bovicoop; Les Picouts, 63440 Champs - jest to kooperacja zrzeszająca ponad 800 członków zajmujących się produkcją mięsną. Zajmuje się kilkoma rodzajami hodowli – m.in. wołowiną i cielęciną oraz tuczem, ubojem, rozbiorem oraz eksportem.
- Stacja tuczenia byków - Atelier d’engraissement - Exploitaton agricole – Lycee agricole „Louis Pasteur” Marmilhat; 63370 Lempdes - stacja należy do liceum rolniczego „Louis Pasteur” i służy przede wszystkim do celów edukacyjnych, badawczych oraz eksperymentalnych. Szkoła rolnicza posiada 240 ha, z czego 100 ha to tereny przy lotnisku - wcześniej monokultura zbożowa, teraz monokultura traw. Uprawia się tam zboża, kukurydzę i buraki. Szkoła posiada dwa budynki przeznaczone na hodowlę zwierząt. Tuczone są buhaje rasy charolaise w wieku 8 miesięcy od 1.IX do 15.V – są wywożone do spółdzielni. Ze względów ekonomicznych Stacja inwestuje w biogazownie (wydajność 100 kW) wykorzystującą obornik i inne odpady. Planowany zysk 70000 euro/rok. Planowane są także zajęcia dla szkół i uniwersytetów. Szkoła nie korzysta z żadnych dofinansowań, bo jest instytucją państwową, a więc jej działania są celowe i rozwojowe.
Francuzi posiadają ogromne doświadczenie w stosowania genetyki w produkcji zwierzęcej, co szczególnie budziło podziw wśród uczestników. Wyjazd umożliwił uczestnikom wymianę wiedzy i doświadczeń z francuskimi producentami bydła. Doszło nawet doszło do transakcji zakupu młodego buhajka.
__F O T O R E L A C J A__
- wizyty studyjnej w gospodarstwie hodowlanym rasy Limousine - Gaec Rousset. Wieczorem uczestniczyliśmy w pokazie francuskich ras bydła, owiec i koni. Pokaz zorganizowano w zamkniętej hali z dużym ringiem wyścielonym trocinami.
- Europejskie Targi Hodowlanych w Clermont- Ferrand Francja. Tu grupa zapoznała się z ekspozycjami bydła mięsnego, mlecznego, przy czym bydło mięsne budziło największe zainteresowanie.
- uczestniczyliśmy w pokazie francuskich ras bydła. Pokaz zorganizowano w zamkniętej hali z dużym ringiem.
- Spółdzielnia COVIDO BOVICOOP – centrum dzielenia bydła