Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Ubój na użytek własny

W gospodarstwach dokonuje się często uboju zwierząt na własne potrzeby. Niewielu rolników zdaje jednak sobie sprawę z tego, że regulują to dokładnie odpowiednie przepisy. Dobrze jest je poznać, bo nieprzestrzeganie ich może oznaczać zapłacenie kary.

Zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (z 21 października 2010 r.) w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2010 r. Nr 207, poz. 1370) dozwolony jest ubój w gospodarstwach: cieląt do 6 m-ca życia, świń, owiec, kóz, nutrii i drobiu oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.


Mięso nie na sprzedaż


Mięso pochodzące z uboju gospodarczego powinno być przeznaczone na użytek rolnika lub jego rodziny - nie może być sprzedawane. Należy przyznać, że ten przepis prawny jest często określany jako uciążliwy i trudny do wykonania w praktyce.

Poza tym właściciel zwierzęcia musi przestrzegać następujących warunków uboju:

- zwierzęta muszą być zdrowe,

- gospodarstwo rolne musi być wolne od zwierzęcych chorób zakaźnych,

- w przypadku stosowania produktu leczniczego musi upłynąć okres karencji.


Informujemy o uboju


Musimy poinformować na piśmie powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze uboju na co najmniej 24 godziny przed jego dokonaniem, podając miejsce przeprowadzenia uboju (nie dotyczy to tylko drobiu i zajęczaków). Informację tę przekazuje właściciel zwierząt - jeżeli ubój dokonany ma być w gospodarstwie, w którym zwierzęta są utrzymywane. W przypadku gdy dokonywany jest w innym gospodarstwie, informację przekazuje podmiot prowadzący to gospodarstwo.

Sama informacja powinna zawierać :

- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt,

- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo,

- gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,

- numer identyfikacyjny zwierzęcia poddawanego ubojowi,

- miejsce i termin uboju,

- imię, nazwisko i adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,

- inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, numer jego telefonu,

- może również zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego, ale nie jest

obowiązkowe.


Inne wymogi


Przy wykonywaniu uboju szczególny nacisk położyć trzeba na bezwzględne respektowanie konieczności badania świń i dzików w kierunku włośni. Pasożyt ten stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów mięsa.

Istnieje też prawna konieczność zagospodarowania tzw. materiału szczególnego ryzyka stanowiącego materiał kategorii I pochodzącego z uboju przeżuwaczy.

Uboczne produkty zwierzęce, uzyskane w wyniku uboju, poddaje się utylizacji na koszt właściciela (lub podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innego gospodarstwa). Zgodnie z instrukcją Głównego Lekarza Weterynarii należy odjąć z ubitych zwierząt i przesłać do utylizacji :

- jelita od dwunastnicy do odbytnicy, krezkę i migdałki (cielęta do 6 m-cy),

- jelito biodrowe i śledzionę (owce, kozy poniżej 12 m-cy),

- jelito biodrowe, śledziona, czaszka łącznie z mózgiem, gałkami ocznymi i migdałkami,

rdzeń kręgowy (owce, kozy powyżej 12 m-cy).

Należy również pamiętać, że ubój musi odbywać się przy zachowaniu przepisów
o ochronie zwierząt
. Ma to na celu zminimalizowanie ich cierpienia. Wszystkie czynności powinny być wykonywane przez osobę przygotowaną do tego teoretycznie i praktycznie.


***

Przestrzeganie terminowego zgłaszania zdarzeń dotyczących zwierząt podlega kontroli
w ramach „Systemu wzajemnej zgodności w obszarze identyfikacji i rejestracji zwierząt”.
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w wypełnianiu obowiązków związanych              z ubojem czy innymi zdarzeniami w stadzie, może skutkować nałożeniem sankcji finansowych na rolnika, który z nich się nie wywiązał.

Wymienione wymagania weterynaryjne będą restrykcyjnie respektowane podczas kontroli gospodarstw oraz w momencie uzyskania informacji przysyłanych wzajemnie pomiędzy PIW a ARiMR.


Małgorzata Lisiecka - Oddział Siedlce

Przyg. ade

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.