MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Kiła kapusty – narastający problem

kila-kapusty W minionym roku na wielu plantacjach, zwłaszcza kalafiorów, kapusty pekińskiej i głowiastej, kiła kapusty stanowiła poważny problem. Coraz częściej atakuje również plantacje rzepaku, którego areał, ze względu na wysoką opłacalność, stale się powiększa. Jest to wciąż najgroźniejsza i trudna do opanowania choroba roślin krzyżowych.

    Najbardziej wrażliwa na nią jest kapusta pekińska, następnie kalafior i brokuły. Najczęstszym źródłem rozprzestrzeniania się kiły kapusty na polach jest zakażona rozsada produkowana w kolejnych latach na tym samym stanowisku. 

   Sprawcą choroby jest pierwotniak Plasmodiophora brassicae. Może on przetrwać w glebie nawet dziesięć lat w postaci zarodników. Pierwotniak ten jest organizmem polifagicznym, porażającym ponad 200 gatunków roślin, należących do 64 rodzajów. Są to głównie gatunki z rodziny kapustowatych: rzepak, gorczyca, rzepik, kapusta, kalafior i brokuły. Rozwija się jedynie wewnątrz żywych organizmów roślinnych. Rozprzestrzenianie się go spowodowane jest kilkoma przyczynami: wzrastającą monokulturą upraw, wysoką żywotnością patogena, oraz ograniczoną ilością uprawek (zarówno pożniwnych jak i przedsiewnych) na rzecz upraw uproszczonych. Rozwojowi choroby sprzyjają zmieniające się warunki klimatyczne - okresy wysokiej wilgotności gleby i temperatury. Optymalne ph gleby dla rozwoju Plasmodiophora to 5,3-5,7, temperatura 22-250 C i 70% pojemności wodnej gleby.

Objawy choroby

Można je łatwo zauważyć po wykopaniu roślin z ziemi. Na korzeniach widoczne są pojedyncze lub liczne narośla (guzy) o kolorze biało-kremowym, a następnie brunatnym. System korzeniowy jest zredukowany, lub całkowicie pozbawiony korzeni bocznych i włośnikowych. Powierzchnia guzów jest początkowo gładka, a następnie ulega spękaniu, gnije i rozpada się. Zmiany powodowane przez tę chorobę mogą być obserwowane też na częściach nadziemnych w postaci żółtych lub czerwono-fioletowych przebarwień, zmniejszenia się wielkości liści, zahamowania wzrostu, przyspieszonego kwitnienia, więdnięcia, a czasami zamierania całych roślin.

   Objawy kiły przypominają niekiedy uszkodzenia powodowane przez chowacza galasówka, który w porównaniu z kiłą tworzy gładkie, zielone guzy, we wnętrzu których po przekrojeniu można stwierdzić obecność larw i ślady po ich żerowaniu. Guzy te nie ulegają rozpadowi podczas wegetacji roślin. Choroba może być też mylona jesienią z objawami zgorzeli siewek, ze względu na więdnięcie i zamieranie roślin.

Jak zapobiegać kile?

   Skuteczne ograniczanie strat wynikających z występowania kiły kapusty wymaga konsekwentnego stosowania wielu, wzajemnie uzupełniających się metod ochrony roślin (metod integrowanych), do których można zaliczyć między innymi:

  1. Odpowiednie zmianowanie, czyli 4-5 letnią przerwę w uprawie roślin kapustowatych na tym samym polu. W zmianowaniu należy uprawiać gatunki nie będące żywicielami np. zboża, buraki, ziemniaki, facelię, motylkowate.
  2. Odpowiednie ph gleby wynoszące 6,5-7,2.
  3. Poprawę struktury gleby i uregulowanie stosunków wodnych, zapobieganie jej zaskorupianiu się, zbrylaniu i zalewaniu wodą.
  4. Dokładne przyorywanie resztek pożniwnych, skuteczne niszczenie samosiewów i chwastów.
  5. Chemiczne odkażanie gleby na rozsadnikach, w tunelach foliowych.
  6. Analizę próbek gleby z pól i rozsadników oraz substratów torfowych na obecność Plasmodiophora brassicae ( Instytut Ogrodnictwa Skierniewice).
  7. Profilaktyczne stosowanie doglebowo środka Altima 500 S.C w dawce 2-3 l/ha. Opryskiwanie powierzchni gleby i wymieszanie do głębokości 10 cm.
  8. Uprawę roślin przedplonowych, naturalnie przyspieszających zanikanie zarodników przetrwalnikowych: pora, pomidora, fasoli, ogórka, owsa, roślin aromatycznych (mięty).
  9. Uprawę roślin odpornych (od kilku lat są w ofercie odmiany kapust i kalafiora odpornych na kiłę).
  10. Nie stosowanie do nawożenia pól obornika pochodzącego od zwierząt karmionych roślinami z rodziny kapustowatych, porażonymi przez kiłę kapusty.
  11. Unikanie wczesnych terminów siewu np. rzepaku (przyspieszony siew w nadmiernie ogrzaną i wilgotną glebę zwiększa ryzyko infekcji).
  12. Ograniczenie ilości wjazdów i zabiegów uprawowych na polu zainfekowanym do niezbędnego minimum.
  13. Dokładną kontrolę pól, szczególnie w rejonach potencjalnie zagrożonych.

                                                                 ***

  Skutki intensyfikacji produkcji niosą za sobą niebezpieczeństwo kompensacji agrofagów, tj. chwastów, szkodników oraz chorób. Coraz bardziej wzrasta więc ranga trafnej diagnostyki oraz metod ich zwalczania. Tempo infekcji roślin przez kiłę kapusty jest bardzo szybkie. Jeżeli w pierwszym roku infekcja pola obejmuje 1% roślin, to w sprzyjających warunkach, w trzecim roku uprawy, może już osiągnąć 100%. 

Grażyna Michalak – Oddział Bielice

OPR. A.D.

Źródła:

  1. Internet
  2. Chrońmy rzepak przed kiłą kapusty, IOR
  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: p.o. Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2019 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.