Najlepsze gospodarstwo ekologiczne - konkurs
Tegoroczny XIII ogólnopolski konkurs na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” został zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu oraz wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego.
Konkurs odbywał się w dwóch etapach: pierwszy na poziomie województw, drugi na poziomie krajowym, do którego został zgłoszony zwycięzca konkursu z etapu wojewódzkiego. W tym roku partnerem Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego - współorganizującym konkurs została po raz kolejny Mazowiecka Izba Rolnicza. Głównym celem przedsięwzięcia było propagowanie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie najlepszych rozwiązań i innowacji w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego. Promuje się i zachęca gospodarstwa do produkcji żywności o wysokich walorach smakowych, przy unikaniu jakichkolwiek form skażenia i zanieczyszczenia środowiska, jak również utrzymuje się genetyczną różnorodność w gospodarstwie rolnym, włączając w to ochronę dziko żyjących roślin i zwierząt.
Uczestnicy konkursu rywalizowali ze sobą zdobywając punkty w poszczególnych, szczegółowo ocenianych kryteriach. Brano pod uwagę ogólną charakterystykę gospodarstwa, wyniki, ekonomiczne, dbałość o urodzajność i ochronę gleby. Ponadto komisja konkursowa powołana przez dyrektora MODR w Warszawie oceniała ekologiczny chów zwierząt, innowacje wdrażane w gospodarstwie oraz działania środowiskowo – klimatyczne. Bardzo ważnym kryterium w obecnej edycji konkursu było przetwórstwo w gospodarstwie oraz działania edukacyjne i dawanie pozytywnego przykładu dla zainteresowania innych rolników.
Po wnikliwych naradach, komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców. Zostali nimi:
MIEJSCE 1:
Ewa i Peter Stratenwerth z gminy Słubice
W gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerth położonym w miejscowości Grzybów, w gminie Słubice, w powiecie płockim uprawiane są m. in. zboża, mieszanki wieloletnie traw z bobowatymi, gryka, seradela, jagoda kamczacka, winorośl oraz dzika róża. Ponadto gospodarze hodują kozy i krowy. Pozyskiwane od nich mleko jest przetwarzane na certyfikowane sery dojrzewające (kozi, krowi i mieszany kozio-krowi). Drugą przetwórnią działającą w gospodarstwie jest piekarnia, w której wypiekanych jest 17 rodzajów certyfikowanego pieczywa (m.in. chleb żytni, orkiszowy, samopsza).
Ewa i Peter Stratenwerth w 2018 roku założyli Ekologiczny Uniwersytet Ludowy. Jego głównym celem jest rozpowszechnianie wiedzy na temat ekologicznego rolnictwa i współdziałania z przyrodą, tak aby ziemia dawała plony nie tracąc przy tym żyzności i urodzajności, zaś biologiczna różnorodność nie ucierpiała na skutek działalności człowieka.
Działalność Państwa Stratenwerth została doceniona na szczeblu krajowym konkursu, w którym gospodarze reprezentowali województwo mazowieckie zdobywając I miejsce i nagrodę główną.
Odbiór nagrody głównej w Konkursie na szczeblu krajowym podczas targów BioExpo w Nadarzynie
Gospodarstwo Państwa Ewy i Petera Stratenwerth
Jesienna wizytówka gospodarstwa
Pan Peter Stratenwerth z podopiecznym
Certyfikowane sery leżakujące
Certyfikowany chleb wypiekany na podstawie tradycyjnej receptury
Jesienne plony dzikiej róży
Wręczenie nagród w Oddziale Płock
MIEJSCE 2:
Wiesław Kalicki, gm. Siedlce
W gospodarstwie Wiesława Kalickiego EKO na Szerokim w miejscowości Żelków Kolonia, w gminie Siedlce, w powiecie siedleckim, uprawiane są: pszenica ozima, owies, mieszanki zbożowe, pszenica orkisz, facelia błękitna oraz trwałe użytki zielone (TUZ) wykorzystywane głównie na skarmienie zwierząt. Hodowane są wyłącznie kozy - 100 szt., od których pozyskiwane jest certyfikowane mleko. Pan Wiesław bardzo chętnie przyjmuje grupy studentów dzieląc się doświadczeniem i wiedzą.
Wypas jako element dobrostanu
Kozy hodowlane stanowiące główny trzon gospodarstwa
Prezentacja wypracowanych produktów gospodarstwa Eko na Szerokim
Pan Wiesław Kalicki ze swoim stadem
Wręczenie nagród w Oddziale Siedlce
MIEJSCE 3:
Krystyna Domurad, gmina Kadzidło
Gospodarstwo Krystyny Domurad (miejscowość Chudek, gmina Kadzidło, powiat ostrołęcki), zajmuje się produkcją certyfikowanego mleka ekologicznego oraz produkcją roślinną – TUZ, mieszanką wieloletnią traw, mieszankami strączkowo-zbożowymi wykorzystywanymi jako baza paszowa dla zwierząt.
Przedstawicielka stada gospodarstwa Pani Krystyny Domurad
Dobrostan zwierząt jako podstawa ekologii
Wizytówka gospodarstwa
Wręczenie nagród w Oddziale Ostrołęka
Wyróżnienia otrzymali
Andrzej Lubecki, gmina Puszcza Mariańska
Gospodarz - Andrzej Lubecki z miejscowości Budy Kałki w gminie Puszcza Mariańska, powiat żyrardowski, zajmuje się produkcją sadowniczą, specjalizującą się w uprawie szlachetnej odmiany czarnego bzu oraz jego przetwarzaniem. Kraina Czarnego Bzu, bo taki przydomek ma gospodarstwo, prowadzi produkcję soków, syropów i herbatek z owoców i kwiatów czarnego bzu.
Wręczenie nagród w Oddziale Bielice
Unikatowe napoje na bazie czarnego bzu
Sławomir Górecki, gmina Winnica
Gospodarstwa Sławomira Góreckiego położone w miejscowości Gnaty Wieśniany, w gminie Winnica, w powiecie pułtuskim, specjalizuje się w hodowla bydła mlecznego oraz produkcji roślinnej. Uprawiane są tam m.in. zboża, koniczyna czerwona i seradela.
Ekologiczny sad ostoją bioróżnorodności
Wręczenie nagród w Oddziale Płońsk
Uroczyste podsumowanie konkursu oraz wręczenie statuetek i nagród pieniężnych odbyło się indywidualnie w każdym Oddziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z powodu obostrzeń związanych z pandemią. Laureatom konkursu czeki i statuetki wręczali dyrektorzy MODR Warszawa oraz dyrektorzy Oddziałów MODR. Wśród obecnych byli pracownicy typujący, członkowie komisji, oraz pracownicy Mazowieckiej Izby Rolniczej.
Konkurs jest ciekawą formą dzielenia się swoją wiedzą, zdobytymi doświadczeniami, trudnościami i sukcesami. Tegoroczni zwycięzcy podziękowali pracownikom MODR za dotychczasową, ciężką pracę, wielopoziomową współpracę, pomoc i zaangażowanie.
Konkurs zrealizowano w ramach operacji „Rolnictwo ekologiczne - nowe wyzwania” wpisanej do Planu Operacyjnego na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Koszt nagród pieniężnych oraz statuetek dla laureatów finansowany ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Dodatkowo Mazowiecka Izba Rolnicza dla wyróżnionych gospodarstw ufundowała jako prezenty - ekspresy do kawy.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie i życzymy dalszych sukcesów.
Justyna Niedziałek
Olga Skwierczyńska
MODR Oddział Siedlce
Zdjęcia:
Justyna Niedziałek
Jakub Kondraciuk