Innowacyjne spojrzenie na sadownictwo - uprawy mało znane
5 grudnia w Radomiu odbyło się szkolenie pt. ”Innowacyjność w sadownictwie – uprawa mało znanych gatunków”. Organizatorem szkolenia był MODR Oddział Radom.
Szkolenie realizowane było w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan operacyjny na lata 2018-2019. Skierowane było do mieszkańców obszarów wiejskich, głównie rolników i przedsiębiorców działających w sektorze rolnym oraz doradców rolniczych.
Wizją spotkania było przedstawienie producentom nowych możliwości rozwoju gospodarstwa poprzez zakładanie plantacji niszowych roślin sadowniczych. Zaprezentowano uprawę m.in. derenia jadalnego, bzu czarnego, rokitnika, świdośliwy, orzecha włoskiego, czy minikiwi jako dobrą alternatywę dla dotychczas popularnych gatunków w sadownictwie.
Uczestników szkolenia przywitał Marcin Kaca - dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Radom. Informacje dotyczące „Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich” przedstawiła Celina Szarek z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, która omówiła główne i szczegółowe cele SIR, beneficjentów działania oraz korzyści wynikające z partnerstwa.
Świat nauki reprezentowała jako pierwsza dr Iwona Szot z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, która przedstawiła innowacyjne uprawy roślin owocodajnych takich jak dereń, rokitnik i świdośliwa. W swoim wystąpieniu poruszyła temat zakładania, ochrony oraz prowadzenia plantacji tych roślin. Ponadto przedstawiła szerokie możliwości wykorzystania owoców w różnych gałęziach przemysłu, nie tylko spożywczym, ale również farmaceutycznym, ze względu na ich wysokie walory zdrowotne. Dużą uwagę zwróciła na aspekt konsumpcyjny przedstawiając możliwości ich przetwarzania.
Dr Tomasz Lipa z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie mówił o uprawie bzu czarnego, orzecha włoskiego oraz leszczyny. Przedstawił szczegółową charakterystykę tych roślin, a także innowacyjne technologie ich uprawy. Omówił cenne wartości odżywcze tych roślin, przedstawiając skład chemiczny oraz korzyści wynikające z ich spożywania. Dużą uwagę w swoim wystąpieniu poświecił metodom rozmnażania tych gatunków, sposobie cięcia oraz technologii zbioru. W przypadku bzu czarnego podkreślił jego ogromne znaczenie w lecznictwie, ze względu na możliwość wykorzystania wszystkich jego części.
Dr inż. Tomasz Krupa ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przybliżył uczestnikom szkolenia uprawę owocu minikiwi. Przekazał informacje odnośnie nawożenia, ochrony i zbioru. Podkreślił, że największym problemem w uprawie minikiwi jest jej wrażliwość na herbicydy i na zachwaszczenie. Silne zachwaszczenie ogranicza wzrost i może prowadzić w skrajnych przypadkach do całkowitego zniszczenia plantacji. Prelegent dużą część swojego wykładu poświęcił cięciu roślin aktinidii oraz sposobie prowadzenia uprawy.
Wykładowcom dziękujemy za wyczerpujące przedstawienie tematów, a uczestnikom za zaangażowanie i aktywny udział.
__F O T O R E L A C J A__
1. rejestracja uczestników szkolenia
2. powitanie uczestników szkolenia
3. na temat SIR mówiła Celina Szarek z MODR
4. dr Iwona Szot z UP w Lublinie przedstawiła innowacyjne uprawy roślin owocodajnych dereń, rokitnik i świdośliwa
5. dr Tomasz Lipa z UP w Lublinie, mówił o uprawie bzu czarnego, orzecha włoskiego, leszczyny
6. dr inż. Tomasza Krupy ze SGGW w Warszawie, omówił uprawę owocu minikiwi.
Tekst i zdjęcia: Milena Kosiec