Szkodniki kukurydzy
Coraz większa powierzchnia uprawy oraz postępujące ocieplenie klimatu sprzyjają rozprzestrzenianiu się i pojawianiu nowych szkodników tej cennej rośliny. Oprócz szkodliwości bezpośredniej wiele szkodników powoduje także szkodliwość pośrednią polegającą na tym, że spowodowane przez nie uszkodzenia mechaniczne ułatwiają zainfekowanie roślin grzybami i wirusami wywołującymi wiele groźnych chorób.
Zwalczanie chorób i szkodników ziemniaka
Szkodniki w uprawie zbóż
Jak przechować zebrany plon?
Szkodniki: Skrzypionka zbożowa
Dolistne nawożenie ziemniaków
Sorgo alternatywą na suszę
Wapnowanie gleb - bardzo wazny zabieg agrotechniczny
Żniwa, to nie tylko okres zbiorów, ale również planowania przyszłych zasiewów i związanych z nimi wydatków. Obecnie koszty zakupu nawozów przyprawiają rolników o zawrót głowy. Dlatego trzeba pamiętać, że podstawą opłacalności nawożenia są badania odczynu gleby oraz jej zasobności w składniki pokarmowe. Najkorzystniejszy okres pobierania próbek glebowych to wczesna wiosna, lub okres pożniwny i jesienny.
O efektywności nawożenia decyduje wiele czynników naturalnych i agrotechnicznych. Jednym z nich jest właśnie odpowiedni odczyn gleby. W Polsce zdecydowana większość roślin uprawianych wymaga gleb lekko kwaśnych - o odczynie pH zbliżonym do obojętnego. Niestety, ponad 70% gleb użytkowanych rolniczo w kraju zaliczane jest do kwaśnych i bardzo kwaśnych, dlatego konieczne jest ich okresowe wapnowanie.
Jak obsiać pole własnymi nasionami
Czy sorgo zastąpi kukurydze
Zwalczanie perzu metodami agrotechnicznymi
Obok powszechnie występujących na polach uprawnych chwastów jednorocznych i dwuletnich często można spotkać gatunki wieloletnie, które poprzez wytwarzanie rozłogów sprawiają plantatorom wiele trudności w skutecznym wyeliminowaniu ich z upraw polowych. Zwalczanie perzu metodami agrotechnicznymi
Mechaniczne metody zwalczania tych chwastów są mało skuteczne, tym bardziej, że w ostatnich latach stosuje się szereg uproszczeń w agrotechnice. Największe zagrożenie w uprawach rolniczych sprawia perz właściwy.
Bezpieczne przechowywania ziarna
Wyka kosmata - uprawa na nasiona
Jedną z zapomnianych w ostatnich latach roślin pastewnych - zasługujących na uwagę w warunkach polskiego rolnictwa - jest wyka kosmata, zwana też ozimą lub piaskową. Ojczyzną wyki kosmatej jest Mała Azja i południowa Europa, skąd rozprzestrzeniła się po całej Europie jako roślina dzika, zachwaszczająca zasiewy żyta. Roślina ta w Polsce weszła do uprawy dopiero w pierwszym dwudziestoleciu obecnego stulecia. Jest to w naszym kraju jedyna roślina strączkowa zimująca, dająca wczesną wiosną wysokobiałkową paszę zieloną. Dzięki dobrze rozwiniętemu systemowi korzeniowemu, wytworzonemu już jesienią, wyka kosmata może w znacznie większym stopniu, niż inne rośliny jare, wykorzystać na wiosnę zapas wilgoci zimowej. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, nie tylko dostarcza wysokobiałkową paszę, ale też dodatnio wpływa na żyzność gleby, a w resztkach pożniwnych pozostawia niewiele mniej składników pokarmowych niż łubin.
Jakie odmiany zbóż wysiewać jesienią?
Uprawa orkiszu w gospodarstwach ekologicznych
Orkisz to dawna odmiana pszenicy, którą powszechnie uprawiano w Europie Północnej, także w Polsce, ponad 100 lat temu. Nowoczesne odmiany pszenicy zwyczajnej wyparły jednak orkisz, gdyż dają większe plony i zmniejszają koszty związane z odplewianiem ziarna. Wieloletni brak zainteresowania orkiszem spowodowany masową produkcją pszenicy zwyczajnej wpłynął pozytywnie na te zboże. Orkisz - dzięki zapomnieniu - oparł się zabiegom uszlachetniającym, mającym na celu ulepszenie jego wymłacalności i przyswajalności nawozów sztucznych, dlatego bardzo dobrze nadaje się do uprawy ekologicznej. Natomiast uprawianie go z użyciem