Nowe odmiany warzyw kapustnych
Odmiany mieszańcowe charakteryzują się dużą plennością oraz korzystną strukturą plonu. O ich wyborze powinny decydować również długość okresu wegetacji, wrażliwość na choroby oraz przeznaczenie (na bezpośrednie spożycie, przechowywanie czy też dla przemysłu). Trzeba przyznać, że wszystkie wymienione poniżej odmiany charakteryzują się wysoką plennością i odpornością na choroby, a niektóre także na szkodniki. Wśród proponowanych przez firmy nasienne (spośród odmian kapusty białej, pekińskiej, włoskiej, brokułu i kalafiora) na szczególną uwagę zasługują następujące: Kapusta biała
Zuleima F1(RZ) - odmiana późna, okres wegetacji 130 dni, cienkie liście o silnym wigorze i wysokim potencjale plonotwórczym. Główki wyrównane, odporne na pękanie o wadze 5 kg. Przeznaczona do kwaszenia i surówek.
UlaF1(Polan) - odmiana bardzo późna, do uprawy w polu, okres wegetacji 140 dni. Główka średnia, lekko spłaszczona, zwięzła, o masie 3 kg, odporna na pękanie, liść średni, ciemnozielony, z silnym nalotem woskowym. Polecana do przechowywania i kwaszenia (po przechowaniu główka zachowuje ładną, zieloną barwę).
Murdoc F1(Bejo) - odmiana na zbiory wiosenne, letnie i jesienne, okres wegetacji 85 dni. Wysoki plon wyrównanych główek o pięknym stożkowym kształcie. Główki średniej wielkości 2 kg. Liście w główkach delikatne, cienkie. Krótki głąb wewnętrzny i delikatne unerwienie. Wspaniały słodko pikantny smak. Polecana do bezpośredniego spożycia na surówki i sałatki.
Quartz F1(Seminis) - Unikalna odmiana o okresie wegetacji 95 dni. Główka jasnozielona, bardzo zwarta, doskonale wybielona wewnątrz, o masie 4 kg odporna na pękanie. Głąb zewnętrzny wysoki, mocny. Główki nie dotykają ziemi, nie zagniwają od dołu, odporna na czarną zgniliznę, fuzariozę i żerowanie wciornastka. Jest smaczna, mało włóknista, bez posmaku kapuścianego, wyśmienita na świeży rynek, sałatki, kwaszenie i do przechowywania.
Kilagreg F1(S&G) - najwcześniejsza odmiana odporna na kiłę, okres wegetacji 75 dni. Główki okrągłe, zbite o doskonałej strukturze wewnętrznej, masie 3 kg odporne na pękanie. Przeznaczona na świeży rynek i kwaszenia.
Brokuł
Steel F1(Seminis) - późna odmiana o okresie wegetacji 80 dni. Rośliny o dużej sile wzrostu, tworzą kuliste róże z wyraźnie zaznaczonymi różyczkami. Ciężkie róże osadzone są na grubym głąbie tolerancyjnym na tworzenie pustych komór, odporna na mączniaka rzekomego i mokrą zgniliznę bakteryjną. Odmiana ta jest doskonałym surowcem dla przemysłu chłodniczego i na świeży rynek.
Batavia F1(Bejo) - odmiana wczesna na świeży rynek, okres wegetacji 65 dni. Średniej wielkości kulista ciężka róża. Wyrównane pączki z wysoką odpornością na wykwitanie. Brak skłonności do tworzenia pustych przestrzeni w głąbach. Wysoka odporność na choroby grzybowe.
Tiburon F1(Bejo) - odmiana średnio wczesna, okres wegetacji 82 dni. Średniej wielkości ciemno zielone pączki odporne na wykwitanie. Brak tendencji do tworzenia pustych komór w głąbach. Polecany do upraw wczesnowiosennych na świeży rynek, lub na zbiory jesienne dla przemysłu.
Kalafior
Hermon F1(Seminis) - odmiana do wiosennej uprawy, okres wegetacji 70 dni. Charakteryzuje ją szybki wzrost oraz wysoka tolerancja na niekorzystne warunki uprawy. Róża jest biała, kulista i dobrze osłonięta liśćmi o wysokiej tolerancji na pękanie głąba i dzielenie się róż.
LimbaraF1(Seminis) - odmiana kalafiora nowej generacji, średnio późna, o okresie wegetacji około 85 dni. Piękna, kulista, zbita, ciężka róża powoli dorasta i ma kolor śnieżnobiały, doskonale osłonięta liśćmi. Odmiana ta nadaje się do uprawy zarówno na świeży rynek i dla przemysłu.
Altamira F1 (Bejo) - odmiana średnio późna, okres wegetacji 86 dni, o wyjątkowej jakości idealnie białe, ścisłe, ciężkie róże. Silny wzrost roślin, dobre okrycie róż dużymi szerokimi liśćmi do zbioru. Dobra zdrowotność roślin, dobrze plonuje w lata suche. Polecana dla przemysłu zamrażalniczego.
Tarifa F1 (Bejo) - odmiana do letnich nasadzeń , okres wegetacji 80 dni. Ciężkie czysto białe róże, doskonale okryte liśćmi. Dorastają do bardzo dużych rozmiarów, bez tendencji do rozrzedzania. Z wczesnych nasadzeń na świeży rynek, sadzony w pierwszych dniach lipca daje doskonały plon wrześniowy dla przemysłu.
Kapusta czerwona
Storoxa F1 (Seminis) - późna, bardzo plenna odmiana, okres wegetacji około 145 dni. Dobrze się przechowuje, ma intensywnie czerwone liście pokryte ochronną warstwą wosku. Wytwarza kulisto owalne główki osiągające masę 4 kg o delikatnej strukturze wewnętrznej i wysokiej tolerancji na wewnętrzne zbrunatnienie. Wzniesiony pokrój liści umożliwia łatwy zbiór mechaniczny, doskonała do przechowywania i przetwórstwa.
Rebanar F1( S&G) - odmiana przeznaczona do przetwórstwa i na świeży rynek, na zbiór letni i wczesno jesienny, okres wegetacji 95 dni. Główki zbite, okrągłe 2,5 kg ,cienka blaszka liściowa i krótki głąb, wysoka zdrowotność roślin, wysoki plon, wysokie osadzenie główki.
Kapusta włoska
Morama F1(RZ) - odmiana wysoko plonująca, o silnym systemie korzeniowym i małej podatności na choroby grzybowe i szkodniki. Polecana do produkcji suszu, który posiada biały kolor i intensywny aromat.
Barbosa F1(Bejo) - odmian późna, 135 dni okres wegetacji. Posiada piękny, żywo zielony kolor liści okalający główki, delikatne unerwienie i piękna struktura wewnątrz, krótki wewnętrzny głąb.
Miletta F1(S&G) - odmiana średnio wczesna, okres wegetacji 110 dni. Główki o wadze 2,5 kg, liście mocno pofałdowane, doskonale zbita struktura wewnętrzna. Nadaje się na świeży rynek i do przetwórstwa.
Kapusta pekińska
Emiko F1(Bejo) - można uprawiać na zbiór wiosenny, jesienny i letni, okres wegetacji 60 dni. Liście zewnętrzne szerokie, żywo zielone, o wzniesionym pokroju. Odporna na kiłę kapusty, doskonała zdrowotność roślin. Główki cylindryczne zamknięte u góry o pięknej, wewnętrznej strukturze.
Kilakin F1(S&G) - odmiana bardzo wczesna, 55 dni okres wegetacji. Odporna na kiłę kapusty, wybijanie w pędy kwiatostanowe, posiada dużą zdrowotność roślin. Nadaje się do uprawy na zbiór wiosenny i letni na bezpośrednie spożycie i krótkie przechowywanie.
Krystyna Wasiluk
MODR Oddział Siedlce