MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Uprawa jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka (wiciokrzew siny) ma niewielkie wymagania glebowe, jest odporna na suszę, niskie temperatury i choroby. Warto więc zainteresować się jej uprawą towarową, a przynajmniej mieć u siebie w ogrodzie. Jagody dojrzewają najwcześniej w polskich warunkach klimatycznych, bo na przełomie maja i czerwca (przed truskawkami i borówką amerykańską).

   Mają wydłużony, cylindryczny kształt, barwę niebiesko-fioletową i są bogate w witaminy i minerały korzystne dla organizmu człowieka.Właśnie ze względu na cenne walory zdrowotne uwzględnia się je w dietetyce, profilaktyce, a nawet lecznictwie.

   Jagoda kamczacka rośnie dobrze niemal w każdej glebie z wyjątkiem podmokłej i suchej. Najlepiej jednak pod uprawę wybrać gleby średniozwięzłe, piaszczysto-gliniaste, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5-6,0). Na glebie suchej i przepuszczalnej w pierwszym i drugim roku po posadzeniu wskazane jest nawadnianie do momentu silnego ukorzenienia.

Przygotowanie stanowiska 

   Jagoda kamczacka jest rośliną światłolubną, największe i słodkie owoce wytwarza w miejscach nasłonecznionych, osłoniętych od wiatru. Krzewy są odporne na mróz, znoszą przymrozki nawet do
- 45°C, a kwiaty wytrzymują przymrozki do - 8°C, a liście wiosną rozwijają się, gdy jeszcze leży śnieg.

   Przed założeniem plantacji glebę warto wzbogacić obornikiem lub kompostem, można też zastosować nawozy mineralne. Od momentu wejścia w owocowanie rośliny nawozi się dwukrotnie w ciągu roku - wczesną wiosną i jesienią, stosując nawozy wieloskładnikowe. Skuteczne jest również nawożenie roztworem gnojówki.

Jak sadzić?

   Sadzonki można wysadzać przez cały okres wegetacyjny, ale najlepszy czas to jesień, szczególnie październik - z uwagi na wczesną wegetację roślin. Sadzonki o wysokości 30 cm sadzi się w rzędach co 2,5-3,5 m x 1,0-1,5 m (na zbiór kombajnowy 4,25x0,8m), na głębokość 50 cm. Obsada na plantacji towarowej wynosi 4000 szt./ha.

   Na dno przygotowanego dołka wysypujemy 10 kg obornika/kompostu, lub po 50 g superfosfatu i soli potasowej. Po przysypaniu ziemią sadzonkę należy obficie podlać. Po posadzeniu rośliny podlewa się i ściółkuje glebę wokół nich.

   Większość odmian jest obcopylna, dlatego zaleca się sadzenie dwóch, trzech odmian kwitnących jednocześnie. Pojedynczy krzew też będzie owocował, ale znacznie słabiej.

Odmiany

   Hodowla odmian jagody kamczackiej skupia się w Rosji i Kanadzie. Nowe odmiany mają owoce o długości nawet do 5 cm i świetnie nadają się do przetwórstwa przemysłowego, jak również na domowe przetwory. Szczególnie polecane są odmiany:

   Tundra: - odmiana kanadyjska. Krzew osiąga wysokość 130 cm, szerokość 120 cm, ma średnią siłę wzrostu (krzew zagęszczający się). Owoc: średnia masa 1,4 g, kształt kulistoowalny, wydłużony, w smaku słodko-kwaśne do słodkich. Owoce są twarde i kruche. Nadają się do mrożenia, pieczenia i jedzenia na świeżo. Dojrzewają w drugiej połowie czerwca. Można je zbierać mechanicznie i ręcznie. Jagody mają średnią tendencję do osypywania się. Średni plon z krzewu to 4 kg (max 4,5 kg). Średni plon z hektara 13,2 t/ha (max 14,9 t/ha).

   Aurora: - najnowsza odmiana kanadyjska, polecana na plantacje towarowe. Krzew osiąga wysokość 180 cm, szerokość 120 cm, jest gęsty i zwarty, o pokroju wyprostowanym. Owoc: średnia masa 1,9 g (max 2,1 g), kształt wydłużony, owalny. Smak słodki. Owoce dojrzewają w drugiej połowie czerwca, zbiera się je łatwo. Możliwy jest zarówno zbiór mechaniczny, jak i ręczny. Owoce nie osypują się. Średni plon z krzewu to 5 kg (max 6 kg), a średni plon z hektara to 16,5 t/ha (max 19,8 t/ha).

   Borealis: - odmiana kanadyjska, jedna z najsmaczniejszych, wielkoowocowych odmian. Krzew osiąga wysokość 140 cm, szerokość 120 cm, ma pokrój rozłożysty, ale zwarty. Owoc: średnia masa 1,6 g, kształt owalny, bardzo słodki, dojrzewa w drugiej połowie czerwca. Zbiór wyłącznie ręczny. Owoce nie osypują się. Średni plon z krzewu to 4 kg (max 4,5 kg). Średni plon z hektara to 13,2 t/ha (max 14,9 t/ha). Odmiana amatorska, polecana na niewielkie towarowe plantacje

   Honeybee: - odmiana kanadyjska. Krzew osiąga wysokość 150 cm, szerokość 120 cm, szybko rośnie. Owoce o średniej masie 1,9 g, kształtu cylindrycznego,  w smaku lekko kwaskowym, soczyste i smaczne (deserowe). Ogonki są mocno przytwierdzone do owoców. Dojrzałe jagody bardzo długo utrzymują się na krzewie – aż do zaschnięcia. Dojrzewają w drugiej połowie czerwca. Zbiór mechaniczny i ręczny, jagody nie osypują się. Średni plon z krzewu to 4 kg (max 5 kg). Średni plon z hektara to 13,2 t/ha (max 16,5 t/ha).

   Bakczarskaja Jubilejnaja: - odmiana rosyjska. Krzew osiąga wysokość 150 cm, szerokość 120 cm, ma średnią siłę wzrostu, jest średnio rozgałęziony. Owocuje już jako młoda roślina. Owoc: średnia masa 1,4 g (max 2,1 g), kształt jagód podłużno-owalny. Smak owoców lekko kwaskowaty, orzeźwiający, są soczyste. Jagody dojrzewają w drugiej połowie czerwca. Zbiór mechaniczny i ręczny. Owoce nie osypują się, ale podczas zbioru łatwo oddzielają od szypułek. Polecany jest zbiór w dwóch terminach. Średni plon z krzewu to 3,5 kg (max 5 kg). Średni plon z hektara to 11,5 t/ha (max 16,5 t/ha).

   Docz' Velikana: - odmiana rosyjska. Krzew osiąga wysokość 180 cm, szerokość 130 cm, ma owalny pokrój. Owoce: średnia masa 1,8 g (max 2,5 g), kształt podłużnogruszkowaty, kolor ciemnofioletowy, ale z powodu grubej warstwy woskowej wydaje się siny. Jagody w smaku słodkie. Dojrzałe są miękkie. Dojrzewają w drugiej połowie czerwca. Polecany jest zbiór ręczny, ale mechaniczny również jest możliwy. Zbiór jest rozciągnięty w czasie. Jagody dość dobrze trzymają się na krzewie, ale dają się otrząsać. Średni plon z krzewu to 3,1 kg (max 5,2 kg). Średni plon z hektara to 10,2 t/ha (max 17,2 t/ha).

   Jugana: - odmiana rosyjska. Krzew osiąga wysokość 150 cm, szerokść 190 cm, ma średnią siłę wzrostu i średnio zwartą budowę. Owoce: średnia masa 1,4 g (max 1,8 g), jednowymiarowe, kształt dzbankowaty, tępo zakończone, kolor ciemnofioletowy, prawie czarny, z silnym nalotem woskowym, twarde. W smaku bardzo słodkie, deserowe, nadają się również do zamrażania. Dojrzewają w drugiej połowie czerwca. Zbiór mechaniczny i ręczny. Jagody mają średnią tendencję do osypywania się, ale w czasie zbioru łatwo oddzielają się od szypułki. Dojrzewają równocześnie. Średni plon z krzewu to 3,5 kg (max 6,5 kg). Średni plon z hektara to 11,5 t/ha (max 21,4 t/ha)

   Wojtek: - odmiana polska. Krzew osiąga wysokość 170 cm, szerokość 150 cm, ma kulisty pokrój, jest mocno rozgałęziony, silnie rośnie. Owoce podłużne, bardzo smaczne, słodko-kwaśne i niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste. Polecane do mrożenia, na susz, a także na soki. Odmiana średnio-wczesna (jagody dojrzewają w pierwszej połowie czerwca), owocuje obficie - do 5 kg w uprawie amatorskiej, na plantacji do 3 kg z krzewu (9,9 t/ha). Tendencja do osypywania się owoców – średnia. Możliwość zbioru mechanicznego.

   Jolanta: - odmiana polska, średnio-wczesna, owocuje obficie. Owoce są smaczne kwaskowo-słodkie, z nutą goryczki. Można je otrząsnąć. Odmiana polecana jako dobry zapylacz.

Pielęgnacja i ochrona

   Przez pierwsze lata po posadzeniu jagoda kamczacka nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych (cięcia, nawożenia, zabiegów ochrony). W 8-10 roku uprawy rozpoczynamy przycinanie krzewów polegające na przerzedzaniu korony oraz skróceniu gałęzi szkieletowych. Zabieg wykonujmy jesienią lub wczesną wiosną.

   Ochrona plantacji ogranicza się do usuwania chwastów, lub - w sporadycznych przypadkach -  zwalczania mączniaka czy oparzeliny. Generalnie jagoda należy do roślin rzadko atakowanych przez choroby i szkodniki.

Moc zdrowia

   Owoce jagody kamczackiej były znane od dawna w medycynie ludowej. Ich spożywanie wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje krwotoki i obniża ciśnienie. Przy ich pomocy leczono także dolegliwości żołądkowe i niestrawność. Występuje w nich wiele witamin (A, C, B1, B2, B6, B9), korzystnych dla organizmu człowieka, naturalnych makro- i mikroelementów oraz znaczne ilości przeciwutleniaczy. Wymienione substancje mają duże znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, chorób serca i cukrzycy. Owoce jagody odtruwają organizm ludzki z metali ciężkich.

   Aby długo zachować dobrą kondycję i młodość, powinno się jeść jak najwięcej tych jagód. Dobre są na surowo, w sałatkach owocowych, lodach, ciastach, pierogach. Sporządzić z nich możemy konfitury, dżemy, soki, suszyć i mrozić.

Jolanta Drążkiewicz

Oddział Radom

Źródła:

  1. www.wymarzonyogrod.pl
  2. poradnikogrodniczy.pl
  3. www.jagoda-kamczacka.com

Przyg. A.D.

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: p.o. Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2019 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.