Uprawa kapusty wczesnej
Uprawa wczesnych warzyw cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Wynika to z faktu, że wejście na rynek z pierwszymi warzywami w sezonie gwarantuje uzyskanie bardzo atrakcyjnych cen. Dobrze to widać na przykładzie młodej kapusty.
Uprawa kapusty wczesnej - mimo pracochłonności - jest kusząca, gdyż może przynieść wysoki zysk. Dlatego rolnicy starają się wejść na rynek z towarem jak najwcześniej i sprzedawać go po wyższych cenach. Aby to zrobić, trzeba odpowiednio wcześnie zacząć uprawę. Wysiew nasion na rozsadę rozpoczyna się niekiedy nawet około 20 stycznia. Oczywiście nie wszędzie można zaczynać tak wcześnie - niezbędny jest do tego łagodny mikroklimat. W produkcji rozsady ważny jest też dobór odmiany. Każda z firm nasienniczych ma w ofercie nasiona wczesnych odmian kapusty. Są też opinie, że tak wczesny wysiew stanowi duże ryzyko, bo w przypadku przedłużającej się zimy sadzenie rozsady w ziemi opóźni się i rozsada się starzeje.
Wymagania klimatyczne i glebowe
Kapusta jest rośliną klimatu chłodnego i wilgotnego. Najlepsza temperatura do wzrostu roślin to
15-20°C. Uprawa wymaga też dużej ilości wody i wilgotnego powietrza. Po posadzeniu i dobrym zakorzenieniu się w glebie, roślinom nie przeszkadzają nawet przymrozki do -5°C. Mimo małych wymagań co do ciepła, kapusta jest wrażliwa na dłuższe okresy chłodnych dni. Pod jej uprawę dobre są gleby lżejsze. Kapusta nie znosi też zachwaszczonej gleby, gdyż spowalnia to jej rozwój.
Stanowisko i nawożenie
Kapusta lubi obornik, który stosujemy na jesieni. Powinniśmy jednak wiedzieć, że nie powinna być sadzona rok po roku w tym samym miejscu, jak i nie powinna wracać na to samo miejsce wcześniej niż po 4 latach. Po zbiorze kapusty wczesnej możemy zastosować poplony, takie jak buraki ćwikłowe czy sałata. Oprócz obornika, który stosujemy na jesieni w dawce 30-40 kg na 10 m2 działki, pod kapustę wczesną i średnio wczesną należy podać nawozy mineralne, takie jak saletrzak w dawce 200-300 g wysiany kilka dni przed sadzeniem. Oprócz saletrzaku stosujemy 200-300 g superfosfatu i soli potasowej 40% na 10 m 2 działki. Podczas wzrostu należy podsiać kapustę saletrą amonową w ilości 200 g na 10 m2 działki.
Uprawa i zbiór
Nasiona wysiewamy pod koniec stycznia i w pierwszej połowie lutego. Jak wiadomo kapustę wczesną uprawiamy z rozsady, którą przygotowujemy w inspekcie (pod przykryciem lub w szklarni) w temperaturze 1-15°C. Trwa to 7-8 tygodni, po czym następuje wysadzenie jej na pole lub działkę pod koniec marca i w połowie kwietnia. 100 sztuk rozsady starcza na obsadzenie 10 m2 działki przy odstępie 40x40 cm.
Nasiona kapusty średnio wczesnej wysiewamy w końcu marca lub na początku kwietnia, a rozsadę sadzimy do grunty w drugiej połowie maja. Około 10 dni po przyjęciu się jej w gruncie należy podsiać sadzonki saletrą i zabieg ten powtórzyć 3-4 krotnie w odstępach około 2 tygodni. Kiedy występują susze, należy pamiętać o podlewaniu roślin - najlepiej z rana lub wieczorem.
Kapustę wczesną i średnio wczesną zbieramy stopniowo w miarę twardnienia jej główek. Wczesną zbieramy w połowie czerwca i na początku lipca. Średnio wczesną w lipcu i sierpniu.
Tadeusz Łaski - Oddział Radom
OPR. A.D.