Platforma żywnościowa
W styczniowej konferencji „Platforma Żywnościowa - nowe możliwości obrotu produktami rolno-spożywczymi” organizowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa we współpracy z MODR Warszawa w siedzibie MODR Oddział Poświętne, udział wzięło ponad 100 osób.
Strategiczny projekt MRiRW Platforma Żywnościowa (wpisany do Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa), zmierza do utworzenia zorganizowanego rynku giełdowego dla towarów rolno-spożywczych na wzór Giełdy Papierów Wartościowych.
1 marca 2020 roku uruchomiona zostanie giełda Rynku Towarów Rolno-Spożywczych - etap pilotażowy, która umożliwi obrót pszenicą za pośrednictwem transakcji typu SPOT (natychmiastowa realizacja zlecenia). Po powitaniu uczestników przez Tomasza Skorupskiego - zastępcę dyrektora MODR Warszawa i Jarosława Grabowskiego - dyrektora MODR Oddział Poświętne w Płońsku, rozpoczęły się wykłady.
Magdalena Malatyńska z Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku, omówiła strukturę i uczestników rynku, a także systemy obrotu giełdowego.
Aneta Domińczak z Działu ROW MODR Warszawa Oddział w Radomiu, zapoznała uczestników konferencji z członkami Giełdy i Izby, a także przedstawiła zasady przystąpienia do Systemu Magazynów Autoryzowanych.
Na pytania uczestników odpowiadała Elżbieta Jagłowska – Zawadka z Departamentu Innowacji KOWR. Konferencja była jednym ze stu spotkań planowanych w całym kraju
__F O T O R E L A C J A__
1. Tomasz Skorupski - zastępca dyrektora MODR Warszawa otwiera konferencję
2. Jarosław Grabowski - dyrektor MODR Oddział Poświętne - gospodarz konferencji
3. Magdalena Malatyńska omówiła strukturę rynku i systemy obrotu giełdowego
4. Elżbieta Jagłowska-Zawadka z KOWR odpowiadała na pytania
4. Dyskusja z przedstawicielką KOWR
5. W konferencji udział wzięło ponad 100 osób
6. Wykład Anety Domińczak
7. Słuchacze konferencji
Tekst: Magdalena Malatyńska
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska