MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" rozstrzygniety

W ostatnią niedzielę maja br. w Muzeum Wsi Radomskiej przeprowadzona została dziewiąta edycja wojewódzkiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo -Smaki regionów". Jego organizatorem  była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi - Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego i Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Celem konkursu była:
  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych re­gionalnych produktach żywnościowych (wytwarzanych w go­spodarstwach i przez lokalnych rzemieślników) oraz potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu (wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych)
  • poszukiwanie produktów i potraw specyficznych, charakterystycz­nych dla danego regionu, mogących stać się jego wizytówką
  • promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię
  • upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania wa­lorów specyficznych, regionalnych produktów i potraw w ofercie lokalne­go rolnictwa, rzemiosła i przetwórstwa oraz turystyki (a w szczególności agroturystyki) i gastronomii
  • nominacja konkursowych produktów i potraw do katalogu rodzi­mej żywności wyjątkowej jakości oraz wskazanie na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę, zgodną ze standardami obowiązującymi w UE
Na podstawie wypełnionych zgłoszeń, do konkursu na najlepszy „produkt" zakwalifikowano 77 produktów (w kategorii: produkty pochodzenia  roślinnego - 26, produkty pochodzenia zwierzęcego -14,  napoje regionalne - 21, „mieszane" - 5, kandydaci do Perły -11).  Do części gastronomicznej konkursu  na najlepszą „potrawę" zakwalifikowanych zostało 10 potraw (5 zespołów).

W Radomiu, podczas Finału Wojewódzkiego,  kapituła konkursowa dokonała  oceny wszystkich zaprezentowanych produktów i potraw.

Laureatami konkursu zostali:

w kategorii „produkty i przetwory roślinne":

I miejsce - Piekarnia Ratuszowa z Siedlec za chleb razowy ratuszowy

II miejsce - Robert Zawistowski z Sarnak  za ocet jabłkowy

III miejsce - Elżbieta Bajszczak z Podciernia za cholewiaki i Wojciech Szymański ze Starej Błotnicy  za szarlotkę dębowicką

Wyróżnienie - Danuta Zawadzka ze Stoczka za gołąbki z kwaszonej kapusty z kaszą gryczaną

w kategorii „produkty i przetwory zwierzęce":

I miejsce - Wojciech Pysiak z Zakrzewa za kiełbasę jałowcową Pysiaków

II miejsce - Zofia Kalinowska z Tchórznicy za kiełbasę swojską podsuszaną

III miejsce - Artur Zarzycki z Dzierzążnia za słoninę- przysmak myśliwego

Wyróżnienie- Sklep Spożywczo- Przemysłowy  M Trzaskowskiej i M. Głaszczka z Sobień Jezior za pasztet dziadka Wawrzyńca i Zakłady Mięsne OLEWNIK ze Świerczynka  za szynkę wędzoną z nogą

w kategorii „napoje regionalne":

I miejsce - Browar Ciechan z Ciechanowa za krzepiak

II miejsce - Cecylia Kur ze Sterdyni  za nalewkę miodową bez miodu

III miejsce - Jadwiga Kowalczyk z Cegłowa za krupnik i Halina Sławińska z Nowej Suchej za nalewkę z kwiatów z czarnego bzu

Wyróżnienie: Teresa Tomaszewska z Iłowa za nalewkę z orzecha

w kategorii „inne produkty regionalne"

I miejsce - Agnieszka Woźniak z Gielniowa za gołąbki z trocin

II miejsce - Stanisława Abramowska z Kałuszyna  za sernik

Wyróżnienie: Stanisława Góral ze Stoczka  za pierekaczewnik

w części gastronomicznej na najlepszą „potrawę" :

I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich z Rudki  za zupę „parzybroda" i golonkę

faszerowaną grzybami leśnymi

II miejsce - Wioletta i Dariusz Marcinowscy z Radziwiłłowa Mazowieckiego za rosół dworski  i jajka faszerowane.

Do nagrody „Perła' 2009"  komisja nominowała:

  • piwo miodowe Browaru Ciechan z Ciechanowa
  • polędwiczki wędzone podsuszane Krystyny Marcyjańskiej z Pniewa
  • makaron Radziwiłłowski Wioletty i Dariusza  Marcinowskich z Radziwiłłowa Mazowieckiego
  • golonkę faszerowaną grzybami leśnymi Koło Gospodyń Wiejskich z Rudki

Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wrę­czenia statuetki „Perły", odbędzie się w Poznaniu w czasie trwania Międzynarodowych Targów Hodowli Zwierząt i Rozwoju Obszarów Wiejskich „FARMA", 3 października 2009 r.

Maria Sudnik Oddział Siedlce

Teresa Mularczyk

Oddział Radom

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: p.o. Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2019 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.