Najlepsze produkty tradycyjne z wykorzystaniem miodu – nalewki domowe
Doradcy MODR Oddział Bielice zorganizowali konkurs nt. ”Najlepsze produkty tradycyjne z wykorzystaniem miodu – nalewki domowe”. Jego celem było wyszukanie produktów o charakterystycznych walorach smakowych z wykorzystaniem miodu, promocja dawnych sposobów przygotowania nalewek i popularyzacja wiedzy na temat ich domowej produkcji.
Do konkursu zgłoszono 31 nalewek. Zainteresowanie zaskoczyło zarówno organizatorów, jak i komisję oceniającą. Przy takiej ilości komisja miała „ciężki orzech do zgryzienia”, ale w końcu udało się wyłonić zwycięzców. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło 27 września w siedzibie MODR Oddział Bielice.
Komisja w składzie: Grażyna Michalak – MODR Oddział Bielice, przewodnicząca oraz członkowie: Arkadiusz Adamczyk – Polmos Żyrardów, Karol Słoma – Browar Socho, Zygmunt Łukasiewicz – Powiatowe Koło Pszczelarzy w Sochaczewie i Witold Konarski – rolnik z gminy Baranów oceniła dostarczone produkty.
Laureatami zostali:
I miejsce – Leszek Bryński za nalewkę „Miodówka” z gm. Sochaczew;
II miejsce – Alicja Mikołajczyk za nalewkę „Gruszkówka” z gm. Żyrardów;
III miejsce – Agnieszka Spalińska za nalewkę „Smaki Lata” z gm. Wiskitki;
Podsumowanie i wręczenie nagród miało miejsce 6 października podczas XXI Dni Kukurydzy województw mazowieckiego i łódzkiego w Skrzelewie.
__F O T O R E L A C J A__
Tekst:
Grażyna Adamczyk, Aleksandra Koterwa-Chłystek
Zdjęcia: Aleksandra Koterwa-Chłystek
MODR Oddział Bielice