W Poświętnem powstał klaster "Bezpieczna Żywność"
31 marca w Oddziale Poświętne Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, w obecności Adama Struzika Marszałka Województwa Mazowieckiego - 25 podmiotów z sektora gospodarczego, organizacji pozarządowych oraz jednostek samorządu terytorialnego podpisało porozumienie o współpracy w ramach klastera BEZPIECZNA ŻYWNOŚĆ.
Utworzony dziś klaster będzie działał w następujących obszarach: żywność wysokiej jakości, zrównoważony rozwój i cykl produkcji rolniczej, bezpieczna żywność, biotechnologia, e- Rolnictwo oraz gospodarka niskoemisyjna. Przy klastrze powstała Rada Naukowo – Programowa.
Inicjatorem założenia jest Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, będący samorządową wojewódzką osobą prawną, prowadzącą doradztwo rolnicze na obszarze województwa mazowieckiego. Gospodarzami spotkania byli: Andrzej Kamasa - dyrektor MODR i Agata Sosińska, zastępca dyrektora MODR.
Założeniem tego innowacyjnego przedsięwzięcia jest wzmocnienie pozycji konkurencyjnej Mazowsza oraz potencjału regionalnych marek sektora rolno-spożywczego na rynku krajowym i zagranicznym, a także wdrożenie standardów produkcji i przetwórstwa rolno-spożywczego, zgodnych z ideą zrównoważonego rozwoju i wysokiej efektywności energetycznej.
Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego deklarował pomoc
Tuż przed podpisaniem porozumienia: (od prawej) Agata Sosińska, zastępca dyrektora MODR, Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Andrzej Kamasa, dyrektor MODR.
Mariusz Stachnik- wiceprezes Mazowieckiego Klastra ICT
Izabella Byszewska prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie
Wiesława Krawczyk z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ciechanowie
Sławomir Lenarcik - właściel Zakładu Mięsnego w Gotardach
Julian S. Bielawski z firmy PUH Koneser Wyszków
Uczestnicy spotkania
Uczestnicy spotkania
Uczestnicy spotkania - producenci i wytwórcy branży rolno-spożywczej z Marszałkiem Województwa
i dyrektorami MODR.
Tekst: Wojciech Asiński
Foto. Bożena Chądzyńska