Nasze Kulinarne Dziedzictwo - już po raz dziesiąty!
Podczas trwania tegorocznych dożynek województwa mazowieckiego, przeprowadzona została dziesiąta edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo –Smaki regionów”. Konkurs zorganizowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego i Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.
Celem konkursu były:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników
- poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką,
- promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię,
- upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, rzemiosła i przetwórstwa oraz turystyki
(a w szczególności agroturystyki), - nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzimej żywności wyjątkowej jakości oraz wskazanie na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę, zgodną ze standardami obowiązującymi w UE.
Na podstawie wypełnionych zgłoszeń do konkursu zakwalifikowano 64 produkty (w kategorii: produkty pochodzenia roślinnego – 13, produkty pochodzenia zwierzęcego -13, napoje regionalne – 16, „mieszane” – 6, kandydaci do Perły -6).
W Sierpcu, podczas Finału Wojewódzkiego, Kapituła konkursowa dokonała oceny wszystkich zaprezentowanych produktów.
Laureatami konkursu zostali:
w kategorii „produkty i przetwory zwierzęce”:
I miejsce – Wanda Lasocka za pasztet myśliwego i OSM Wyszków za masło
śmietankowe extra
II miejsce – Martyna Częścik za szynkę dębową z tynki i Paweł Surażyński z kiełbasę
mazowiecką podsuszaną
III miejsce – Agnieszka Zalewska za markowy ser biały
Wyróżnienie- Andrzej Ziemkiewicz za „rybę w galarecie po czerwińsku”
w kategorii „produkty i przetwory roślinne”:
I miejsce – Monika Gardzińska za „antonówkę ze słoika”
II miejsce – Wanda Woźniak za „chleb Danusi”
III miejsce – Janusz Rojewski za „chleb dworski”
w kategorii „napoje regionalne”:
I miejsce – Wioletta i Dariusz Marcinowscy za „likier radziwiłłowski”
II miejsce – Honorata Chróścik za nalewkę jeżyn
III miejsce – Cecylia Kur za „jałowcówkę”
Wyróżnienie: Modesta Domańska za nalewkę z mniszka i Zbigniew Tomaszewski za nalewkę z mniszka
w kategorii „inne produkty regionalne”:
III miejsce – Ewa Wołosewicz za sernik
Wyróżnienie: Stanisława Abramowska z Kałuszyna za „sernik mazowiecki”
Kapituła konkursowa nominowała do nagrody „Perła’ 2010” trzy produkty:
- „makaron radziwiłłowski” Wioletty i Dariusza Marcinowskich
- „fafernuchy” Haliny Witkowskiej
- „chleb razowy ratuszowy” Wojciecha Radzikowskiego
Statuetki „Perły”wręczone będą tradycyjnie w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Hodowli Zwierząt i Rozwoju Obszarów Wiejskich „FARMA”.
Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo –Smaki regionów” pozwolił zidentyfikować w województwie mazowieckim kolejne, liczne rarytasy; w ich poszukiwanie aktywnie włączyli się pracownicy MODR.
Regionalne przysmaki są ważnym narzędziem rozwoju, promocji i podnoszenia atrakcyjności obszarów wiejskich; dla wielu mieszkańców wsi mogą stać się nowym źródłem dochodów.
Maria Sudnik
MODR Oddział Siedlce
Przyg. A.D.