Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - już po raz dziesiąty!

Podczas trwania tegorocznych dożynek województwa mazowieckiego,  przeprowadzona została dziesiąta edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo –Smaki regionów”. Konkurs zorganizowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego i Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.

 

Celem konkursu były:

  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych re­gionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w go­spodarstwach i przez lokalnych rzemieślników
  • poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycz­nych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką,
  • promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię,
  • upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania wa­lorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalne­go rolnictwa, rzemiosła i przetwórstwa oraz turystyki
    (a w szczególności agroturystyki),
  • nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzi­mej żywności wyjątkowej jakości oraz wskazanie na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę, zgodną ze standardami obowiązującymi w UE.

 

Na podstawie wypełnionych zgłoszeń do konkursu zakwalifikowano 64 produkty (w kategorii: produkty pochodzenia roślinnego – 13, produkty pochodzenia zwierzęcego -13, napoje regionalne – 16, „mieszane” – 6, kandydaci do Perły -6).

W Sierpcu, podczas Finału Wojewódzkiego,  Kapituła konkursowa dokonała  oceny wszystkich zaprezentowanych produktów.

 

Laureatami konkursu zostali:

 

w kategorii „produkty i  przetwory zwierzęce”:

 

I miejsce – Wanda Lasocka za pasztet myśliwego i OSM Wyszków za masło

śmietankowe extra

II miejsce – Martyna Częścik za szynkę dębową z tynki i Paweł Surażyński z kiełbasę

mazowiecką podsuszaną

III miejsce – Agnieszka Zalewska za markowy ser biały

Wyróżnienie- Andrzej Ziemkiewicz za „rybę w galarecie po czerwińsku”

 

w kategorii „produkty i przetwory roślinne”:

 

I miejsce – Monika Gardzińska za „antonówkę ze słoika”

II miejsce – Wanda Woźniak za „chleb Danusi”

III miejsce – Janusz Rojewski za „chleb dworski”

 

w kategorii „napoje regionalne”:

 

I miejsce – Wioletta i Dariusz Marcinowscy za „likier radziwiłłowski”

II miejsce – Honorata Chróścik za nalewkę jeżyn

III miejsce – Cecylia Kur za „jałowcówkę”

Wyróżnienie: Modesta Domańska za nalewkę z mniszka i Zbigniew Tomaszewski za nalewkę z mniszka

 

w kategorii „inne produkty regionalne”:

 

III miejsce – Ewa Wołosewicz  za sernik

Wyróżnienie: Stanisława Abramowska z Kałuszyna  za „sernik mazowiecki”

 

Kapituła konkursowa nominowała do nagrody „Perła’ 2010” trzy  produkty:

 

  • „makaron radziwiłłowski” Wioletty i Dariusza  Marcinowskich
  • „fafernuchy” Haliny Witkowskiej
  • „chleb razowy ratuszowy” Wojciecha Radzikowskiego

Statuetki „Perły”wrę­czone będą tradycyjnie w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Hodowli Zwierząt i Rozwoju Obszarów Wiejskich „FARMA”.

 

Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo –Smaki regionów” pozwolił zidentyfikować w województwie mazowieckim kolejne, liczne rarytasy; w ich poszukiwanie aktywnie włączyli się pracownicy  MODR.

Regionalne przysmaki są ważnym narzędziem rozwoju, promocji i podnoszenia atrakcyjności obszarów wiejskich; dla wielu mieszkańców wsi mogą stać się nowym źródłem dochodów.

 

Maria Sudnik

MODR Oddział Siedlce

Przyg. A.D.

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.