Pielęgnowanie tradycji kulinarnych Mazowsza
Samorząd Województwa Mazowieckiego przywiązuje ogromną wagę do pielęgnowania tradycji kuchni mazowieckiej. Stara się, aby jej wyjątkowość służyła rozwojowi regionu a tym samym jego promocji na rynku europejskim.
Realizując ten cel w roku 2010 ogłoszono III edycję Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2009.
Chodziło o wyłonienie i nagrodzenie uczestników wyróżniających się wysoką jakością produkcji oraz kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej. Z terenu działania Oddziału MODR w Bielicach zgłoszono 6 produktów w czterech kategoriach. Są to produkty wielokrotnie już nagradzane w konkursach gminnych i wojewódzkich z uwagi na wyjątkowo walory smakowe i lecznicze.
No bo nie sposób pominąć wartości znakomitej nalewki z kwiatu czarnego bzu, o barwie jasnożółtej, wytwarzanej przez panią Helenę Sławińską z gminy Nowa Sucha. Delikatny smak i niezwykły aromat czynią ją wybornym trunkiem – zwłaszcza na zimowe dni. Nalewkę charakteryzują też wysoka zawartość witaminy C i naturalne barwniki. Jest również ważnym źródłem witamin B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego i zawiera takie flawonoidy jak rutyna, kwercetyna, sambucyna.
Z kolei nalewka z derenia - napój alkoholowy otrzymywany z owoców derenia, w głębokim rubinowym kolorze – ma niepowtarzalny, słodkawy smak o wyrazistej mocy. To produkt pani Haliny Mitręgi, też z gminy Nowa Sucha. Właściwości lecznicze nalewki z derenia wynikają z jej składu chemicznego. Oprócz cukrów i kwasów organicznych posiada ona garbniki, witaminy C i P oraz sole mineralne.
Następna, równie wartościowa, jest nalewka z czeremchy pani Teresy Tomaszewskiej z gminy Iłów. Produkt charakteryzuje duża zawartość witaminy C oraz silne właściwości rozgrzewające, a poza tym ta nalewka ma piękny, ciemnoczerwony kolor. Jak wspomnieliśmy, sporządzona jest na bazie owoców czeremchy, niegdyś uważanych za trujące, które w tym przypadku okazały się wspaniałym materiałem na produkt tradycyjny, znany od dawna mieszkańcom gmin Iłów i Młodzieszyn.
Szynka wiejska pana Andrzeja Sikory z gminy Młodzieszyn jest wysokiej jakości produktem z uwagi na naturalny sposób jej przygotowania. Oryginalny smak i zapach sprawiają, że nie można się jej oprzeć.
Natomiast ser domowy pana Sławomira Rosiaka z gminy Iłów jest produktem o gładkiej, kremowej konsystencji. Sposób jego wytwarzania - z surowego mleka krowiego i naturalnej podpuszczki oraz przestrzeganie odpowiednich warunków dojrzewania mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu, zwłaszcza smakowego.
Niezwykłe ciastka ze skwarek pani Justyny Barej z gminy Sochaczew, to wspaniałe, efektowne i kruche ciasteczka, przygotowane na bazie produktów z własnego gospodarstwa (skwarek, śmietany, jaj, mąki). Tradycyjnie upieczone w węglowej kuchni, posiadają piękny rumiany kolor oraz niepowtarzalne smak i aromat
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do dnia 1 marca 2010 roku, podczas posiedzenia jego Kapituły. Laureaci otrzymają dyplomy, grawertony zawierające nazwę producenta, produktu oraz zdobytego tytułu oraz nagrody rzeczowe .
Nasze zdjęcie przedstawia opisane produkty
Magdalena Jankowska
MODR w Warszawie
Oddział Bielice
Przyg. A.D.