Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Pielęgnowanie tradycji kulinarnych Mazowsza

 

Samorząd Województwa Mazowieckiego przywiązuje ogromną wagę do pielęgnowania tradycji kuchni mazowieckiej. Stara się, aby jej wyjątkowość służyła rozwojowi regionu a tym samym jego promocji na rynku europejskim.

Realizując ten cel w roku 2010 ogłoszono III edycję Konkursu o Laur Marszałka  Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2009.

Chodziło o wyłonienie i nagrodzenie uczestników wyróżniających się wysoką jakością produkcji oraz kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej. Z terenu działania Oddziału MODR w Bielicach zgłoszono 6 produktów w czterech kategoriach. Są to produkty wielokrotnie już nagradzane w konkursach gminnych i wojewódzkich z uwagi na wyjątkowo walory smakowe i lecznicze.

 

No bo nie sposób pominąć wartości znakomitej nalewki z kwiatu czarnego bzu, o barwie jasnożółtej, wytwarzanej przez panią Helenę Sławińską z gminy Nowa Sucha. Delikatny smak i niezwykły aromat czynią ją wybornym trunkiem – zwłaszcza na zimowe dni. Nalewkę charakteryzują też wysoka zawartość witaminy C i naturalne barwniki. Jest również ważnym źródłem witamin B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego i zawiera takie flawonoidy jak rutyna, kwercetyna, sambucyna.

 

Z kolei nalewka z derenia - napój alkoholowy otrzymywany z owoców derenia, w głębokim rubinowym kolorze – ma niepowtarzalny, słodkawy smak o wyrazistej mocy. To produkt pani Haliny Mitręgi, też z gminy Nowa Sucha. Właściwości lecznicze nalewki z derenia wynikają z jej składu chemicznego. Oprócz cukrów i kwasów organicznych posiada ona garbniki, witaminy C i P oraz sole mineralne.

 

Następna, równie wartościowa, jest nalewka z czeremchy pani Teresy Tomaszewskiej z gminy Iłów. Produkt charakteryzuje duża zawartość witaminy C oraz silne właściwości rozgrzewające, a poza tym ta nalewka ma piękny, ciemnoczerwony kolor. Jak wspomnieliśmy, sporządzona jest na bazie owoców czeremchy, niegdyś uważanych za trujące, które w tym przypadku okazały się wspaniałym materiałem na produkt tradycyjny, znany od dawna mieszkańcom gmin Iłów i Młodzieszyn.

 

Szynka wiejska pana Andrzeja Sikory z gminy Młodzieszyn jest wysokiej jakości produktem z uwagi na naturalny sposób jej przygotowania. Oryginalny smak i zapach sprawiają, że nie można się jej oprzeć.

 

Natomiast ser domowy pana Sławomira Rosiaka z gminy Iłów jest produktem o gładkiej, kremowej konsystencji. Sposób jego wytwarzania - z surowego mleka krowiego i naturalnej podpuszczki oraz przestrzeganie odpowiednich warunków dojrzewania mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu, zwłaszcza smakowego.

 

Niezwykłe ciastka ze skwarek pani Justyny Barej z gminy Sochaczew, to wspaniałe, efektowne i kruche ciasteczka, przygotowane na bazie produktów z własnego gospodarstwa (skwarek, śmietany, jaj, mąki). Tradycyjnie upieczone w węglowej kuchni, posiadają piękny rumiany kolor oraz niepowtarzalne smak i aromat

 

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do dnia 1 marca 2010 roku, podczas posiedzenia jego Kapituły. Laureaci otrzymają dyplomy, grawertony zawierające nazwę producenta, produktu oraz zdobytego tytułu oraz nagrody rzeczowe .

 

Nasze zdjęcie przedstawia opisane produkty

 
 

Magdalena Jankowska

 

MODR w Warszawie

 

Oddział Bielice

 
 

Przyg. A.D.

Tradycje_kulinarne

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.