Torbiel śliwy - jak zapobiegać chorobie
Torbiel śliwy (Taphrina pruni) - to choroba grzybowa śliw, której obecność zauważamy dopiero na owocach. Są one znacznie większe od zdrowych i ulegają silnym deformacjom (stają się wydłużone, zakrzywione, nie posiadają pestek). Ich miąższ jest skórzasty, twardy, niesmaczny. Owoce takie nazywamy torbielami.
Takie owoce bardzo szybko ulegają gniciu. Początkowo są żółto-zielone, następnie pokrywają się matowym nalotem (zwarte worki grzyba). Patogen wywołujący opisywaną chorobą należy bowiem do tzw. zewnętrzniaków workowych. Oznacza to, że worki powstają bezpośrednio na powierzchni rośliny w skupieniach zwanych nagim hymenium workowym. Grzyb zimuje na powierzchni pędów w postaci blastospor (są to zarodniki, które powstają przez pączkowanie zarodników workowych). I to właśnie za pomocą blastospor grzyb rozprzestrzenia się z wodą, z wiatrem - atakując rośliny w fazie kwitnienia.
Po zauważeniu torbieli na drzewie nie ma właściwie sposobu na zwalczenie choroby w danym sezonie wegetacyjnym. Można jedynie niszczyć zaatakowane owoce. Natomiast aby zapobiec ich wystąpieniu należy już w okresie bezlistnym (tuż przed pękaniem pąków) zastosować wybrany środek np. Carpene 65 WP, Efuzin 500 SC, Syllit 65 WP. Pędy należy dokładnie pokryć cieczą użytkową. Następnie w fazie białego pąka opryskać jednym z wybranych środków: Syllit/Carpene 65 WP, Efuzin 500 SC, Miedzian 50 WP/500 WG, Kocide 101 WP. Jak widać w zapobieganiu tej choroby mają zastosowanie preparaty dodynowe i miedziowe.
Agnieszka Janiec
MODR w Warszawie
Oddział Radom