Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Nowe technologie w uprawie orzecha laskowego

Leszczyna (Corylus avellana L.), zwana potocznie orzechem laskowym, w dawnych latach dominowała w świecie roślin Europy Północnej. Wyjątkowo rozpowszechniona była na naszych ziemiach, a orzechy laskowe stanowiły ważny składnik pożywienia.

Od niedawna zdecydowanie wzrosło zainteresowanie jej uprawą, co wynika przede wszystkim z osiągania plonów w granicach 3-4 ton/ha. Z krzaka można zebrać nawet 5-7 kg, co przy 1000 krzewów/ha daje już plon naprawdę wysoki i zapewnia duży zysk.

Decydując się na produkcję orzechów laskowych warto wziąć pod uwagę: regularne plonowanie, stosunkowo niskie koszty produkcji, dość niskie ceny krzewów, dobre warunki klimatyczno-glebowe, niskie koszty przechowywania, dość łatwy zbyt orzechów oraz fakt, że jest to inwestycja długowieczna - leszczyna owocuje 50-60 lat.
Wprowadzając nowe technologie produkcji orzecha laskowego w gospodarstwie powinniśmy wykorzystać najnowszy postęp biologiczny i techniczny w tym zakresie, dzięki czemu otrzymamy wysoki plon zdrowych i smacznych orzechów.

                                                          Optymalny teren pod uprawę

Rolniczą produkcję towarową leszczyny można podjąć w tych rejonach, gdzie średnia temperatura roczna wynosi około 8C. Obecnie najwięcej orzechów produkuje się w województwach lubelskim, kieleckim i mazowieckim.
Wyższe plony uzyskuje na glebach żyznych, cieplejszych, o właściwym uwilgotnieniu, bogatych w próchnicę i wapń, na polach gdzie nie ma silnych wiatrów, o wystawie południowo-wschodniej. Wystawa południowa, zwłaszcza przy dużych spadkach terenu, jest najbardziej narażona ze względu na duże wahania temperatur miedzy dniem i nocą, co może powodować uszkodzenia mrozowe zawiązków i pąków.
Najlepszy i optymalny poziom wody gruntowej to 120-150 cm, a najwłaściwszy odczyn gleby to pH7, czyli obojętny.

                                                 Przygotowanie pola, sadzenie i cięcie

Przede wszystkim musimy wykonać analizę gleby, a następnie wysiać nawozy zgodnie z otrzymanymi zaleceniami i sprawdzić czy w glebie nie ma pędraków, drutowców i innych szkodników. Pole musi być też wolne od chwastów, a szczególnie perzu.
Na 1 ha wysadzamy od 400 do 1200 krzewów - pod uwagę bierzemy jednak rodzaj gleby i siłę wzrostu krzewów (zależeć to będzie od odmiany). Ważne jest, aby na polu były zapylacze, w tym celu sadzimy co najmniej dwie odmiany leszczyny.
Krzewy można posadzić jesienią lub na wiosnę, ale korzystniejsze jest sadzenie jesienne, ponieważ wtedy lepiej się przyjmują i wcześniej rozpoczynają wegetację.
Po posadzeniu jednopędowe krzewy skracamy do wysokości 80-100 cm nad ziemią. W przypadku krzewów rozgałęzionych przycinamy przewodnik boczny na 1/3 wysokości, a jeżeli decydujemy się na formę pienną to usuwamy wszystkie pędy do 50-60 cm nad ziemią. Ponieważ przez pierwsze 3-4 lata młode leszczyny rosną wolniej, w tym czasie ograniczmy cięcie do usuwania jedynie pędów uszkodzonych i porażonych przez choroby - robimy to w kwietniu, albo w maju, przy okazji usuwając pędy wybijające z ziemi.

                                                           Nawożenie plantacji

Nawożenie dolistne (pozakorzeniowe) w uprawie orzecha laskowego może spowodować wzrost plonu nawet o 30% i więcej. Aminokwasy wchodzą w skład białek, węglowodanów, chlorofilu itd. Są znakomicie pobierane przez powierzchnie liści oraz integrowane w zjawisko fotosyntezy. Składniki pokarmowe zostają dostarczane roślinie nie jako pojedyncze części (azot, dwutlenek węgla, woda) lecz jako kompletne cegiełki. W ten sposób wspierany zostaje wzrost krzewów, szczególnie w sytuacji nasilonego oddziaływania stresu. Niektóre aminokwasy wchodzą w skład auksyn i wspomagają podział i rozwój korzeni.
Do produktów zawierających aminokwasy zaliczamy produkty wyprodukowane z alg morskich, nawozy pozakorzeniowe będące koncentratami zawierającymi wszystkie aminokwasy oraz nawozy aminokwasowo-mineralne stanowiące gotowe mieszaniny aminokwasów i składników mineralnych.
Nawozy wyprodukowane z alg morskich zawierających wszystkie fitohormony, czyli: gibereliny, cytokininy i auksyny, które decydują o prawidłowym wzroście i owocowaniu również w sytuacji stresowej.
Aminokwasy posiadają właściwości zwiększające przyczepność i pokrywanie powierzchni i w ten sposób zwiększają efektywność oraz tolerancję środków ochrony roślin i nawozów.

                                                  Ochrona przed chorobami i szkodnikami

Aby uzyskiwać regularnie rokrocznie wysokie plony należy prowadzić właściwą ochronę przed chorobami i szkodnikami. I tak:
   - do zwalczania alternariozy, szarej nekrozy orzechów, zamierania pędów leszczyny i moniliozy leszczyny można stosować Signum 33 EC w dawce 1kg/ha.
   - do zwalczania słonkowca orzechowca i dłużynka leszczynówki – Calipso w dawce 0.2 l/ha.
   - do zwalczania zwójek stosować Mospilan 20 SP plus Slippa 0,2 l/ha.
   - do zwalczania mszyc - Afik  0,3%.
   Brak jest zarejestrowanych w Polsce środków do zwalczania wielkopąkowca leszczynowego. Nie ma też środków do zwalczania misecznika śliwowego, ale można użyć do tego celu preparatów powierzchniowych Afik, AgriTrap i Siltac EC.

                                                              Odmiany i plony

Dla producenta leszczyny ważne jest uzyskanie wysokiego plonu dobrej jakości. Może zadecydować o tym dobór odmiany. Na pewno warto jest sadzić zarówno odmiany wielkoowocowe, jak i drobnoowocowe. Wybór zależy od przeznaczenia orzechów i możliwość ich zbytu w zakładach przetwórczych, cukierniach oraz na rynkach hurtowych i eksport. Ważne jest to, jakie odmiany wybrać aby uzyskać duże plony i dobrą jakość orzechów.

Odmiany wielkoowocowe:
•    Ennis – jest odmianą amerykańską, charakteryzującą się plonem 3,1 kg z krzewu. Orzechy są atrakcyjne i regularne. Wymagają dużej ochrony w celu zapobiegania chorobom, takim jak np. monilioza.
•    Barceloński – jest odmianą hiszpańską, osiągającą plon 1,9 kg z krzewu. Odmiana jest odporna na wysokie temperatury i cechuje się smacznymi, soczystymi owocami. Jest jednak podatna na moniliozę.
•    Kataloński – jest odmianą hiszpańską, od lat bardzo popularną w Polsce. Charakteryzuje się bardzo smacznymi i dużymi orzechami. Średni plon wynosi 3 kg z krzewu. Jądro orzecha jest duże i ma okrągły kształt. Odmiana jest podatna na moniliozę.
•    Fitzgerald - jest odmianą amerykańską, wyróżniającą się plonem 3,8 kg z krzewu. Orzechy są duże i mają grubą skorupę. Odmiana jest bardzo podatna na moniliozę.
•    Butler – jest odmianą amerykańską, o średnim plonie 2,9 kg z krzewu. Cechuje ją wrażliwość na słonkowca orzechowca.
•    Gunslebeński – jest odmiana niemiecką, o średnim plonie 4,7 kg z krzewu. Charakteryzuje się dużymi, owocami. Odmiana cechuje się wrażliwością na moniliozę oraz słonkowca orzechowca.
•    Cosford – jest odmianą angielską. Wyróżnia się dość dużymi orzechami o cylindrycznym kształcie. Skorupka ma kolor jasnobrązowy i jest bardzo cienka. Jądro jest duże i smaczne.

Odmiany drobnoowocowe :
•    Syrena – jest odmianą polską. Wyróżnia się średnim plonem 4,4 kg z krzewu. Masa 100 suchych orzechów wynosi 240-270 g.
•    Tonda di Giffoni – jest odmianą włoską, o średnim plonie 1,5 kg z krzewu. Cechuje ją duża wrażliwość na moniliozę oraz średnia na słonkowca orzechowca.
•    Ricca di Talantico – to kolejna odmiana włoska, osiągająca średni plon 3,1 kg z krzewu. Charakteryzuje się dużą wrażliwością na moniliozę. Jest także wrażliwa na słonkowca orzechowca.
•    Gubiński – jest niemiecką odmianą, o średnim plonie 2,6 kg z krzewu. Odmiana jest bardzo podatna na moniliozę. Jest także dość wrażliwa na słonkowca orzechowca.

W nowych technologiach produkcji orzecha laskowego istotnym kosztem jest bardzo pracochłonny zbiór. Na rynku są już jednak dostępne samobieżne kombajny do zbioru orzechów.

Edmund Sarnecki
Oddział Radom
Przygotował A.D.

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.