Opłacalność produkcji papryki
Szacuje się, że około 500 ha użytków rolnych przeznaczonych jest tam pod uprawę tego warzywa, z czego 400 ha zajmują tunele, a na 100 ha rozwija się produkcja papryki gruntowej i co roku powierzchnia ta systematycznie wzrasta.
Łącznie produkcja roczna wynosi 45 tys. ton co stanowi 60-65% produkcji całego regionu radomskiego.
Omówny teraz opłacalność produkcji papryki w gminie Potworów
W produkcji towarowej dominują tu odmiany koloru czerwonego (około 80 %), natomiast pozostałe (20%) stanowią odmiany koloru jasnego (pomarańczowy i żółty). Zaznaczam, że dane o powierzchni uprawy papryki są danymi szacunkowymi (brak jest danych statystycznych)
Niestety, opłacalność produkcji od paru lat się zmniejsza ze względu na to, że cena na giełdach rolnych od kilku lat utrzymuje się na tym samym poziomie 1,7zł do 2,5 zł za 1 kg. Na punktach skupu cena w tym roku w stosunku do roku ubiegłego jest wyższa o 0,2 zł za 1 kg można więc przyjąć średnią cenę tego warzywa za 2,2 zł za 1 kg.
Natomiast koszty produkcji systematycznie z roku na rok wzrastają, ze względu na wzrost cen kosztów nawozów, środków ochrony roślin oraz materiałów do budowy tuneli.
Obecnie koszt produkcji papryki w tunelu foliowym o powierzchni 220m przedstawia się następująco:
1 Koszty bezpośrednie;
- nasiona 800 szt. x 0,5 zł. = 400 Zł.
- nawozy organiczne 1 tona x 60 zł.. = 60 zł.
- nawożenie mineralne = 350 zł
- środki ochrony roślin = 80 zł
- substrat wysiewowy i do rozsady = 90 zł.
- sznurek do podwiązywania = 30 zł.
Razem koszty bezpośrednie = 1010 zł.
2 Koszty pośrednie;
- amortyzacja folii 500 zł na 4 lata = 125 zł.
- - amortyzacja konstrukcji drewnianej 1200 zł na 4 lata = 300 zł
- - amortyzacja systemów nawadniających 200 zł na 4 lat = 50 zł.
- - folia do ściółkowania, multiplety ¼ wartości = 20 zł.
- Paliki ¼ wartości = 25 zł
Razem koszty pośrednie = 520 zł
3. Inne koszty;
- koszt pracy maszyn = 50 zł.
- energia elektryczna = 25 zł.
- koszt transportu do punktu sprzedaży i opakowania = 200 zł
Razem inne koszty = 275 zł
Koszty ogółem: 1010zł + 520 zł + 275 zł = 1805 zł
Przyjmując średni plon z 1 tunelu 1400 kg i cenę 2,2zł za 1 kg wartość produkcji z jednego tunelu wyniesie 3 800,00 zł. - 1805 zł. kosztów produkcji przychód rolnika wynosi 1275 zł. Należy nadmienić, że nie liczono tu kosztów nakładów pracy własnej, a przy większej ilości tuneli kosztów pracy najemnej. Przyjmując jednak, że na jeden tunel potrzebne jest około 80 roboczogodzin (przy cenie 8 zł. za 1 godz.), koszty pracy wyniosą 640 zł przez co automatycznie dochód z produkcji papryki spadnie do 635 zł z 1 tunelu.
Opłacalność produkcji będzie wzrastała wraz ze wzrostem plonu z tunelu, a spadała przy malejącym plonie, gdyż pozostałe kosztu będą utrzymywały się na podobnym poziomie.
Nowe wyzwania, jakie czekają producentów to łączenie się ich w grupy producenckie oraz zdobywanie certyfikatów jakościowych. Certyfikaty dają szansę uzyskania lepszej ceny za paprykę, ale również eksportu do krajów Unii gdzie polska papryka jest bardzo ceniona.
Baran Jerzy
MODR w Warszawie
Oddział Radom