Zespół tematyczny ds. wołowiny
Pomimo olbrzymiego potencjału do produkcji bydła mięsnego, zdecydowaną większość populacji bydła w Polsce stanowią krowy mleczne. Ważnym aspektem produkcji bydła mięsnego jest dbałość o dobrostan zwierząt oraz przestrzeganie norm i standardów dotyczących jakości mięsa.
Utworzenie zespołu tematycznego ds. wołowiny jest odpowiedzią na problemy i wyzwania przed jakimi stoją hodowcy bydła. Spotkania oraz wyjazd studyjny do gospodarstw na terenie województwa lubuskiego mają na celu inicjowanie wymiany wiedzy i doświadczeń, identyfikacji problemów oraz poszukiwania możliwości ich rozwiązań pomiędzy przedstawicielami różnych środowisk np. rolników, jednostek samorządowych i doradczych, świata nauki i biznesu.
W ramach operacji odbędzie się:
- 10.2023 r. spotkanie dotyczące roli traw i bobowatych drobnonasiennych w tworzeniu bazy paszowej dla przeżuwaczy. Prof. dr hab. inż. Roman Łyszczarz z Politechniki Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich omówi najnowsze trendy dotyczące trwa, koniczyn i lucerny, a także renowacje trwałych i polowych użytków zielonych.
- 11.2023 r. spotkanie dotyczące integrowanej produkcji. Dr hab. inż. Paweł K. Bereś, prof. IOR-PIB z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Terenowa Stacja Doświadczalna w Rzeszowie omówi zagadnienia dotyczące najważniejszych gatunków szkodników roślin rolniczych, monitoringu szkodników oraz metod ochrony roślin przed szkodnikami.
- 18-19.10.2023 r. dwudniowy wyjazd studyjny, w którym uczestnicy odwiedzą gospodarstwa stanowiące przykład dobrej praktyki w zakresie produkcji wołowiny, a także winnicę, jako przykład w jaki sposób rozwijać gospodarstwa i jak różnicować produkcję w swoim gospodarstwie.
Celem operacji jest inicjowanie wymiany wiedzy i doświadczeń, identyfikacja bieżących problemów oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania pomiędzy przedstawicielami różnych środowisk w zakresie produkcji wołowiny. Utworzenie Zespołu Tematycznego ds. wołowiny umożliwi stworzenie platformy podnoszenia poziomu wiedzy, wymiany doświadczeń, bezpośredniej rozmowy, współpracę podmiotów zainteresowanych innowacjami w produkcji wołowiny. Operacja poprzez wspieranie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przyczyni się do realizacji działań na rzecz tworzenia sieci kontaktów w województwie mazowieckim.
Operacja pn. „Zespół tematyczny ds. wołowiny” wpisana do Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Serdecznie zapraszamy do udziału zainteresowanych rolników - producentów wołowiny, przedsiębiorców z branży rolnej, przedstawicieli jednostek doradztwa rolniczego, jednostek naukowych, instytutów badawczych, przedstawicieli samorządów.
Więcej informacji w sprawie zespołu tematycznego oraz uczestnictwie w poszczególnych formach realizacji operacji: Bożena Głuchowska – tel. 25 640 09 29, e-mail:
Do pobrania:
Program spotkania 25.10.2023 r.