Kujawskie gęsi
2 i 3 grudnia br. odbył się wyjazd studyjny zorganizowany przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach operacji pn. „Partnerstwo na rzecz innowacji w hodowli gęsi”.
Celem operacji było upowszechnienie i wymiana wiedzy oraz doświadczeń z zakresu innowacji technologicznych w hodowli gęsi oraz aktywizacja uczestników w kierunku podejmowania działań kooperacyjnych w szczególności w kontekście działania "Współpraca" PROW 2014-2020.
Grupa 40 osób, rolników oraz doradców udała się do południowo - zachodniej części województwa kujawsko-pomorskiego. To właśnie na Kujawach ma swoją siedzibę Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka. Historię zakładu mogliśmy poznać za sprawą dyrektora dr inż. Eugeniusza Kłopotka. Na początku swej działalności w roku 1946, Instytut był zakładem doświadczalnym. Od 1951 r. działał w ramach struktur Instytutu Zootechniki w Krakowie. Na przestrzeni lat zmieniał profil działalności oraz charakter badań.
Przełomowym wydaję się 1962 rok, gdy do Instytutu sprowadzono stadko gęsi Białej Włoskiej i od tamtego czasu zakład zaczął się specjalizować w hodowli gęsi. Wieloletnie badania naukowe, prace selekcyjne, prowadzone od 2003 r. w ramach utworzonego w zakładzie Krajowego Ośrodka Badawczo-Hodowlanego Gęsi, pozwoliły na zdecydowaną poprawę genotypu i utrwalenie wartościowych cech użytkowych tej gęsi, która w międzyczasie otrzymała nazwę handlową gęś Biała Kołudzka.
8 sierpnia 2012 roku minister rolnictwa i rozwoju wsi podjął decyzję o uznaniu gęsi Białej Kołudzkiej, jako odrębnej, rodzimej rasy gęsi. Księgi hodowlane prowadzone są dla jej dwóch rodów W-11(nieśny) i W-33 (mięsny).
Obecnie ok. 98% pogłowia gęsi w kraju wywodzi swój genotyp z Kołudy Wielkiej. Dzięki wykładowi dr inż. Jakuba Badowskiego poznaliśmy nowe technologie oraz innowacje stosowane w wylęgu gęsi oraz odchowie piskląt.
Dr inż. Halina Bielińska poruszyła kwestie żywienia gęsi w szczególności w oparciu o pasze gospodarskie, wpływu dobrostanu utrzymywanych zwierząt na uzyskanie dobrej jakości produktu. Zapoznaliśmy się także z charakterystyką ras gęsi hodowanych w Polsce. Wykłady zakończyły się dyskusją pomiędzy uczestnikami szkolenia na temat prezentowanych zagadnień jak również perspektyw i kierunków rozwoju hodowli gęsi.
Mieliśmy także możliwość zobaczenia skali hodowli fermowej gęsi Białej Kołudzkiej prowadzonej w Kołudzie Wielkiej. Jeszcze tego samego dnia odbyło się spotkanie z Andrzejem Kloneckim - prezesem Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Tematem sesji wykładowej było poznanie zasad funkcjonowania rolniczego handlu detalicznego (RHD) w kontekście przyzagrodowego chowu gęsi i sprzedaży produktów z gospodarstwa, zasad pozyskiwania puchu i pierza z chowu przyzagrodowego oraz bioasekuracji w gospodarstwach zajmujących się chowem gęsi. W międzyczasie mieliśmy możliwość zapoznania z wyrobami z gęsiny oraz innymi produktami i wyrobami zarejestrowanymi w sieci regionalnej Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza.
Drugi dzień naszego pobytu przeinaczony był na wizytę w siedzibie Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Zapoznaliśmy się z działaniami fundacji, której głównym celem jest promocja ekologicznego chowu gęsi w celu uzyskania zdrowego, wartościowego mięsa i tłuszczu. Fundacja propaguje chów gęsi w naturalnych, ekologicznych warunkach w stadkach do 100 sztuk, żywionych gospodarskimi paszami oraz wypasanych swobodnie na pastwiskach i łąkach. Zajmuje się także promocją puchu i pierza od białych gęsi.
Uzupełnieniem wykładów były warsztaty kulinarne przeprowadzone prze wolontariuszki z Fundacji, gdzie został pokazany sposób luzowania gęsi oraz wyrobu pierogów. Dzięki wizycie studyjnej w gospodarstwie zajmującym się przyzagrodowym chowem gęsi i posiadającym własną wylęgarnię, mogliśmy podpatrzeć zastosowane rozwiązania technologiczne wykorzystywane w tym systemie utrzymania oraz zapoznać się z zastosowanymi rozwiązaniami technicznymi. Dopełnieniem naszych spotkań były prelekcje na temat historyczno-społecznych uwarunkowań hodowli gęsi w regionie Nadgopla.
Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom, które nas gościły i cierpliwie odpowiadały na nasze pytania.
__F O T O R E L A C J A__
Opis zdjęć:
1 Dr inż. Eugeniusz Kłopotek - dyrektor IZZDD Kołuda Wielka
2 Degustacja potraw z gęsiny
3 Dr inż. Halina Bielińska z-ca dyrektora IZZDD Kołuda Wielka
4 Uczestniczy wyjazdu w IZZD Kołuda Wielka
5 Andrzej Klonecki prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
6 Wizyta w Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
7 Warsztaty z przetwórstwa gęsiny
8 Przyzagrodowy chów gęsi
9 Wizyta w wylęgarni
Tekst,zdjęcia:
Konrad Socha
MODR Warszawa