Mała przedsiębiorczość - duże możliwości
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Płock, realizuje projekt pn. „Mała przedsiębiorczość na obszarach wiejskich - duże możliwości”. W dniach od 10 do 12 września br. organizujemy wyjazd studyjny dla 25 osób zainteresowanych podejmowaniem działalności pozarolniczej z powiatów: gostynińskiego, płockiego i sierpeckiego.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 - plan operacyjny na lata 2018-2019.
Działanie skierowane jest do:
- właścicieli gospodarstw agroturystycznych i obiektów turystyki wiejskiej;
- rolników, domowników, przedsiębiorców zainteresowanych działalnością pozarolniczą;
- lokalnych liderów, przedstawicieli organizacji pozarządowych, doradców rolniczych;
Celem operacji jest zapoznanie uczestników z dobrymi praktykami w wykorzystaniu lokalnych zasobów i potencjału ludzkiego w podejmowaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Podczas wyjazdu studyjnego uczestnicy poznają przykłady małej przedsiębiorczości pozarolniczej, dające szansę mieszkańcom wsi na wzrost osiąganych dochodów. Ważnym elementem będzie zapoznanie uczestników z ideą i zasadami funkcjonowania oraz możliwościami korzystania z Inkubatora Przetwórczego w procesie przetwarzania produktów z gospodarstwa i ich sprzedaż w ramach RHD. Uczestnicy zapoznają się również z dobrymi praktykami partnerskiej współpracy w promocji produktów regionalnych z wykorzystaniem lokalnych zasobów i potencjału ludzkiego.
Zakładane efekty realizacji operacji to zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw dotyczących produkcji i przetwarzania żywności wysokiej jakości i wprowadzania jej na rynek lokalny poprzez małe przetwórstwo w ramach sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego. Zdobyta wiedza, umożliwi podjęcie decyzji w zakresie zmiany profilu produkcji w gospodarstwach w kierunku pozarolniczej działalności gospodarczej, w tym kreowania miejsc pracy na terenach wiejskich.