Wsparcie w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych
Wsparcie w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury [nabór wniosków nr A1.4.1.KPO_3/22/01].
Nabór planowany jest w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności i będzie miał miejsce w dniach 17.10 – 18.11.2022. Dokumentacja musi być złożona w formie elektronicznej, w przeciwnym razie wniosek zostanie odrzucony.
Wsparcie może być udzielone osobie fizycznej prowadzącej lub rozpoczynającej prowadzenie działalności w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury jeżeli:
- Jest rolnikiem lub małżonkiem rolnika prowadzącym lub rozpoczynającym prowadzenie sprzedaży z przeznaczeniem do konsumenta końcowego, w tym sprzedaży i dostaw bezpośrednich,
- Jest rolnikiem lub małżonkiem rolnika prowadzącym lub rozpoczynającym prowadzenie działalności w ramach RHD lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej,
- Jest rolnikiem lub małżonkiem rolnika podejmującym wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury,
- Jest rolnikiem będącym producentem wina z własnej winorośli nie mniej niż 100 hektolitrów w roku winiarskim,
- Osobą fizyczną uprawnioną do chowu i hodowli lub połowu ryb
Oraz jest ubezpieczony w KRUS z mocy ustawy lub któremu przyznano płatności co najmniej w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o dofinansowanie, ma nadany numer producenta i jest pełnoletni.
Wsparcie ma formę refundacji części poniesionych kosztów kwalifikowalnych operacji w wysokości maksymalnie 50% kosztów do wysokości 500.000 zł. Minimalna kwota wsparcia to 100.000 zł.
Koszty kwalifikowalne to takie, które nie były poniesione wcześniej niż 1.02.2020 roku będą refundowane tylko wtedy gdy w momencie składania wniosku inwestycja nie jest jeszcze zakończona.
Do kosztów kwalifikowalnych zalicza się koszty:
1) budowy budynków i budowli wchodzących w skład gospodarstwa rolnego wnioskodawcy, które są wykorzystywane do przetwarzania, przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
2) rozbudowy, nadbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją budynków i budowli wchodzących w skład gospodarstwa rolnego wnioskodawcy, które są wykorzystywane do przetwarzania, przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
3) budowy, w tym rozbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją infrastruktury i urządzeń do składowania i zagospodarowania odpadów, oczyszczalni ścieków, biogazowni, systemów fotowoltaicznych, słonecznych systemów grzewczych, instalacji odzysku ciepła, pomp ciepła, kotłów i pieców na biomasę, a także zastosowania czynników chłodniczych o zmniejszonym lub neutralnym oddziaływaniu na środowisko – o ile są związane z przetwarzaniem, przechowywaniem, przygotowaniem do sprzedaży lub wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury przez wnioskodawcę;
4) zakupu nowych maszyn i urządzeń do przetwarzania, przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
5) zakupu nowych terminali płatniczych do obsługi bezgotówkowej oraz nowego sprzętu komputerowego i oprogramowania lub usługi informatycznej dotyczącej sprzedaży na odległość produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
6) utrzymania domen internetowych dotyczących sprzedaży na odległość produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury w okresie realizacji przedsięwzięcia;
7) zakupu nowych środków transportu spełniających wymagania techniczne oraz normy niskiej emisji spalin które są przeznaczone do przewozu:
- produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury, w tym produktów, których transport powinien odbywać się w szczególnych warunkach, takich jak cysterny, silosy, chłodnie, izotermy, baseny lub zbiorniki do transportu ryb,
- produktów i półproduktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury w procesach technologicznych lub magazynowania, w tym wózków widłowych i podnośników,
- zwierząt przeznaczonych do uboju;
8) zakupu nowych, ruchomych punktów sprzedaży, spełniających wymagania techniczne oraz normy niskiej emisji spalin , które są przeznaczone do przygotowywania żywności wytworzonej w większości z produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury pochodzących z gospodarstwa rolnego wnioskodawcy;
9) modernizacji miejsc na targowiskach lub w budynkach i budowlach przeznaczonych do wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury przez wnioskodawcę, z tym że za koszt kwalifikowalny uważa się wyłącznie koszt, który jest związany bezpośrednio z powierzchnią wykorzystywaną przez wnioskodawcę do przechowywania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury;
10) przygotowania w miejscach obsługi podróżnych, o których mowa w przepisach o drogach publicznych, miejsc do wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury wytwarzanych przez wnioskodawcę;
11) ogólne, bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją przedsięwzięcia, takie jak koszty nadzoru, sporządzenia dokumentacji technicznej, studium wykonalności, planu przedsięwzięcia i uzyskania niezbędnych pozwoleń oraz koszty związane z działaniami informacyjno-promocyjnymi. Koszty te nie mogą stanowić więcej niż 10% pozostałych kosztów kwalifikowalnych w ramach przedsięwzięcia.