Wiosna rozpoczęta!
Wystawa ogrodnicza ”V Wiosna na Polu i w Ogrodzie” odbyła się 17 kwietnia 2011 r. przy ul. Kazimierzowskiej 21 w Siedlcach. Jej organizatorami Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach i Miasto Siedlce przy współpracy Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach.
Wystawcy zajęli powierzchnię: ok. 800 m 2, a targi zwiedziło około 4 tysięcy osób. Publiczność mogła zapoznać się z ofertą gospodarstw ekologicznych, agroturystycznych, wytwórców produktów tradycyjnych oraz twórców ludowych.
Na osoby zainteresowane rolnictwem czekali w namiotach doradcy MODR Oddział w Siedlcach, którzy służyli im swoją pomocą i radą. Uruchomiony też został punkt informacyjny w zakresu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w którym eksperci z MODR udzielali informacji dotyczących aktualnych działań.
Wytwórcy żywności ekologicznej z terenu działania MODR O/ Siedlce, przygotowali stoiska wystawiennicze, na których zaprezentowali swoje produkty. 10 rolników- producentów dzieliło się swoimi doświadczeniami na temat prowadzenia gospodarstw metodami ekologicznymi. Odwiedzający wystawę mogli również popróbować tych smacznych i zdrowych produktów oraz je zakupić.
Dopisali goście
Patronat honorowy na wystawą objęli: Wojewoda Mazowiecki – Jacek Kozłowski, Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik, Prezydent Miasta Siedlce – Wojciech Kudelski, Starosta Siedlecki – Zygmunt Wielogórski.
Patronat medialny nad imprezą sprawowali: Tygodnik Siedlecki, Katolickie Radio Podlasie Regionalny Portal Informacyjny „podlasie24.pl”, Tygodnik „Echo Katolickie”, Radio Dla Ciebie, TV Siedlce.
Goście: na otwarcie wystawy przybyli, m. in.: Jarosław Wojtowicz – wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Stanisława Prządka – poseł na Sejm RP, Krzysztof Borkowski – poseł na Sejm RP, Tomasz Nawrocki – prezes ANR, Dariusz Napiórkowski – dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego w Siedlcach, Wojciech Kudelski – prezydent Miasta Siedlce, Sylwester Grotkowski – dyrektor MODR. Imprezę odwiedzili przedstawiciele władz samorządowych: starostowie, wójtowie, przewodniczący rad i radni.
Imprezę uświetniły występy artystyczne: Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Siedleckiej im. Alicji Siwkiewicz „Chodowiacy”, Zespołu Ludowego Koła Gospodyń Wiejskich w Trzcińcu – zespół zaprezentował na scenie zwyczaje i obrzędy wiosenne związane z obchodzeniem Wielkanocy (wyrób palm wielkanocnych, zdobienie jaj, przygotowanie świeconego) oraz Kapeli Ludowej „Mazowszaki” z Mińska Mazowieckiego.
Konkurs: „Specjalność kulinarna gospodarstwa agroturystycznego”
Organizatorem konkursu był MODR Oddział w Siedlcach. Celem - popularyzacja najbardziej atrakcyjnych potraw (produktów związanych z regionem nadbużańskim), aktywizacja mieszkańców wsi w zakresie promowania działalności agroturystycznej i poszerzenie rynku klientów.
Udział w konkursie wzięli mieszkańcy wsi z gmin: Sterdyń, Sabnie, Jabłonna Lacka, Repki, Sarnaki, Platerów, Olszanka, Korczew, Łosice, Huszlew, Stara Kornica. Do konkursu zgłosiło się 22 osoby.
Komisja w składzie: Maria Sudnik – kierownik Zespołu Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki MODR O/Siedlce, Wanda Księżopolska – etnograf, Barbara Rozbicka – nauczyciel zawodu kucharz, Stanisław Jastrzębski – redaktor „Tygodnika Siedleckiego”, Ewa Gregorczyk – redaktor naczelna miesięcznika „Wieś Mazowiecka” - po ocenie przedstawionych produktów postanowiła przyznać:
I miejsce - Sławomirowi Jóźwiakowi - za prosię pieczone i szynkę staropolską;
II miejsce – Jerzemu Czyżykowi - za piwo jałowcowe,
III miejsce – Joannie Radzikowskiej - za szczupaka faszerowanego,
Wyróżnienia otrzymali:
Agata Kur - za klopsa podlaskiego,
Elżbieta Jakoniuk - za przetwory z mleka,
Robert Zawistowski - za krupnik z pyzą.
Komisja przyznała również 2 wyróżnienia specjalne:
Grażynie Krasnodębskiej - za chleb i pasty warzywne (z soczewicy, groszku, marchewki,
czerwonej fasoli);
Małgorzacie Dąbrowskiej - za utrzymanie wysokiej jakości produktu jakim jest kiełbasa
nadbużańska oraz za sękacza i ciastka ze skwarek.
Pozostali uczestnicy konkursu i przedstawione produkty:
Lucyna Paździor – syrop sosnowy, galaretka porzeczkowa,
Sabina Świć – „kapusta na zdrowie”,
Celina Bocian - blaszak podlaski,
Ewa Mitowska – sękacz,
Anna Maksymiuk – naleśniki ze szpinakiem,
Barbara Florczuk – będzwały z mięsem,
Katarzyna Smuniewska – pierogi z ziemniakami i soczewicą,
Lucyna Bielak – ciasteczka ziemniaczane – lucysie,
Józefa Bobińska - słonina smażona i wędzona,
Lucyna Demianiuk – smalec ze śliwką i słoninką,
Lidia Kościan - dżem z dyni i chleb wiejski,
Józef Krasnodębski – wyroby mięsne (pasztet wieprzowy, polędwica),
Witold Kalinowski – kiełbasa wiejska,
Barbara Olichwiruk – parowańce.
Podziękowanie
Dyrektor MODR Oddział w Siedlcach – dr inż. Marek Niewęgłowski w imieniu Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego serdecznie dziękuje za wszelką pomoc finansową, rzeczową, merytoryczną i organizacyjną Miastu Siedlce, siedleckim firmom, służbom porządkowym, ośrodkom kultury oraz wystawcom za ich obecność na wystawie.
Informacje zebrała: Ewa Gregorczyk
MODR Oddział w Siedlcach
Przyg. A.D.