Wybrano najlepszych na Mazowszu!
8 września w Siedlcach podczas seminarium podsumowującego konkurs AgroLiga 2019 – etap wojewódzki poznaliśmy zwycięzców oraz laureatów 27 edycji.
Konkurs AgroLiga ma na celu wyłonienie i promowanie najlepszych polskich rolników oraz najprężniej działających polskich firm związanych z rolnictwem. Najpierw przeprowadzane są eliminacje wojewódzkie, następnie Mistrzowie województw biorą udział w eliminacjach o tytuły Mistrza kraju w kategorii ROLNIK i Mistrza kraju w Kategorii FIRMA. Wśród uczestników seminarium gościliśmy rolników, doradców oraz przedsiębiorców z województwa mazowieckiego, w tym laureatów z poprzednich lat konkursu AgroLiga. Organizatorem wojewódzkiego etapu konkursu AgroLiga na Mazowszu jest Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, jeden z 16 ODR-ów istniejących w Polsce.
MODR Warszawa to przede wszystkim doradcy rolniczy, którzy współpracują z rolnikami dostarczając im najnowszych informacji agrotechnicznych, organizują szkolenia zawodowe i związane z gospodarką rolną, pomagają rokrocznie w wypełnianiu wniosków o dofinansowanie unijne oraz rozpowszechniają informacje o najlepszych formach gospodarowania i najlepszych gospodarzach. Podczas seminarium uczestnicy zapoznali się z najlepszymi wzorcami i dobrymi praktykami na przykładzie gospodarstw i przedsiębiorstw Polski północno-wschodniej, a także wysłuchali wykładu pt. „Zarządzanie finansami w sektorze rolnym – szanse i zagrożenia PROW 2014-2020”.
Kategoria ROLNICY
Tytuł Mistrza województwa mazowieckiego konkursu AGROLIGA 2019 w kategorii ROLNICY, otrzymał pan Marcin Seliga prowadzący gospodarstwo w gminie Promna powiat białobrzeski. Gospodarstwo o łącznej powierzchni 93,67 ha, położone jest w dolinie Pilicy na obszarze Natura 2000. Właściciel prowadzi je samodzielnie od 2003 r. i zajmuje się hodowlą bydła opasowego rasy limousine oraz uprawą ziemniaków na powierzchni blisko 16 ha.
Tytuł Wicemistrza województwa mazowieckiego konkursu AGROLIGA 2019 w kategorii ROLNICY otrzymali państwo Aldona i Rafał Nowak, gmina Brudzeń Duży, powiat płocki. Gospodarstwo ma powierzchnię 51 ha, z czego 20 ha to grunty własne i 31 dzierżawione. Prowadzona jest na nich uprawa rzepaku, pszenicy i buraków cukrowych. W uprawie roli i roślin są stosowane innowacyjne technologie, których celem jest wzrost żyzności. Są to m.in. uprawa bezorkowa, siew bezpośredni i uprawa pasowa tzw. strip-till.
Laureaci województwa mazowieckiego AGROLIGA 2019 w kategorii ROLNICY:
Jacek Sadowski - (gmina Nasielsk, powiat nowodworski) prowadzi gospodarstwo specjalizujące się w produkcji mleka od krów rasy simentalskiej.
Agnieszka i Cezary Czapliccy - (gmina Opinogóra, powiat ciechanowski) prowadzą gospodarstwo o powierzchni 55 ha, które jest zapleczem paszowym dla stada bydła mlecznego w ilości 130 sztuk.
Bożena i Adam Podbielscy - (gmina Czerwin, powiat ostrołęcki) gospodarstwo o powierzchni 125 ha i powiązaną z tym produkcją bydła mlecznego (300 sztuk krów mlecznych, 260 sztuk jałowizny i cieląt) o wydajności mlecznej około 10 tys. litrów.
Przemysław Górlicki - (gmina Chlewiska, powiat szydłowiecki) – gospodarstwo specjalizujące się w produkcji miodu (80 rodzin pszczelich), uprawiające rośliny zbożowe i strączkowe z przewagą roślin miododajnych.
Katarzyna i Andrzej Żuraw - (gmina Wilga, powiat garwoliński) prowadzą gospodarstwo sadownicze specjalizujące się w produkcji jabłek na powierzchni 21 ha. Gospodarstwo posiada nowoczesny system nawadniający oraz ochrony przeciwmrozowej.
Anna Jończyk i Tomasz Dronzikowski „Stajnia Blueberry” (gmina Teresin, powiat sochaczewski) prowadzą gospodarstwo zajmujące się chowem i hodowlą koni. Dodatkowo „Stajnia Blueberry” prowadzi szkółkę jeździecką oraz kolonie w siodle.
Kategoria FIRMA
Tytuł Mistrza województwa mazowieckiego konkursu AGROLIGA 2019 w kategorii FIRMA otrzymała firma BROWAR SOCHO Karol Słoma, gmina i powiat sochaczewski. Browar powstał w 2016 roku z zamiłowania do domowego warzenia piwa. Budynek browaru oraz cały sprzęt znajdujący się w browarze został zaprojektowany oraz wykonany przez właściciela oraz jego ojca. Nowe gatunki piwa powstają w nim na bieżąco. W 2019 roku, browar rozszerzył swoją ofertę o przybrowarny pub, w którym można napić się świeżych piw i zamówić robione z najlepszej jakości składników burgery i przekąski.
Tytuł Wicemistrza województwa mazowieckiego konkursu AGROLIGA 2019 w kategorii FIRMA otrzymała Piekarnia „WACYN” Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski - (gmina i powiat radomski). Firma powstała w 1990 roku z inicjatywy brata ciotecznego właścicieli. Piekarnia przede wszystkim stawia na jakość wyrobów i warunków pracy. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się, a bułki charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem.
Laureaci województwa mazowieckiego AGROLIGA 2019 w kategorii FIRMA:
WIL-SAD Spółka z o.o. (gmina Wilga, powiat garwoliński) - grupa producencka wprowadzająca rocznie na rynek około 30 tysięcy ton jabłek i dystrybuująca je na różne rynki świata. Skupia 30 producentów i gospodaruje na powierzchni około 350 hektarów.
MŁYN PRZEDPEŁCE Paweł Kocięcki (gmina Staroźreby, powiat płocki) - firma rodzinna działająca w branży młynarskiej od 1870 roku. Obecny właściciel prowadzi ją od 2011 roku. Wydajność młyna to 40 ton na dobę a baza magazynowa może pomieścić 800 ton produktu.
JAKPOL – Jakub Ambroziak (gmina Gołymin Ośrodek powiat ciechanowski) – firma działa na rynku od 2003 roku. Zaczynała od produkcji mąki żytniej a obecnie prowadzi skup wszystkich płodów rolnych.
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów!
Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich