Mazowieckie Święto Chleba i Sera
Węgrowianie podsumowali całoroczny trud rolników 10 września jedną z największych imprez roku pn. Mazowieckie Święto Chleba i Sera.
Organizatorami imprezy byli: Miasto Węgrów, Węgrowski Ośrodek Kultury, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Węgrowie, Zakład Mleczarski Hochland Polska Sp. z o.o. Uroczystość swoją obecnością zaszczycili: Maria Koc wicemarszałek Senatu RP, Marek Sawicki poseł na Sejm RP, Krzysztof Fedorczyk starosta Powiatu Węgrowskiego, Krzysztof Wyszogrodzki burmistrz Miasta Węgrowa, oraz przedstawiciele władz miejskich i samorządów gminnych i instytucji związanych z rolnictwem (MODR, ARiMR, KRUS). Listy z podziękowaniem za trud pracy dla rolników przekazali, m.in.Beata Szydło premier RP, Zbigniew Kuźmiuk poseł do Parlamentu Europejskiego, Krzysztof Tchórzewski poseł na Sejm RP, Zdzisław Sipiera wojewoda mazowiecki, Antonii Pacyfik Dydycz biskup drohiczyńskin oraz dyrektor MODR Warszawa Oddział Siedlce Marek Furman.
Wydarzenie rozpoczęła msza święta odprawiona w Bazylice Mniejszej pw. Wniebowzięcia NMP w Węgrowie. Następnie uczestnicy w kolorowym korowodzie przeszli na Rynek Mariacki, gdzie zaprezentowano wieńce dożynkowe.
Imprezie towarzyszył Jarmark Ludowy z udziałem lokalnych artystów, rękodzielników oraz wystawców produktów tradycyjnych i chleba. Na odświętnie przygotowanych stoiskach znalazły się najlepsze wypieki i tradycyjne wyroby tutejszych gospodyń. Wspaniała pogoda sprzyjała degustacjom miodów pitnych, nalewek, podpiwków, swojskich wędlin, chleba ze smalcem, pierogów, domowych ciast.
Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyło się stoisko należące do Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Węgrowie. Można na nim było nabyć publikacje wydawnicze MODR oraz zasięgnąć wielu informacji rolniczych.
Artystycznym akcentem święta były występy: Miejsko-Powiatowej Orkiestry Dętej z Węgrowa, Zespołu Ludowego Węgrowianie, Kapeli ze Sterdyni, zespołu Vice Versa oraz gwiazdy wieczoru CLEO.
Czym jednak byłyby węgrowskie dożynki, gdyby nie konkursy. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszył się konkurs na ,,Wieńce dożynkowe tradycyjne”, wymagający od jego uczestników dużej inwencji w projektowaniu kształtów, doboru elementów dekoracyjnych. A oto jego zwycięzcy:
I miejsce - sołectwo Chmielew,
II miejsce - ,,Sadowianki” z Sadownego,
III miejsce - Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Wsi Międzyleś.
Laureatkami konkursu ,,Na najsmaczniejszy chleb wiejski” zostały:
I miejsce - Stanisława Góral z Żulina za chleb żytni ze śliwką,
II miejsce - Stowarzyszenie ,,Razem Dla Wszystkich” ze Stoczka za chleb żytni na liściu chrzanowym,
III miejsc - Marianna Wysocka z Woli Orzeszowskiej za chleb orkiszowy.
Natomiast w konkursie ,,Na najsmaczniejszą potrawę z serkiem Almette” zajęły:
I miejsce - Martyna Częścik z Żulina za cukinię zapiekaną serkiem,
II miejsce - Danuta Pawlak z Proszewa za roladę ze szpinakiem i serkiem czosnkowym,
III miejsce - Sławomira Poławska z Węgrowa za tartę z serkiem.
Pozostali uczestnicy konkursów otrzymali wyróżnienia oraz dyplomy uznania. Wszystkim serdecznie gratulujemy! Zapraszamy za rok!
__F O T O R E L A C J A__
Anna Matusik – MODR Oddział Siedlce PZDR Węgrów