O pszczołach w Poświętnem
Zorganizowana w MODR Oddział Poświętne w Płońsku konferencja pod nazwą „Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej” zgromadziła 131 słuchaczy.
Możliwości wsparcia pszczelarstwa w nowym PROW na lata 2014-2020 omówił Michał Wójciak z Agencji Rynku Rolnego. Według prelegenta w programie nie przewidziano pomocy specjalnie dedykowanej pszczelarzom. Nie oznacza to jednak braku możliwości korzystania ze wsparcia finansowego na taką działalność.
Pszczelarz może ubiegać się o środki finansowe w ramach PROW 2014 -2020 z następujących działań:
- „Restrukturyzacja małych gospodarstw”
- „Premia dla młodych rolników”
Obydwa działania przewidują przeznaczenie części pomocy na inwestycje w środki trwałe związane z działalnością rolniczą. Do środków trwałych zalicza się inwentarz żywy, więc rodziny pszczele spełniają powyższe kryterium. W przypadku działania „Premia dla młodych rolników” trzeba na środki trwale
przeznaczyć 70 % otrzymanego wsparcia, w „Restrukturyzacji małych gospodarstw” - 80 % dofinansowania. Ks. Eugeniusz Marciniak z Fundacji Pomocy Człowiekowi i Środowisku „Humana Divinis” omówił znaczenie produktów pszczelich w profilaktyce chorób cywilizacyjnych u ludzi. Wiele uwagi poświecił dzianiu pyłku i pierzgi. Obydwa produkty są bardzo pomocne w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dysbakteriozy jelit (występuje po stosowaniu antybiotyków), przewlekłego zapalenia wątroby i trzustki, przewlekłego zapalenia gruczołu krokowego, niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, zapalnia mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego, łagodzenia stanów po chemioterapii czy klimakterium.
Wioletta Mysiewicz z Centrum Mikroorganizmów Probiotics Polska przedstawiła stosowanie pożytecznych mikroorganizmów w chowie pszczół. Po wielu latach praktycznego stosowania takich preparatów w gospodarce pasiecznej zauważono pozytywne efekty. Preparat Apifarma stosowany
w stężeniu 10 % do oprysku pasieczyska, uli i ramek doskonale działa prewencyjnie w chorobach pszczelich. Natomiast Apibiofarma (probiotyk) służy do podkarmiania rodzin pszczelich (1 l preparatu dodajemy do 100 litrów syropu cukrowego). Bardzo dobrze wzmacnia organizmy pszczół, dzięki niemu są one bardziej odporne na patogeny pszczele.
Pan Artur Arszułowicz lek. wet. omówił choroby nękające rodziny pszczele w pasiekach. Skupił się głównie na zgnilcu, nosemozie i warrozie. Varroa destruktor groźny pasożyt pszczół wywołuje w ulu zaraźliwą chorobę czerwi i pszczół, która dziesiątkuje rodziny pszczele.
Obecnie pszczelarstwo zmaga się z wieloma trudnościami, m.in. pszczelarze nie mogą ubezpieczyć pasiek w żadnym towarzystwie ubezpieczeniowym a polski rynek zalewa tani małowartościowy miód z Chin i Ukrainy, co wpływa na dochodowość pasiek. Ponadto z roku na rok zmniejsza się populacja pszczół oraz dzikich pszczołowatych i trzmieli co ujemnie wpływa na plonowanie roślin entomofilnych w rolnictwie.
1. Dyrektor Andrzej Kamasa otwiera konferencję
2. W konferencji uczestniczyło 131 osób
3. Ks. Eugeniusz Marcinak z Fundacji Pomocy Człowiekowi i Środowisku „Humana Divinis”
4. Wykładowca Wioletta Mysiewicz z Centrum Mikroorganizmów Probiotics Polska
5. Wykładowca lek wet. Artur Arszulowicz
6. Sprzedaż produktów pszczelich
Tekst: Krzysztof Lech
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska
MODR Oddział Poświętne