Seminarium „Dziedzictwo kulinarne Kurpiowszczyzny”
17 grudnia w siedzibie MODR Oddział Ostrołęka odbyło się seminarium ,,Dziedzictwo kulinarne Kurpiowszczyzny". Wśród słuchaczy byli właściciele gospodarstw agroturystycznych, twórcy ludowi, wytwórcy lokalnych specjałów kulinarnych oraz doradcy rolni.
Celem seminarium było przybliżenie aspektów związanych z ochroną i promocją dziedzictwa kulinarnego Kurpiowszczyzny oraz uzupełnienie wiedzy uczestników seminarium z zakresu:
- roli doradztwa rolniczego w ochronie i promocji dziedzictwa kulinarnego Kurpiowszczyzny,
- sieci dziedzictwa kulinarnego Mazowsza,
- ochrona dziedzictwa kulinarnego produktów rolnych oraz spożywczych (krajowe
systemy jakości żywności),
- ochrona dziedzictwa kulinarnego produktów rolnych oraz spożywczych (systemy
jakości żywności).
Dużym zainteresowaniem cieszyła się część dyskusyjna, poświęcona m.in. problemom, z jakimi stykają się uczestnicy spotkania podczas promocji swoich produktów i usług. Znalazł się czas na wspomnienia, obejmujące historię powstawania pierwszych gospodarstw agroturystycznych na Kurpiowszczyźnie, a także organizowania pierwszych imprez, wystaw i konkursów czyli genezę promocji dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Kurpiowszczyzny.Podkreślano niebagatelny udział Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w promocji kurpiowskiego regionu i jego produktów. Uczestnicy seminarium otrzymali od Wiesława Szczubełka, dyrektora MODR O/Ostrołęka oraz Anny Bubrzyckiej podziękowania za wieloletnią współpracę, zaangażowanie na rzecz upowszechniania rozwoju agroturystyki, twórczości ludowej na Kurpiowszczyźnie oraz promowanie dziedzictwa kulturowego Kurpiowszczyzny.
Przedsięwzięcie zorganizował Zespół Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki MODR O/Ostrołęka.
Tekst i zdjęcia: Grzegorz Zacharek
MODR Oddział Ostrołęka
OPR. WA