Konferencja „Prawidłowa uprawa rzepaku ozimego”
W MODR Oddział Poświętne w Płońsku odbyła się konferencja „Prawidłowa uprawa rzepaku ozimego”. Tematyka obrad obejmowała zagadnienia dotyczące agrotechniki, zwalczania agrofagów, doboru odmian i nawożenia tej rośliny. Fakt uczestniczenia w konferencji wielu rolników potwierdził znaczenie tej uprawy na Mazowszu.
Pierwszym prelegentem był prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który na początku wykładu stwierdził, że w najbliższych latach czynnikiem decydującym o dalszym rozwoju produkcji rzepaku i branży olejarskiej będzie przede wszystkim wzrost zapotrzebowania rynku krajowego na olej rzepakowy, zużywany przez przemysł spożywczy oraz -
w nieco mniejszym stopniu – przez przemysł biopaliwowy. Profesor przedstawił zagrożenia wynikające z niewłaściwej uprawy. Przede wszystkim stwierdził, że uprawa rzepaku w krótkich rotacjach, lub monokulturze, doprowadza do szybkiego wzrostu porażenia roślin, szczególnie przez suchą zgniliznę kapustnych oraz typową chorobę płodozmianową, jaką jest kiła kapusty. Wysoki udział rzepaku
w strukturze zasiewów powoduje częstsze występowanie na plantacjach słodyszka rzepakowego
i chowacza brukwiaczka, a także doprowadza do szybkiego namnażania się mątwika burakowego.
W dalszej części wystąpienia profesor Kozak omówił najważniejsze elementy technologii uprawy tej rośliny. Rzepak wysiany na stanowisku po zbożach nie znosi daleko idących uproszczeń w uprawie roli. Ważnym elementem agrotechniki jest właściwy system uprawy gleby: należy dążyć do zachowania zasad uprawy tradycyjnej, tj. płużnej, polegającej na wykonaniu pełnego zestawu uprawek pożniwnych oraz wczesnej orce, umożliwiającej osiadanie i wydobrzenie roli i starannej uprawie przedsiewnej.
***
Rzepak ma duże potrzeby pokarmowe. W porównaniu z pszenicą ozimą pobiera dwukrotnie więcej azotu, fosforu i potasu oraz przeszło pięciokrotnie więcej wapnia. Ponadto, jako roślina należąca do rodziny kapustowatych, potrzebuje szczególnie dużo siarki. Z każdą toną nasion rzepak pobiera: 50-60 kg N, 25-34 kg P2O5, 60-70 kg K2O, 7-12 kg MgO, 39-70 kg CaO, 18-22 kg S.
Prawidłowo wykonany siew, z ustaloną obsadą roślin, jest ważnym elementem agrotechnicznym. Zaleca się wysiewać odmiany mieszańcowe w gęstości 45-50 nasion/m2, a odmiany populacyjne
w gęstości 55-65 nasion/m2. Nadmierne zagęszczenie roślin prowadzi do luźnej budowy rozety liściowej, a nawet wybujania roślin, gorszego ich przezimowania i słabszego wigoru na wiosnę, co jest przyczyną mniejszych plonów i mniejszej wierności plonowania. Na wiosnę zagęszczenie roślin na 1m2 powinno być nie mniejsze niż 15-20 sztuk - odmian mieszańcowych (parasolowatych) i 20-30 sztuk - odmian populacyjnych (jodełkowych).
W części dotyczącej ochrony rzepaku profesor Kozak przedstawił informacje o obecnie najgroźniejszej chorobie rzepaku jaką jest kiła kapusty. Jest to choroba płodozmianowa, wywoływana przez pierwotniaka. Chcąc się jej ustrzec, należy przestrzegać zasad prawidłowego płodozmianu – przynajmniej 3-4 letniej przerwy w uprawie rzepaku i innych roślin kapustowatych na tym samym polu. Na glebach zainfekowanych nie powinno się uprawiać roślin z rodziny kapustowatych przez okres nie mniejszy niż 7-8 lat. Na polach, na których wystąpiła kiła kapusty, przez kilka lat należy uprawiać rośliny nie będące żywicielami sprawcy choroby np. zboża, ziemniaki, buraki, facelię. Jedynie na glebach zainfekowanych należy wysiewać odmiany rzepaku o podwyższonej odporności na kiłę kapusty, uwzględniając prawidłowy płodozmian i różne typy odmian odpornych (Mendel, Cracker, Alister, Tosca, Sparta).
***
Ofertę preparatów do ochrony rzepaku firmy Makhteshim-Agan zaprezentowała druga prelegentka - Diana Podoba. Firma Makhteshim do ochrony rzepaku oferuje: insektycydy –Bulldock 025 EC, Pyrinex 480 EC, Mavrik 240 EW; fungicydy - Orius Extra 250 EW, Zafir 400 EW; herbicydy: Kalif 480 EC, Metazanex 500 S, Sultan Top 500 SC, Agil 100 EC oraz desykant Marker 360 SL.
Na temat świadomego wyboru odmian rzepaku ozimego z firmy Lantmännen SW Seed wypowiadali się Mateusz Hachuła i Ireneusz Giermak. Firma nasienna SW Seed oferuje następujące odmiany rzepaku ozimego: Chagall, Galileo, Vision, Da Vinci, Fashion, Goya, Cult, Azur oraz Arkaso
Następnie dr Gennadi Peskowski z firmy JSC Belarusian Potash Company, produkującej wysokoprocentowe sole potasowe omówił nawożenie rzepaku potasem.
Piątym wykładowcą był Marcin Matejuk z Grupy Azoty Tarnów, który przekazał informacje o nawozach azotowych i wieloskładnikowych w tym o Saletrosanie zawierającym 26 % N i 13% S.
Ostatni wykład dotyczył stosowania pożytecznych mikroorganizmów w uprawie rzepaku. Temat przedstawiła Wioletta Mysiewicz z firmy ProBiotics Polska, która produkuje ProBio Emy.
***
Firmy sponsorujące konferencję:
- Makhteshim – Agan Poland
- Lantmännen SW Seed
- ProBiotics Polska
- Luvena (dawne ZCh Luboń) producent nawozów wieloskładnikowych: lubofoski, lubofosu,
luboplonu, superfosfatu,
- PPHU Bogdan – firma wprowadzająca na rynek użyźniacz glebowy –UGmax,
- Grupa Azoty Tarnów
- Centrala Nasienna Warszawa
- JSC Belarusian Potash Company
Na swoich stoiskach oferowały one materiały reklamowe oraz profesjonalne doradztwo.
Janusz Sychowicz
Oddział Poświętne w Płońsku
Przyg. ade
zdjęcia Bożena Chądzyńska