Specjały Kornickiej Spiżarni – Nalewki
Od dziewięciu lat, co roku, na terenie gminy Stara Kornica Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach, we współpracy z Urzędem Gminy, organizuje konkursy kulinarne. Tematyka konkursu jest za każdym razem inna; był już konkurs na najlepszą potrawę z ryb, wieprzowiny, drobiu, kasz i ziemniaka. Odbył się również konkurs na potrawy wielkanocne, najlepszą sałatkę i potrawę jednodaniową. Przedstawicielki poszczególnych wsi przygotowują do oceny jedną potrawę.
Ponad sto osób zebrało się 6 lutego w Nowej Kornicy, by uczestniczyć w realizacji tegorocznego konkursu, którego tematem były „Specjały Kornickiej Spiżarni - Nalewki”. Do konkursu zgłoszono 17 nalewek. Oceniała je 10-osobowa komisja; w jej skład weszły powiatowe i gminne władze samorządowe, sponsorzy, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego i MODR. Komisja konkursowa biorąc pod uwagę walory smakowe, oryginalność i tradycyjność, a także estetykę i sposób podania, dokonała oceny nalewek i przyznała:
I miejsce wsi Szpaki Stare za bzową nalewkę,
II miejsce Rudce za jałowcówkę,
III m-ce Kornickiemu Stowarzyszeniu „Kreda” za nalewkę z kwiatu bzu czarnego
z arcydzięglem.
Dodatkowo wyróżniono Wólkę Nosowską za Hyćkę z kwiatu bzu czarnego i Wygnanki za nalewkę dereniową.
Spotkanie uatrakcyjniły występy artystyczne przygotowane przez uczniów miejscowej szkoły i występ zespołu śpiewaczego Marysieńki ze Starych Szpaków. Na zakończenie wszystkich uczestników zaproszono na degustację smacznych, regionalnych potraw, sporządzonych przez miejscowe gospodynie.
Konkursy w gminie Stara Kornica stały się już tradycją. Ich celem jest poznanie i rozpowszechnianie oryginalnych przepisów, pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego oraz popularyzowanie kuchni domowej jako atrakcji regionu. Co roku odbywają się w innej wsi, co jest świadectwem wspaniałej aktywizacji i integracji ich mieszkańców.
Tekst i zdjęcia: Maria Sudnik Oddział Siedlce
Przyg. ade