Informacja dla mediów
XIX Międzynarodowe Dni z Doradztwem Rolniczym oraz VIII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych (Wystawa trzody chlewnej sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego) odbyły się 8-9 września br. na terenach Regionalnego Ośrodka Sportu, Rekreacji, Rehabilitacji i Turystyki w Siedlcach- ul. Jana Pawła II 6.
Głównym organizatorem imprezy był: Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach. Współorganizatorzy to: Miasto Siedlce, Powiat Siedlecki, Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o., Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 im. Kazimierza Wielkiego w Siedlcach.
Dodatkowo odbył się: PIKNIK ZBOŻOWY (zrealizowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych przez KRIR).
Patronat honorowy nad imprezą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Mazowiecki, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Prezydent Miasta Siedlce i Starosta Siedlecki.
Współpracę z nami podjęli: Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach, Gazeta Siedlecka i Ogłoszeniowa, Mazowiecka Izba Rolnicza.
Eko- patronat nad wystawą objął Zakład Utylizacji Odpadów Sp.z.o.o. w Siedlcach.
Patronat medialny nad imprezą sprawowali: Tygodnik Siedlecki, Telewizja Siedlce, Polska Telewizja TVR, Katolickie Radio Podlasie, Regionalny Portal Informacyjny podlasie24, Echo Katolickie, Hodowla i Chów Bydła, Poradnik Rolniczy, Dobry Hodowca – Bydło Mleczne, FARMER, giełdarolna.pl, farmer.pl.
Oficjalnego otwarcia wystawy w sobotę dokonali wspólnie prezydent Siedlec Wojciech Kudelski i dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Sylwester Grotkowski.
Obecni byli także przedstawiciele zaprzyjaźnionych samorządów: włoskiej Pescantiny i niemieckiego powiatu Oberhavel.
Wystawę rolniczą odwiedzili znamienici goście, m.in.: Krzysztof Tchórzewski – poseł na Sejm RP, Marek Sawicki – poseł na Sejm RP, Krzysztof Borkowski - poseł na Sejm RP, Czesław Bartela – konsul honorowy Rzeczypospolitej Polskiej we Francji, Grzegorz Jaczewski – wiceprezes MIR, Robert Kęsy – dyrektor naczelny Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w Warszawie, Marek Błaszczak – dyrektor Oddziału Terenowego ANR w Warszawie, Dariusz Napiórkowski – dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego, Piotr Karaś – przewodniczący Rady Miasta, Bogumił Kacprzak - wiceprzewodniczący Rady Miasta, Anna Sochacka - wiceprezydent Miasta Siedlce, Jarosław Głowacki - wiceprezydent Miasta Siedlce, Henryk Brodowski - przewodniczący Rady Powiatu Siedleckiego, Marta Sosnowska – wicestarosta powiatu sokołowskiego, prof. dr hab. Barbara Gąsiorowska – prorektor Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, prof. dr hab. Kazimierz Jankowski - prorektor Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach,
Przez dwa dni trwania wystawy, jej uczestnikami byli producenci wyrobów mięsnych i mlecznych, produktów owocowo – warzywnych , miodów, pieczywa, materiału siewnego, pasz, a także firmy handlowe i usługowe pracujące na rzecz rolnictwa oraz hodowcy zwierząt gospodarskich.
Jest to coroczne święto rolników Ziemi Siedleckiej. Wystawcy prezentowali swoje najnowsze osiągnięcia i produkty, a hodowcy najlepsze sztuki zwierząt ze swojej hodowli. Na targach można było zakupić produkty tradycyjne i regionalne produkowane w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych. Prezentowane były także rośliny uprawne, m.in. odmiany poszczególnych gatunków zbóż: żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia, kukurydzy oraz ziemniaków, a także owoców i warzyw.
Bogate oferty wypoczynkowe na stoisku „Agroturystyka” prezentowały mazowieckie gospodarstwa agroturystyczne.
Niezależnie od tego w specjalnie wystawionym namiocie swoje produkty prezentowali właściciele gospodarstw ekologicznych. Tradycyjne już w czasie trwania wystawy odbywał się kiermasz żywności ekologicznej z terenu działania Oddziału Siedlce. Można było zakupić pieczywo ekologiczne, m.in. chleb orkiszowy znany ze swoich walorów zdrowotnych (obniża poziom cholesterolu), przetwory mleczne (masła sery, jogurty), wędliny ekologiczne, przetwory owocowo- warzywne. Dla dzieci alergicznych można było zamówić na zimę warzywa i owoce. Produkty ekologiczne wytwarzane w naszych gospodarstwach oparte są na tradycyjnych recepturach, bez konserwantów i polepszaczy, a więc są zdrowe i smaczne.
W namiocie „Rękodzieło” można było nabyć wyroby artystów ludowych. Rękodzielnicy oferowali szeroką gamę wyrobów rękodzieła ludowego. Można było zakupić wyroby szydełkowe, ze sznurka, bibuły, drewna, haft krzyżykowy i obrazy.
Prezentowane również były produkty tradycyjne, które w konkursach kulinarnych zajmowały czołowe miejsca Wśród nich: wyroby wędliniarskie, wypieki domowe, sery, przetwory owocowo- warzywne, miody, napoje oraz wiele innych specjałów kulinarnych.
Specjalnie na targi wydrukowano okolicznościową „Gazetę Targową” w nakładzie 3 000 egz.
Wystawcy łącznie: 460 w tym:
Stoiska MODR Oddział Siedlce (wydawnictwa MODR oraz oferta doradczo-usługowa) – 10
Branża budowlana – 20
Galanteria – 47
Instytucje – 35
Maszyny, urządzenia – 58
Media – 7
Motoryzacja – 8
Ogrodnictwo – 30
Pasze – 23
Rekreacja – 4
Spożywcze – 63
Środki do produkcji – 20
Rękodzieło ludowe – 44
Gospodarstwa ekologiczne – 9
Grupy producenckie – 8
Wystawcy bydła - 58
Wystawcy trzody chlewnej – 7
Wystawcy drobnego inwentarza - 9
Tradycyjne już w czasie trwania targów odbywał się kiermasz żywności ekologicznej z terenu działania MODR Oddział Siedlce. Można było zakupić pieczywo ekologiczne, m.in. chleb orkiszowy znany ze swoich walorów zdrowotnych (obniża poziom cholesterolu), przetwory mleczne (masła sery, jogurty), wędliny ekologiczne, przetwory owocowo- warzywne. Dla dzieci alergicznych można było zamówić na zimę warzywa i owoce. Produkty ekologiczne wytwarzane w naszych gospodarstwach oparte są na tradycyjnych recepturach, bez konserwantów i polepszaczy, a więc są zdrowe i smaczne.
…………………………………………………….
ODDZIAŁOWY KONKURS AGROLIGA 2012
Mistrz Agroligi 2012 roku Siedleckiego Oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w kategorii „Rolnik” – Pan Bartłomiej Wróbel właściciel gospodarstwa rolnego, Kolonia Chotycze 18, gmina Łosice, powiat łosicki.
Pan Bartłomiej Wróbel z żoną Aleksandrą prowadzi gospodarstwo rolne w miejscowości Kolonia Chotycze specjalizujące się w produkcji sadowniczej na pow. 21,50 ha, w tym 8,0 ha zajmuje sad jabłoniowy i 13,5 ha porzeczka czarna. Gospodarstwo wyposażone jest w chłodnię z kontrolowaną atmosferą o pojemności 500 ton z zapleczem sortowniczym, a także posiada niezbędny sprzęt do prowadzenia produkcji. Wieloletnie doświadczenie pozwala na uzyskiwanie jabłek i porzeczki wysokiej jakości, wysokiego plonu jabłek 40-50 t/ha i porzeczki 10-12 t/ha. Ciągły rozwój gospodarstwa, sadzenie nowych odmian oraz podnoszenie jakości sprawiają, że owoce są przygotowane według największych wymagań klienta. Starając się sprostać konkurencji gospodarstwo jest ciągle modernizowane. W gospodarstwie jest chłodnia z kontrolowaną atmosferą typu ULO, dzięki której po upływie 7-10 miesięcy przechowywane owoce są jędrne i soczyste jak po zerwaniu z drzewa. Wysokiej jakości owoce uzyskuje się również poprzez nowoczesny oraz profesjonalny system ochrony drzew.
Pan Bartłomiej Wróbel współpracuje z firmą doradczą, dzięki której systematycznie pogłębia swoją wiedzę i wdraża nowoczesne metody produkcji w swoim gospodarstwie.
Mistrz Agroligi 2012 roku Siedleckiego Oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w kategorii „Firma” – Spółdzielnia „GRZYBEK ŁOSICKI”, Kopce 6A, 08-206 Huszlew, powiat łosicki.
Spółdzielnia „Grzybek Łosicki” powstała w 2004 roku, a w październiku 2005 roku została otwarta chłodnia. Firma zrzeszała wówczas 15 producentów, a tygodniowa produkcja wynosiła 80-100 ton grzybów. Pierwszymi klientami Spółdzielni byli pośrednicy polscy zajmujący się eksportem towarów na rynki europejskie. W styczniu 2006 roku Spółdzielnia rozpoczęła bezpośrednią współpracę z klientami zagranicznymi.
Obecnie Spółdzielnia Grzybek Łosicki to największe zrzeszenie producentów grzybów na wschodzie Polski, zrzeszające obecnie 26 członków. Producenci-członkowie Spółdzielni mają duże doświadczenie w uprawie i eksporcie pieczarki białej, brązowej oraz boczniaka. Tygodniowa produkcja wynosi 300 ton grzybów.
We wrześniu 2010 roku Spółdzielnia otworzyła nową siedzibę, która jest zlokalizowana w miejscowości Kopce blisko Łosic. Nowy obiekt logistyczny stanowią: duża chłodnia o pow. ok. 4000 m2 obejmująca magazyn opakowań oraz nowoczesne rampy wyładowcze i załadunkowe, budynek biurowy z zapleczem socjalnym i salą konferencyjną. Przed budynkiem znajduje się parking z przestronnym placem manewrowym dla samochodów ciężarowych. Magazyn został wyposażony w najnowocześniejsze urządzenia do sortowania, przechowywania i pakowania grzybów: zaczynając od wysokiej klasy szokerów, wózków widłowych, maszyn mających skrzynki, poprzez linię pakującą, po nowoczesne oprogramowanie komputerowe.
Produkty eksportowane są do krajów do Europy Wschodniej, Zachodniej i Południowej takich jak: Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Grecja, Cypr, Wielka Brytania oraz Rosja.
Firma uzyskała Wyróżnienie Wojewody Mazowieckiego w etapie wojewódzkim Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Konkurs na „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”
Głównym celem konkursu była promocja najsmaczniejszych i tradycyjnych produktów żywnościowych z terenu Wschodniego Mazowsza, jak również popularyzacja i poszerzenie Listy Produktów Tradycyjnych.
Konkurs głoszony został w miesiącu maju. Udział mogły w nim wziąć zarówno osoby fizyczne, prawne , jednostki organizacyjne, przedsiębiorstwa z terenów sześciu powiatów: łosickiego, mińskiego, garwolińskiego, siedleckiego, sokołowskiego i węgrowskiego.
Warunkiem udziału było wypełnienie i złożenie deklaracji uczestnictwa i wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych oraz dostarczenie produktu do siedziby MODR Oddziału w Siedlcach w dniu 23 sierpnia.
Do konkursu zgłoszonych zostało 20 produktów. Oceny wniosków i produktów dokonała komisja w skład której weszli:
- Maria Sudnik - kierownik Zespołu Przedsiębiorczości Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki MODR Oddział Siedlce
- Wanda Księżopolska- etnograf, przedstawiciel Muzeum Regionalnego w Siedlcach
- Marianna Ratyńska- kierownik Sekcji Żywienia Żywności i Przedmiotów Użytku Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej
- Michał Zamyłko- przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Delegatury w Siedlcach
- Bożena Polak- Stojanova – reprezentująca restaurację „ Zaścianek Polski”
Kryteriami rywalizacji w konkursie były:
- Poprawność przygotowania wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.
- Związek produktu z tematem konkursu (tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystywane surowce, związek z regionem).
- Dowody określające powtarzalność produkcji (certyfikaty, zaświadczenia, dyplomy).
- Walory organoleptyczne produktu (smak, zapach, konsystencja, wygląd).
- Estetyka i sposób zaprezentowania produktu.
Laureaci konkursu:
I miejsce - Anna Szpura (z powiatu łosickiego ) za lipówkę kornicką,
II miejsce- Elżbieta Pietrzykowska (z powiatu sokołowskiego) za chleb wiejski na zakwasie nadbużański,
III miejsce - Stanisława Góral (z powiatu węgrowskiego) za sadło zza pieca.
Komisja przydzieliła 6 wyróżnień:
- Stanisława Bartosiewicz (z powiatu siedleckiego) za pieczeń z jagnięciny w cieście chlebowym
- Ewa Mitowska (z powiatu sokołowskiego) za nalewkę nadbużańską „ mirabelka”
- Katarzyna Wielądek (z powiatu węgrowskiego) za szczupaka nadziewanego w galarecie
- Małgorzata Kasprowicz (z powiatu węgrowskiego) za miód w plastrach
- Zofia Kalinowska (z powiatu sokołowskiego) za bułki drożdżowe „jagodzianki”
- Stanisława Abramowska (z powiatu mińskiego) za sernik z Zimnowody
Podziękowania otrzymały:
Honorata Chróścik (z powiatu mińskiego) za racuchy drożdżowe
Małgorzata Dąbrowska (z powiatu sokołowskiego) - za ciasteczka ze skwarek
Grażyna Wojdyna- Szczepanek (z powiatu mińskiego) za nalewkę akacjową
Wanda Kowalczyk (z powiatu węgrowskiego) za bęcwały z serem
Konkurs „Piękna Zagroda Wizytówką Wsi 2012”
W konkursie mogli wziąć udział właściciele estetycznie zagospodarowanych zagród wiejskich o charakterze rolniczym, ogrodniczym, sadowniczym z terenu powiatów: garwolińskiego, łosickiego, mińskiego, siedleckiego, sokołowskiego, węgrowskiego. W zagrodzie musiały znajdować się podstawowe urządzenia służące ochronie środowiska (szambo, kryty śmietnik, itp.).
Głównym organizatorem i koordynatorem konkursu był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach.
Cele konkursu:
- poprawa warunków estetycznych i higienicznych zagród wiejskich
- popularyzowanie przykładów estetycznego zagospodarowania zagród
- pobudzenie inicjatyw proekologicznych w zagrodach
- aktywizacja społeczności wiejskiej
Komisja po lustracji 18 gospodarstw zgłoszonych do etapu powiatowego postanowiła przyznać miejsca w następujący sposób:
I miejsce – Marian Fijałkowski, Wyrzyki gm. Stara Kornica (powiat łosicki)
II miejsce – Teresa Wielgat, Zalesie gm. Sadowne (powiat węgrowski)
III miejsce – Magdalena i Łukasz Bugalscy, Wicie gm. Wilga (powiat garwoliński)
Wyróżnienia:
Janusz Anusiewicz, Przygody gm. Suchożebry (powiat siedlecki)
Krystyna i Sylwester Kisielińscy, Kisielany Żmichy gm. Mokobody (powiat siedlecki)
Konkurs Klubów 4 H „Chrońmy środowisko dla przyszłych pokoleń”
W konkursie mogli wziąć udział członkowie klubów edukacyjnych 4-H z terenu 6 powiatów: Garwolina, Łosic, Mińska Mazowieckiego, Siedlec, Sokołowa Podlaskiego, Węgrowa.
Z każdego klubu biorącego udział w konkursie mogły wpłynąć maksymalnie 3 prace (proponowana forma albumowa), wykonane indywidualnie przez poszczególnych członków klubu. Technika prac była dowolna.
Cele konkursu
- aktywizacja dzieci i młodzieży do wspólnych działań na rzecz środowiska
- podnoszenie świadomości ekologicznej
- upowszechnianie wiedzy na temat ograniczenia produkcji odpadów i ich selekcji;
- kształtowanie aktywności twórczej u dzieci i młodzieży
Głównym organizatorem i koordynatorem konkursu był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach.
Komisja konkursowa dokonała oceny 15 prac, zwracając szczególną uwagę na:
- zgodność z regulaminem i tematem konkursu
- pomysłowość, pracochłonność
- staranność, samodzielność
- wygląd estetyczny pracy
Z 11 klubów biorących udział w konkursie postanowiła przyznać miejsca w następujący sposób:
I miejsce Marta Kimsa z Klubu „Niezapominajki” z Koszelówki, gm. Stara Kornica
II miejsce Natalia Ujazdowska z Klubu „Aksamitka” z Górek Grubaków, gm. Korytnica
III miejsce Krystyna Domańska. z Klubu 4-H z Radzikowa Wielkiego, gm. Mordy.
Wyróżnienie Sylwia Książek z Klubu „Gwizdałki”z Gwizdał, gm. Łochów
Wyróżnienie Weronika Nielipińska z Klubu 4-H z Drażniewa, gm. Korczew
Wyróżnienie Joanna Lempek z Klubu 4-H z Drażniewa, gm. Korczew
Konkurs „Najlepszy produkt ekologiczny”
Celem konkursu było promowanie produktów ekologicznych oraz podnoszenie świadomości konsumenta z zakresu produkcji ekologicznej oraz popularyzacja wiedzy dot. ekologii wśród uczestników XIX MDzDR.
W konkursie wzięli udział rolnicy – ekolodzy z terenu działania MODR O/Siedlce. Każdy uczestnik przygotował maksymalnie 3 produkty, które były oceniane przez członków komisji. Kryteriami oceny produktów były: wygląd, dekoracja, estetyka, smak, zapach, oryginalność i pomysłowość.
Przyznano:
I miejsce - Barbara i Witold Wyrzykowscy za wegetariański pasztet z cukinii;
II miejsce- Renata i Zenon Hackiewiczowie za żeberka w miodzie;
III miejsce - Małgorzata i Tadeusz Dąbrowscy za pierogi z ziemniakami.
Konkurs „HIT XIX Międzynarodowych Dni z Doradztwem Rolniczym”
Konkurs był adresowany do grup producenckich, które prezentowały swoją działalność podczas XIX MDzDR w Siedlcach.
Celem konkursu było uhonorowanie najlepszych działań i przedsięwzięć wśród prezentujących się na wystawie grup wg. 3 kategorii :
– działalność grup w branży owocowo-warzywnej
– działalność grup w branży rolniczej - produkt mięso
– działalność grup w branży rolniczej - produkt mleko
Nagrodami głównymi były statuetki ufundowane przez Prezydenta Miasta Siedlce.
HIT XIX MDzDR W KATEGORII DZIAŁALNOŚĆ GRUP W BRANŻY OWOCOWO-WARZYWNEJ
ZDOBYŁA: Spółdzielnia "Pieczarka Siedlecka" z Suchożebr.
Jest grupą producencką specjalizującą się w produkcji pieczarek. Jest jednym z największych producentów grzybów w Polsce. Założycielami "Pieczarki Siedleckiej" na początku 2007 roku było 20 producentów pieczarek z okolic Siedlec. Bezpośrednim impulsem powstania Spółdzielni była rosnąca w tej branży konkurencja jakościowo-cenowa oraz chęć pominięcia dotychczasowych pośredników i nawiązania bezpośrednich kontaktów z odbiorcami. Obecnie 28 członków- producentów, prowadzi produkcję pieczarki białej i brązowej na 40 tys. m2 , w ilości około 200 ton tygodniowo. Dla potrzeb członków Spółdzielni "Pieczarka Siedlecka" i kontrahentów, wybudowali nowoczesną chłodnię pieczarek, obejmująca poza komorami chłodniczymi, magazyn opakowań oraz nowoczesne rampy wyładowcze i załadunkowe, budynek biurowy wraz z zapleczem socjalnym oraz parking z przestronnym placem manewrowym dla samochodów ciężarowych. Magazyn został wyposażony w najnowocześniejsze urządzenia do przechowywania i pakowania grzybów, począwszy od wysokiej klasy szokerów, wózków widłowych po nowoczesne linie pakujące. Dysponują również własną flotą transportową 7 pojazdów marki Scania i Mercedes Benz, dzięki której zawsze na czas możemy dostarczyć świeży towar do krajowych i zagranicznych centrów logistycznych naszych klientów. Połowa wyprodukowanych pieczarek jest eksportowana do krajów Europy Zachodniej, Wschodniej i Południowej. Nasze pieczarki cenione są za bogaty smak i aromat między innymi przez klientów z Wielkiej Brytanii, Francji, Rosji, Holandii, Belgii, Rumunii, Bułgarii i Włoch. Druga połowa grzybów trafia na polskie stoły za pośrednictwem sieci supermarketów, przetwórni i firm z branży gastronomicznej. Współpracujemy między innymi z takimi firmami jak Topaz, Biedronka, Tesco i Auchan.
Grupa z perspektywy 5 lat swej obecności na rynku, z pełną odpowiedzialnością możemy stwierdzić, że grupowe działanie, bazujące na bogatej tradycji polskiej spółdzielczości było fundamentem odniesionego sukcesu w ich grupie jak i pojedynczych gospodarstw tej Spółdzielni.
HIT XIX MDzDR W KATEGORII DZIAŁALNOŚĆ GRUP W BRANŻY ROLNICZEJ – PRODUKT MIĘSO ZDOBYŁO: Zrzeszenie Producentów Trzody Chlewnej „SCHAB-ROL” z gminy Zbuczyn.
Na naszym rynku działa od 2007 roku. Zrzesza 34 rolników i rocznie sprzedaje 11 tysięcy tuczników. Grupa „SCHAB-ROL”, to rolnicy którzy uwierzyli w siłę grupowego działania. Wspólnie wypracowali markę zdrowej, smacznej polskiej wieprzowiny. Grupa zaopatruje Zakłady Mięsne cieszące się uznaniem i podtrzymujące staropolski smak wędlin. Dzisiaj z grupą wystawia się nasz lokalny Zakład Mięsny „RZEŹNIK”. Zakład wśród konsumentów znany jest ze smacznych wędlin. Dobry surowiec w grupie to wspaniały produkt w sklepie. Grupa SCHAB-ROL jest tego przykładem.
HIT XIX MDzDR W KATEGORII DZIAŁALNOŚĆ GRUP W BRANŻY ROLNICZEJ – PRODUKT MLEKO ZDOBYŁA: Spółdzielnia Producentów Mleka „Zagroda Podlaska” z gminy Wiśniew. Grupa zrzesza 21 rolników. Roczna sprzedaż to 6 milionów litrów mleka. Działa dopiero 4 lata, a wspólnie osiągnęli wiele. Zakupili specjalistyczne drogie maszyny, które są użytkowane przez rolników w grupie. Spółdzielnia zakupiła i dofinansowała wszystkim członkom grupy nowoczesne schładzalniki do mleka, które są energooszczędne i skracają czas chłodzenia. Mleko z „Zagrody Podlaskiej” posiada markę mleka najwyższej jakości. Grupa zadbała aby z dobrego surowca powstał wspaniały produkt. Odbiorcami mleka jest Zakład Mleczarski Łuków i Spółdzielcza Mleczarnia „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego. Z mleka tego powstają sery szlachetne długo dojrzewające takie jak: bursztyn, serenada, czy reda mer. Grupa i Zakład, to partnerzy, którzy dążą do osiągnięcia wspólnego sukcesu.
POZOSTAŁE GRUPY OTRZYMAŁY WYRÓŻNIENIA:
Spółdzielnia Producentów Mleka „LIWOMLEK” z gm. Olszanka. Grupa została założona w 2010 roku przez 15 rolników. Do grupy wstępują ciągle nowi producenci mleka i obecnie liczy 21 osób. Roczna produkcja to ponad 2 miliony litrów mleka. Rolnicy wiedzą, że grupowe działanie to szansa i przyszłość. Grupa pozyskuje środki z PROW na wspólne działanie i inwestycje.
Spółdzielnia Producentów Mleka „Mleczna Zagroda” grupa z gminy Zbuczyn działa od sierpnia 2011 roku. Grupa zrzesza 17 rolników, roczna produkcja to 3 miliony litrów mleka.
Całą produkcję, a jest to mleko wysokiej jakości grupa sprzedaje do Zakładu Spółdzielcza Mleczarnia „Spomlek” w Radzyniu Podlaskim. Jak zapewniają obie strony są zadowolone ze współpracy.
Grupa Producentów Owoców i Warzyw JABŁKO SIEDLECKIE Sp. z o.o. , powstała w 2010 roku z inicjatywy 5 członków sadowników z terenu gminy Mokobody i Suchożebry.
Grupa w 2011roku rozpoczęła działalność gospodarczą i inwestycyjną. Korzystając ze środków UE wybudowała nowoczesną przechowalnie, z komorami chłodniczymi, sortownią i wodnym rozładunkiem. Urządzenia chłodnicze w systemie kontrolowanej atmosfery ULO z glikolem jako ekologiczny czynnik chłodniczy, pozwalają na przechowanie owoców wysokiej jakości do zbiorów do zbiorów.
Aktualnie grupa liczy 13 członków. Potencjał produkcyjny to 90 ha sadów, w tym nowe intensywne nasadzenia odmian deserowych poszukiwanych na rynku. Owoce sprzedawane są na rynek krajowy i eksport, głównie rynek wschodni. W ubiegłym sezonie zostało sprzedane 3000 ton owoców.
Grupa chce dalej się rozwijać, pozyskiwać nowych członków, rozbudowywać bazę przechowalniczą.
Z nami były również, dwie najmłodsze grupy, które rozpoczęły swoją działalność w lipcu 2012 roku, są to Spółdzielnia Producentów Trzody Chlewnej „RAZEM” gm. Zbuczyn oraz Spółdzielnia Producentów Żywca Wołowego „ZBUCZYŃSKA WOŁOWINA”. Jest ona pierwszą grupą żywca wołowego w woj. mazowieckim. Obie grupy mają siedzibę w Zbuczynie, ale zrzeszają rolników również z gmin: Mordy, Olszanka, Wiśniew i Suchożebry.
Grupy powstały przy dużym zaangażowaniu MODR i ciągle współpracują na tej płaszczyźnie.
Zarządy Grup planuje rozszerzyć swoją działalność na gminy sąsiednie i jednocześnie zachęcać innych rolników do zrzeszania się i wspólnego działania.
…………………………………………………..
Odznaczeni odznaką honorową „Zasłużony dla rolnictwa”
Rolnicy:
Grzegorz Marciniuk, zam. Próchenki
Teresa Wierzejska, zam. Krzesk Królowa-Niwa
Sylwester Żelechowicz, zam. Grochówka
Elżbieta Rytel, zam. Stasin
Andrzej Przywózki, zam. Karlusin
Barbara Wyrzykowska, zam. Płosodrza
Grzegorz Sarnowiec, zam. Pniewski
Tomasz Świnarski, zam. Broszków
Pracownicy MODR O/Siedlce:
Krystyna Szczygielska
Krzysztof Rzewuski
………………………………………………..
Przez 2 dni imprezę uświetniały swoimi występami:
- Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Siedleckiej „CHODOWIACY” im. Alicji Siwkiewicz
- Zespół Ludowy „Węgrowianie” z WOK w Węgrowie;
- Zespół Ludowy „Kapela z Wesela” z Węgrowa;
- Formacja Taneczna „CARO DANCE” z CKiS w Siedlcach;
- Grupa muzyczna „Limbos” z Siedlec;
- Zespół Śpiewaczy „Sadowianki” z KGW w Sadownem;
- Kapela Wójta Gminy Skórzec „Wieśki i Cześki”;
- Zespół Pieśni i Tańca „Sokołowianie” z SOK w Sokołowie Podlaskim;
- Wiesław Iwanowski z Radzikowa Kornicy;
- Zespoły Ludowe z gminy Jakubów: „Wrzos” i „Ludwinianki”;
- Zespół Ludowy „NIWA” z GOK w Starym Krzesku
………………………………………………..
Składamy podziękowania za pomoc i wkład w organizację imprezy współorganizatorom:
Prezydentowi Miasta Siedlce oraz Miastu Siedlce
Staroście Powiatu Siedlce
Mazowieckiemu Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Łowiczu Zakład w Żelkowie
Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Mazowieckiemu Związkowi Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Zespołowi Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 w Siedlcach
Nieocenioną pomoc w organizacji wystawy otrzymaliśmy od:
Przedsiębiorstwa Usług Elektrycznych „Zeltech” z Siedlec
Auto-AGRO Państwo Dąbrowscy
Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji
Nad bezpieczeństwem wystawców, gości i wszystkich uczestników imprezy czuwali:
Komenda Policji Miejskiej w Siedlcach
Straż Miejska w Siedlcach
Straż Pożarna w Siedlcach
Agencja ochrony osób i mienia EGIDA
Wszystkim sponsorom oraz pozostałym, którzy nam pomagali i wspierali nasze przedsięwzięcie serdecznie dziękujemy!
Informacje zebrała: Ewa Gregorczyk - MODR Oddział Siedlce
tel. 25 640 09 24