Zasobność gleb a zasady racjonalnego nawożenia
Wszyscy wiemy, że jednym z podstawowych czynników warunkujących wysokość i jakość plonu jest nawożenie, ale jego niewłaściwie stosowane negatywnie wpływa na środowisko naturalne. Chcąc przybliżyć rolnikom tę tematykę, doradcy MODR z Oddziału Bielice zorganizowali w UG Sochaczew jednodniowe seminarium „Zasobność naszych gleb a zasady racjonalnego nawożenia”.
Pierwsze dwa wykłady - „Przegląd zasobności gleb w składniki pokarmowe na terenie powiatów grodziskiego, sochaczewskiego i żyrardowskiego” oraz „Dlaczego warto i należy wykonywać badania gleb w uprawach sadowniczych” - poprowadziła Urszula Detyniecka, kierownik działu Agrochemicznej Obsługi Rolnictwa Okręgowej Stacji Chemiczno- Rolniczej w Warszawie. Przedstawiła w nich zadania stacji wykonującej w szerokim zakresie badania gleb - będące podstawą ustalenia właściwego poziomu nawożenia upraw rolniczych i ogrodniczych. Prowadzenie tych badań jest istotne ze względu na wciąż rozwijającą się agrotechnikę (zmniejszającą koszty nawożenia) oraz ochronę środowiska (ograniczającą nadmierną chemizację). Omówiła też prawidłowe pobieranie prób glebowych i wynikające z tego korzyści. Na koniec przedstawiła zasobność w składniki pokarmowe gleb występujących na terenie działania Oddziału MODR w Bielicach.
Następnym wykładowcą był Marek Tyrajski z firmy ANWIL, który zajął się „Wykorzystaniem cech nawozów w racjonalnym odżywianiu roślin”. Szeroko omówił zależność między przyswajaniem składników pokarmowych przez rośliny a odczynem gleby. Przedstawił też różne formy nawozów azotowych, fosforowych, potasowych oraz ich przyswajalność w zależności od warunków zewnętrznych. Wykładowca podał też optymalne zakresy odczynu gleby dla poszczególnych roślin uprawnych, scharakteryzował zależność między przyswajalnością składników pokarmowych
a odczynem gleby i omówił znaczenie mikroelementów w uprawach zbóż, kukurydzy, rzepaku, buraków, ziemniaków i motylkowatych.
Podczas seminarium rolnicy zadali wykładowcom wiele pytań dotyczących przyswajalności nawozów, optymalnych terminów nawożenia azotem, dzielenia dawek w uprawie zbóż oraz sposobów pobierania składników pokarmowych przez rośliny. Wiele mówiono o kosztach nawożenia mineralnego.
Z pewnością ustalenie odpowiedniego, i ekonomicznie uzasadnionego, nawożenia należy rozpocząć od wykonania analiz glebowych określających zawartość składników pokarmowych w glebie i jej odczyn. Tylko na podstawie znajomości zasobności gleb oraz potrzeb pokarmowych roślin możemy określić właściwe dawki nawozów.
Elżbieta Próchniak - Oddział Bielice
Przyg. ade