O pszczole miodnej w Poświętnem
Jak co roku w grudniu w MODR Oddziale w Poświętnem w Płońsku odbyła się konferencja pt. „Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej” organizowana we współpracy z Polskim Związkiem Pszczelarskim.
"Miód to naturalna słodka substancja powstała z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki
z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi,
składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach”.
Bożena Stępień z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, barwnie i szczegółowo omówiła podstawy prawne sprzedaży bezpośredniej miodu i produktów pszczelich. Nazwa miód może być użyta tylko do oznakowania środka spożywczego, który jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera.
Zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu rozróżnia się rodzaje miodu w zależności od pochodzenia:
- miód nektarowy (N) - wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin, wydzielanego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych,
- miód spadziowy (S) - wytwarzany przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin,
- miód nektarowo-spadziowy (NS) - wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin.
Wykładowczyni przedstawiła także warunki, metody i sposoby prowadzenia działalności marketingowej produktów uzyskanych w gospodarce pasiecznej pszczelarza, odwołując się do konkretnych przykładów.
Tomasz Kędziora z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli w sposób bardzo fachowy przedstawił zasady prowadzenia pasieki w wykładzie pt. „Praktyka w Pasiece”. Pokazał rozwiązania jakie stosuje we własnej jak i szkolnej pasiece. Przedstawił główne czynniki niekorzystnie wpływające na rodziny pszczele, tj. coraz mniejsza bioróżnorodność – monokultura upraw rolniczych, powszechne stosowanie środków ochrony roślin, choroby pszczół, zanieczyszczenie środowiska i błędy pszczelarza w toku przygotowania rodzin do zimowli (zimowania rodzin pszczelich). Szczegółowo opisał wszystkie zabiegi, które powinien wykonać pszczelarz w ciągu roku, by utrzymać rodziny pszczele w dobrej kondycji.
Wioletta Mysiewicz z firmy Centrum Mikroorganizmów Probiotics Polska w Załuskach mówiła o roli probiotycznych mikroorganizmów w hodowli pszczół, a Michał Wójciak z Agencji Rynku Rolnego, omówił Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa.
Na konferencji byli obecni: Tomasz Skorupski – zastępca dyrektora MODR Warszawa, Jarosław Grabowski – dyrektor Oddziału Poświętne MODR oraz Krzysztof Lech – zastępca dyrektora Oddziału Poświętne MODR, który prowadził spotkanie.
Z wielkim zainteresowaniem wykładów wysłuchało 95 osób - pszczelarzy, rolników, doradców. Organizatorzy konferencji pt. „Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej” dziękują wszystkim uczestnikom, wykładowcom i sponsorom: Centrum Mikroorganizmów ProBiotics Polska, Rafmet s.c. Petrykowscy K.R., Syngenta Polska Sp. z o.o. i Agencji Rynku Rolnego za udział i wsparcie.
Podczas konferencji wręczono nagrody laureatom „IX Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” w województwie mazowieckim. Pierwsze miejsca zajęli: Dariusz Krasnodębski w kategorii „ekologiczne gospodarstwo towarowe” i Jolanta Turkiewicz w kategorii „ekologia – środowisko”. Nagrody ufundowali: Agencja Rynku Rolnego i Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie.
1. Laureaci nagród i wręczający
2. Bożena Stępień - Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli
3. Tomasz Kędziora - Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli
Tekst: Dorota Paluch
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska