Relacja z Konferencji „Gospodarstwa agroturystyczne – ich wpływ na funkcjonowanie obszarów wiejskich” – 17.10.2025r.

Relacja z Konferencji „Gospodarstwa agroturystyczne – ich wpływ na funkcjonowanie obszarów wiejskich” – 17.10.2025r.
17 października MODR Oddział Płock zorganizował konferencję pt.: „Gospodarstwa agroturystyczne – ich wpływ na funkcjonowanie obszarów wiejskich” Wydarzenie skierowane było do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, doradców rolniczych, członków Kół Gospodyń Wiejskich, organizacji pozarządowych działających na rzecz obszarów wiejskich, rolników i mieszkańców obszarów wiejskich.
Celem przeprowadzonej operacji była wymiana fachowej wiedzy - pomiędzy podmiotami zainteresowanymi rozwojem przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, doskonaleniem i wprowadzaniem innowacji w działalności pozarolniczej oraz poznanie dobrych praktyk, a także inicjowanie i rozwój współpracy pomiędzy podmiotami i osobami działającymi w branży turystycznej i edukacyjnej, przy szczególnym wykorzystaniu walorów terenów wiejskich. Operacja miała za zadanie podnieść poziom wiedzy rolników w zakresie wykorzystania zasobów gospodarstwa i wprowadzenia innowacyjnych rozwiązań.
Uczestników szkolenia w imieniu Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego powitała Anna Siewierska – Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W swoim wystąpieniu podkreśliła istotną rolę gospodarstw agroturystycznych w tradycyjnym modelu funkcjonowania obszarów wiejskich.
Jako pierwsza głos zabrała Krystyna Drąg – wiceprezes Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej. Tematem wystąpienia była rola agroturystyki w rozwoju lokalnej gospodarki wiejskiej oraz w zachowaniu dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego wsi. Uczestnicy dowiedzieli się jak ważnym elementem rozwoju obszarów wiejskich są gospodarstwa agroturystyczne. Tworzą one dodatkowe źródło dochodu dla rolników, przeciwdziałają wyludnieniu, promują lokalne produkty i dziedzictwo kulturowe oraz pozwalają na zrównoważony rozwój gospodarczy i społeczny wsi. Agroturystyka to połączenie funkcji rolniczej z usługami turystycznymi, czyli jest to forma wypoczynku w aktywnym gospodarstwie rolnym. Oferuje ona zakwaterowanie, wyżywienie i możliwość uczestniczenia w życiu wiejskim, przybliżając kontakt z przyrodą i tradycjami. Agroturystyka odpowiada na potrzeby współczesnych turystów, poszukujących wytchnienia od dnia codziennego, modnego dziś slow life, czyli powrotu do korzeni. Pierwsza organizacja dotycząca agroturystyki powstała w 1993r. Było to Gdańskie Stowarzyszenie Agroturyzmu. Natomiast logo agroturystyki opracowały i opatentowały Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Gospodarstwa agroturystyczne są dodatkowym źródłem dochodu dla rolników, poprzez ich rozwój ma miejsce także dywersyfikacja działalności rolniczej, a co za tym idzie następuje ograniczenie migracji młodych mieszkańców obszarów wiejskich. Dzięki rozwojowi agroturystyki tworzone są nowe miejsca pracy - w rozwój działalności zaangażowana jest cała rodzina, która często oferuje także usługi komplementarne takie jak np.: spływy kajakowe, rajdy rowerowe, regionalna oferta gastronomiczna (tzw. produkt lokalny), transportu oraz przewodnictwo. Gospodarstwa agroturystyczne są też elementem warunkującym zachowanie lokalnych tradycji i folkloru (np. promocja kuchni regionalnej, rzemiosło i rękodzieło, święta, obrzędy oraz muzyka ludowa). Rozwój agroturystyki wpływa znacząco także na tworzenie marki regionu poprzez atrakcyjne i unikatowe miejsca, obiekty bądź wydarzenia, np.: Sopot, Roztocze i Kraina Górnej Odry. Polskie Marki Turystyczne to projekt, który ma popularyzować w Polsce turystykę zrównoważoną i zadbać o rozwój obszarów, które są unikatowymi miejscami na mapie Polski. Mogą one swoim pięknem i atrakcyjnością zainteresować nie tylko naszych rodaków, ale również coraz liczniejszą grupę zagranicznych turystów. Aspektem zasługującym na szczególną uwagę jest kategoryzacja gospodarstw agroturystycznych. W turystyce należy zwrócić uwagę na bardzo ważny element jakości, czyli spełnienie oczekiwań turysty. Jakość promowanych usług jest weryfikowana po przyjeździe do obiektu. W turystyce wiejskiej certyfikat jakości daje kategoryzacja Wiejskiej Bazy Noclegowej. Kategoryzacja pozwala wyróżnić swoją działalność spośród tysięcy obiektów oferujących podobne usługi. Kategoryzacja określa wymagania dla poszczególnych kategorii. Im wyższa kategoria, tym większe wymagania. Aby obiekt mógł otrzymać daną kategorię, musi spełnić wszystkie wymagania w danej kategorii. Gospodarstwa agroturystyczne oceniane są w dwóch kategoriach: 1. Wypoczynek na wsi, 2. Wypoczynek u rolnika. Programem dofinansowującym rozwój gospodarstw agroturystycznych jest program LEADER. Dotacje na agroturystykę z interwencji LEADER WPR 2023-2027 są udzielane za pośrednictwem Lokalnych Grup Działania (LGD). Każde LGD niezależnie od innych ustala kryteria oraz termin wnioskowania o dotację na agroturystykę. Dofinansowanie na agroturystykę będą przyznawane tylko wtedy, gdy dany LGD wpisał agroturystykę do swojej strategii, tzw. LSR. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej jest obowiązkowa dla osób, które skorzystają z dofinansowania agroturystyki z Programu LEADER.
Kolejnym z wykładowców był Wojciech Celmer – właściciel Gospodarstwa Agroturystycznego „AgroFarma” w Gołaszewie. Pan Wojciech przedstawił zarys prowadzonego gospodarstwa agroturystycznego oraz zmian, które zostały wprowadzone w jego funkcjonowaniu. Podczas prelekcji zostały przedstawione formy turystyki wiejskiej na jakich aktualnie skupia się właściciel. Wśród tematów, które zostały poruszone znajdowały się m.in.:
- wyzwania w prowadzeniu agroturystyki (przepisy prawne, wymogi BHP, nierównomierny popyt na oferowane usługi, coraz wyższe koszty ponoszone z tytułu prowadzenia działalności agroturystycznej);
- mnogość przepisów prawnych, które musi spełnić właściciel gospodarstwa agroturystycznego;
- powody dla których właściciel nie zdecydował się na prowadzenie działalności ze zwierzętami;
- usługi komplementarne do prowadzonej działalności, m.in. szkolenia dla grup zorganizowanych, eventy, imprezy okolicznościowe;
- organizacja kuchni i wyżywienia;
- zapewnienie klientom atrakcyjnych form rozrywki, m.in. paintball czy kort tenisowy;
- możliwości turystyczne oferowane przez pobliskie tereny (bliska odległość do Błot Rakutowskich, atrakcyjne ukształtowanie terenu);
Mieszko Ogończyk – Mąkowski – właściciel gospodarstwa agroturystycznego „Osada Młynarza” w Radotkach przedstawił innowacyjne podejście do tradycyjnego modelu turystyki wiejskiej. Skupia się on na proponowaniu odbiorcy komplementarnych usług, np. imprez plenerowych oraz zawodów sportowych. Tego rodzaju wydarzenia skierowane są do szerokiej gamy odbiorców np. kilkuset biegaczy bądź uczestników rajdów rowerowych. W swojej ofercie „Osada Młynarza” proponuje także organizację wesel oraz innych imprez okolicznościowych, a także spływów kajakowych.
Po zakończeniu części wykładowej konferencji uczestnicy mieli możliwość dyskusji oraz wymiany doświadczeń zarówno z prelegentami jak i innymi uczestnikami tej konferencji.
Operacja finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach II schematu Pomocy Technicznej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Materiał opracowany przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tekst: Bogumiła Kowalska, MODR Oddział Płock
Fotorelacja: Dorota Chętka, MODR Oddział Płock




22 571 61 00
e-usługi
strefa doradcy









