Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności – nabór wniosków od 30 października
Główne zmiany w porównaniu z poprzednią edycją:
- Skrócenie okresu zobowiązań z trzech lat do roku
- Wprowadzono możliwość osiągania zaplanowanych wzrostów produkcji lub sprzedaży produktów wytwarzanych w ramach SJŻ poprzez dołączenie nowego członka lub rozpoczęcie produkcji w ramach SJŻ przez dotychczasowych członków, którzy na dzień złożenia wniosku o przyznane pomocy nie prowadzili produkcji ani sprzedaży w ramach SJŻ
Uprawnieni do pomocy:
- Grupy producentów rolnych, spółdzielnie, stowarzyszenia, organizacje producentów i konsorcja
- Beneficjenci muszą wytwarzać w Polsce produkty rolne lub spożywcze przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi
- Posiadający aktualne dokumenty potwierdzające spełnienie wymogów prowadzonego określonego systemu jakości żywności
Wnioski:
- Termin składania 10-27.11.2025 r.
- Składane poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR
Dodatkowe materiały:
- Ogłoszenie Prezesa - https://www.gov.pl/web/arimr/rozwoj-wspolpracy-producentow-w-ramach-systemow-jakosci-zywnosci2
- Załączniki - https://www.gov.pl/web/arimr/rozwoj-wspolpracy-producentow-w-ramach-systemow-jakosci-zywnosci-nabor-wnioskow-od-30-pazdziernika-2025-r-do-27-listopada-2025-r2
Więcej informacji pod linkiem https://www.gov.pl/web/arimr/rozwoj-wspolpracy-producentow-w-ramach-systemow-jakosci-zywnosci2
Kinga Szczepek,
MODR Oddział Poświętne
22 571 61 00
e-usługi
strefa doradcy



