Cykl warsztatów serowarskich za nami

Cykl warsztatów serowarskich za nami
MODR Oddział Siedlce - zrealizował na przełomie września i października br. - operację pn. „Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolnych szansą na wejście na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw”.
Warsztaty skierowane były do rolników, drobnych przetwórców, a także do doradców z terenu Mazowsza. W trzech warsztatach serowarskich: Mościbrodach, Starej Kornicy i Sokołowie Podlaskim - wzięło udział 60 osób. Celem operacji była przede wszystkim wymiana doświadczeń i pozyskanie informacji na temat przetwórstwa mleka.
Warsztaty serowarskie składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej - uczestnicy wysłuchali wykładu na temat sprzedaży produktów mlecznych w ramach rolniczego handlu detalicznego, poznali formy sprzedaży surowców i produktów z gospodarstw, a także zapoznali z zasadami dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej w przetwórstwie domowym.
Część praktyczną warsztatów przeprowadziła Agnieszka Piętka. W miejscowości Pogorzel gm. Osieck - gospodyni prowadzi z mężem - gospodarstwo rolne z bydłem mlecznym (krowy wypasane są na naturalnych łąkach), Zagrodę Edukacyjną „Ranczo na Kolonii” oraz przetwórnię „Swojskie Wyroby Mleczne”.
Od kilkunastu lat gospodyni poświęciła się organizacji przetwórni, prowadzonej w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MLO). Zajmuje się przetwarzaniem swojego surowca na przetwory mleczne - głównie sery (m. in. podpuszczkowe, kwasowe, dojrzewające, pleśniowe, ricotta), ale także twarogi, masło, śmietanę, kefiry, jogurty czy pasty twarogowe. Jej działalność rolnicza i przetwórcza wielokrotnie była doceniana m.in.: w 2021 r. otrzymała w etapie wojewódzkim konkursu Agroliga - tytuł wicemistrza w kategorii „Rolnik”. Jej sery trafiły na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych i uzyskały znak „Jakość Tradycja” przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, uzyskały także wiele nagród w konkursie serów zagrodowych oraz Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Produkty z przetwórni gospodyni sprzedaje we własnym sklepie przy serowarni, ale również w kilkunastu sklepach w Warszawie, Garwolinie i Otwocku oraz restauracjach.
Jak podkreśla: oprócz zaangażowania, w takiej działalności istotne są:
- jakość surowca używanego do przetwórstwa,
- sposób i warunki jego pozyskiwania.
- umiejętność budowania relacji z klientem, zdobywanie jego zaufania.
Gospodyni opowiedziała też o działalności Zagrody Edukacyjnej „Ranczo na Kolonii”, o jej misji pokazania najmłodszym, skąd bierze się dobra i zdrowa żywność oraz ile pracy wymaga jej przygotowanie. Gospodarstwo należy do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Agnieszka Piętka współpracuje z rolnikami z terenu gminy Osieck tworzących grupę Eko Osieck. Grupa stworzona została przez rolników zajmujących się chowem bydła mięsnego i mlecznego, a także przetwarzaniem i sprzedażą żywności wysokiej jakości opartej na własnych surowcach.
Podczas warsztatów - każde stanowisko - wyposażone było w niezbędny sprzęt i produkty: mleko, podpuszczka i przyprawy. Mleko pochodziło z gospodarstwa państwa Piętków. Uczestnicy pod czujnym okiem naszej serowarki, przeszli wszystkie etapy przygotowania pysznego sera podpuszczkowego - począwszy od dodania do podgrzanego mleka podpuszczki, wytworzenia skrzepu, jego obróbki - do formowania własnych serków z różnymi przyprawami. Można było też samemu przygotować masło ze śmietany wytwarzanej w przetwórni „Swojskie Wyroby Mleczne”. W każdej grupie pod koniec zajęć uczestnicy podjęli trudne wyzwanie - przygotowania wyjątkowo delikatnego sera ricotta - wytwarzanego z serwatki.
Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem a dzięki zaangażowaniu uczestników i prowadzącej - zajęcia przebiegały były twórcze i ciekawe. Stworzyły przestrzeń do wymiany doświadczeń dla osób zainteresowanych przetwórstwem mleka i rozwojem lokalnych produktów.
Liczymy, że uczestnicy wykorzystają zdobytą wiedzę i umiejętności, przetwarzając własny surowiec i wprowadzając go do sprzedaży. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie, a Agnieszce Piętce - za umiejętne przekazanie wiedzy, podzielenie się doświadczeniem i pokazanie, że pasja, pracowitość i otwartość daje wspaniałe możliwości na rozwój własny i gospodarstwa.
Warsztaty serowarskie zostały zrealizowane w ramach operacji własnej pn. „Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolnych szansą na wejście na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw” w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ wpisanej do Planu Operacyjnego 2025, finansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich+” Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej, realizowanej przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.
Fotorelacja:








Tekst: Anna Matyszczak
Zdjęcia: Anna Matyszczak, Lucyna Adamiak
22 571 61 00
e-usługi
strefa doradcy









