Ułatwienia dostępu

Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Cykl warsztatów serowarskich za nami

Cykl warsztatów serowarskich za nami

15 październik 2025

MODR Oddział Siedlce - zrealizował na przełomie września i października br. - operację pn. „Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolnych szansą na wejście na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw”.

Warsztaty skierowane były do rolników, drobnych przetwórców, a także do doradców z terenu Mazowsza.  W trzech warsztatach serowarskich: Mościbrodach, Starej Kornicy i Sokołowie Podlaskim - wzięło udział 60 osób. Celem operacji była przede wszystkim wymiana doświadczeń i pozyskanie informacji na temat przetwórstwa mleka.

Warsztaty serowarskie składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej - uczestnicy wysłuchali wykładu na temat sprzedaży produktów mlecznych w ramach rolniczego handlu detalicznego, poznali formy sprzedaży surowców i produktów z gospodarstw, a także zapoznali z zasadami dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej w przetwórstwie domowym.

Część praktyczną warsztatów przeprowadziła Agnieszka Piętka. W miejscowości Pogorzel gm. Osieck - gospodyni prowadzi z mężem - gospodarstwo rolne z bydłem mlecznym (krowy wypasane są na naturalnych łąkach), Zagrodę Edukacyjną „Ranczo na Kolonii” oraz przetwórnię „Swojskie Wyroby Mleczne”.

Od kilkunastu lat gospodyni poświęciła się organizacji przetwórni, prowadzonej w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MLO). Zajmuje się przetwarzaniem swojego surowca na przetwory mleczne - głównie sery (m. in. podpuszczkowe, kwasowe, dojrzewające, pleśniowe, ricotta), ale także twarogi, masło, śmietanę, kefiry, jogurty czy pasty twarogowe. Jej działalność rolnicza i przetwórcza wielokrotnie była doceniana m.in.: w 2021 r. otrzymała w etapie wojewódzkim konkursu Agroliga - tytuł wicemistrza w kategorii „Rolnik”. Jej sery trafiły na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych i uzyskały znak „Jakość Tradycja” przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, uzyskały także wiele nagród w konkursie serów zagrodowych oraz Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Produkty z przetwórni  gospodyni sprzedaje we własnym sklepie przy serowarni, ale również w kilkunastu sklepach w Warszawie, Garwolinie i Otwocku oraz restauracjach.

Jak podkreśla: oprócz zaangażowania, w takiej działalności istotne są:

-  jakość surowca używanego do przetwórstwa,

- sposób i warunki jego pozyskiwania.

- umiejętność budowania relacji z klientem, zdobywanie jego zaufania.

Gospodyni opowiedziała też o działalności Zagrody Edukacyjnej „Ranczo na Kolonii”, o jej misji pokazania najmłodszym, skąd bierze się dobra i zdrowa żywność oraz ile pracy wymaga jej przygotowanie. Gospodarstwo należy do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Agnieszka Piętka współpracuje z rolnikami z terenu gminy Osieck tworzących grupę Eko Osieck. Grupa stworzona została przez rolników zajmujących się chowem bydła mięsnego i mlecznego, a także przetwarzaniem i sprzedażą żywności wysokiej jakości opartej na własnych surowcach.

Podczas warsztatów - każde stanowisko - wyposażone było w niezbędny sprzęt i produkty: mleko, podpuszczka i przyprawy. Mleko pochodziło z gospodarstwa państwa Piętków. Uczestnicy pod czujnym okiem naszej serowarki, przeszli wszystkie etapy przygotowania pysznego sera podpuszczkowego - począwszy od dodania do podgrzanego mleka podpuszczki, wytworzenia skrzepu, jego obróbki -  do formowania własnych serków z różnymi przyprawami. Można było też samemu przygotować masło ze śmietany wytwarzanej w przetwórni „Swojskie Wyroby Mleczne”. W każdej grupie pod koniec zajęć uczestnicy podjęli trudne wyzwanie - przygotowania wyjątkowo delikatnego sera ricotta - wytwarzanego z serwatki.

Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem a dzięki zaangażowaniu uczestników i prowadzącej - zajęcia przebiegały były twórcze i ciekawe. Stworzyły przestrzeń do wymiany doświadczeń dla osób zainteresowanych przetwórstwem mleka i rozwojem lokalnych produktów.

Liczymy, że uczestnicy wykorzystają zdobytą wiedzę i umiejętności, przetwarzając własny surowiec i wprowadzając go do sprzedaży. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie, a Agnieszce Piętce - za umiejętne przekazanie wiedzy, podzielenie się doświadczeniem i pokazanie, że pasja, pracowitość i otwartość daje wspaniałe możliwości na rozwój własny i gospodarstwa.

Warsztaty serowarskie zostały zrealizowane w ramach operacji własnej pn. „Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolnych szansą na wejście na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw” w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ wpisanej do Planu Operacyjnego 2025, finansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich+” Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej, realizowanej przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.

Fotorelacja:

Tekst: Anna Matyszczak

Zdjęcia: Anna Matyszczak, Lucyna Adamiak

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
p.o. Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
p.o. Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

skrytka ePUAP: /MODR/SkrytkaESP
Adres do e-Doręczeń: AE:PL-20500-42193-WEUSR-25

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2025 MODR Warszawa | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.