Opracowanie i wdrożenie metody optymalizującej transport indyków od hodowców do zakładu drobiarskiego
W ramach działania „Współpraca” realizowanego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 została zawiązana umowa konsorcjum i powstała Grupa Operacyjna „Indyk Tour”.
Celem grupy jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej metody transportu indyków od hodowców do zakładów drobiarskich, mającej na celu poprawę dobrostanu zwierząt, zwiększenie jakości mięsa oraz ograniczenie strat produkcyjnych.
Dzięki realizacji projektu „Indyk Tour”, który jest realizowany przez grupę operacyjną EPI w składzie: Zakład Drobiarski Stasin, Sieć Badawcza Łukasiewicz, DAR-KAM Niedzielak Sp. z o.o. oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego opracowano nowoczesny system załadunku, rozładunku oraz umieszczania ptaków na linii produkcyjnej. System ten zapewnia znaczące korzyści zarówno dla hodowców, jak i zakładów przetwórczych, m.in. poprzez:
- skrócenie czasu załadunku i rozładunku indyków o około 20%,
- redukcję urazów ptaków nawet o 60%, co przekłada się na wyższą jakość mięsa,
- zmniejszenie śmiertelności oraz ograniczenie strat masy ciała podczas transportu,
- zastosowanie standaryzowanej zabudowy klatkowej, która obniża zużycie wody przy dezynfekcji o około 25%.
Dlaczego optymalizacja transportu jest tak ważna?
Transport żywych zwierząt, w szczególności drobiu, to jeden z najbardziej wrażliwych etapów całego łańcucha produkcji żywności. Indyki są wyjątkowo podatne na stres, urazy oraz zmiany środowiskowe, co bezpośrednio wpływa na:
- pogorszenie dobrostanu zwierząt (stres, brak wody i pożywienia, hałas),
- uszkodzenia ciała i tuszek — nawet do 25% może ulegać uszkodzeniom w wyniku niewłaściwego obchodzenia się ze zwierzętami,
- spadek jakości mięsa — stres przedubojowy powoduje występowanie wad jakościowych,
- znaczące straty masy ciała — średnio 0,2–0,5% wagi na każdą godzinę transportu,
- śmiertelność ptaków podczas przewozu, która może wynosić od 0,3% do nawet 3%.
Projekt „Indyk Tour” odpowiada na te wyzwania, oferując rozwiązania zwiększające dobrostan zwierząt i poprawiające wyniki produkcyjne. Poprawa warunków transportu to także wzmocnienie konkurencyjności sektora drobiarskiego — od fermy, poprzez zakład przetwórczy, aż do konsumenta.
Więcej informacji na temat projektu dostępnych jest na stronie internetowej:
Baza grup operacyjnych EPI – KSOW+
Promocja projektu podczas wydarzenia „XVII Wiosna na polu i w ogrodzie”
Szczegółowe informacje o projekcie „Indyk Tour” były prezentowane podczas wydarzenia „XVII Wiosna na polu i w ogrodzie”, które odbyło się 27 kwietnia 2025 roku w MODR Oddział Siedlce.
W ramach wydarzenia funkcjonowało stoisko informacyjne poświęcone m.in. projektowi „Indyk Tour”, na którym przedstawiano założenia i osiągnięcia grupy operacyjnej oraz omawiano korzyści płynące z wdrożenia innowacyjnych rozwiązań transportowych. Uczestnicy wydarzenia mieli również okazję do degustacji wysokiej jakości produktów mięsnych, uzyskanych dzięki nowoczesnym metodom hodowli i przetwórstwa.
Tekst i zdjęcia: Mateusz Brzozowski