Na co zwracać uwagę sięgając po żywność ekologiczną?
Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie rolnictwa ekologicznego. Producent takiej żywności posiada certyfikat wydany przez zewnętrzny podmiot kontrolny – jednostkę certyfikującą.
Przyznanie certyfikatu wytwórcy żywności, wskazuje na prowadzenie swojego gospodarstwa według określonych metod produkcji oraz wyklucza stosowanie przez niego: syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Łatwiejszy jest dostęp do zdrowszych, certyfikowanych produktów.
Ich sprzedaż z roku na rok wzrasta. To globalny trend, zauważalny również w Polsce. W wielu miastach powyżej 20 tys. mieszkańców, łatwo dziś spotkać sklepy z żywnością ekologiczną. Produkty ekologiczne coraz częściej znajdujemy też na bazarach, jarmarkach, a także w supermarketach.
Często kupując produkty ekologiczne konsument może się spotkać z określeniami „eko”, „bio”, „organic”. Różnice w nazewnictwie prawdopodobnie wynikają z tego, że w poszczególnych krajach Unii Europejskiej różnie się je nazywa. Określenie „organic” jest popularne w krajach anglojęzycznych, natomiast termin „bio” we Francji i krajach niemieckojęzycznych. W Polsce określenia „eko”, „organic”, „bio” uznawane są wymiennie.
Logo produkcji ekologicznej składa się z połączenia dwóch symboli: flagi europejskiej oraz liścia, który symbolizuje naturę i ideę zrównoważonego rozwoju. Obecność powyższego logo daje konsumentom pewność, że produkt ten jest zgodny z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej, tzn. jest produktem ekologicznym. Poniżej ilustracja obrazująca prawidłowe oznaczenie produktu ekologicznego:
Źródła:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolnictwo-ekologiczne1
https://1000dni.pl/zywienie-i-rozwoj-niemowlecia/czym-jest-zywnosc-ekologiczna
Joanna Tyburska MODR Oddział Poświętne w Płońsku