Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

„Mazowiecka Grupa Tradycja Rozwój Przyszłość”

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego jest członkiem grupy operacyjnej „Mazowiecka Grupa Tradycja Rozwój Przyszłość”, która wspólnie z Zakładem Mięsnym „Mościbrody”, Uniwersytetem w Siedlcach oraz gospodarstwami rolnymi prowadzonymi przez Andrzeja Izdebskiego i Zdzisława Ługowskiego realizuje projekt pn. ,,Wykorzystanie wieprzowiny pozyskanej ze świń krajowych ras wielkiej białej polskiej i polskiej białej zwisłouchej do wytwarzania wysokiej jakości mięsa i wędlin wysokogatunkowych’’.

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania  "16 WSPÓŁPRACA" z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego  na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich  na lata 2014-2020.

OPIS PROJEKTU:

W wyniku operacji rozpoczęto opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji mięsa oraz wędlin wysokiej jakości, wyłącznie z polskich ras wbp oraz pbz, w oparciu o tucz bez antybiotyków oraz pasz GMO. W produkcji wykorzystuje się składniki najwyższej jakości, pochodzenia roślinnego (ziół, owoców, warzyw) o udokumentowanym działaniu antybakteryjnym, antyoksydacyjnym oraz probiotycznym, co pozwala na wytworzenie produktów o wysokiej jakości, kojarzonych z produkcją rzemieślniczą, ale w warunkach przetwórstwa przemysłowego. Głównymi korzyściami płynącymi z realizacji projektu, jest zwiększenie świadomości konsumenckiej o produktach wysokogatunkowych, wyprodukowanych z mięsa świń ras polskich.

DLACZEGO POLSKIE RASY ?

                        

Źródło grafik: Zakład Mięsny Mościbrody Sp. z o.o.; Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS”

Jakość wieprzowiny ma obecnie priorytetowe znaczenie. Wynika to z rosnących oczekiwań konsumentów preferujących mięso o określonych walorach odżywczych i sensorycznych, to z kolei przekłada się na popyt wieprzowego surowca rzeźnego o ustalonych parametrach jakościowych. Jednocześnie w Polsce wzrasta świadomość patriotyzmu konsumenckiego, co powoduje, że liczni klienci poszukują wieprzowiny wyprodukowanej z krajowych ras świń.

Dostępna na rynku wieprzowina, nie zawsze spełnia wymogi w zakresie jakości konsumpcyjnej, dotyczącej między innymi cech organoleptycznych i wartości odżywczej, oraz technologicznej w odniesieniu do parametrów fizycznych mięsa, jak wodochłonność, stężenie jonów wodorowych, udział białka i tłuszczu. Może to wynikać z wielu negatywnych czynników działających w trakcie produkcji wieprzowiny, począwszy od pierwszego etapu, tj. uzyskania materiału zwierzęcego do tuczu, aż do obrotu przed- i poubojowego.

Niewątpliwie najważniejszym elementem w pierwszej fazie produkcji wieprzowiny, który decyduje o finalnej jej jakości , jest właściwy dobór ras. W tym aspekcie rasy krajowe: wielka biała polska i polska biała zwisłoucha mają niewątpliwą przewagę nad innymi rasami transgranicznymi, jak duroc, pietrain, hampshire oraz tucznikami hybrydowymi wytworzonymi przy udziale wielu ras.

PRZEPROWADZONE BADANIA:

Głównym elementem badania była ocena sensoryczna produktów, takich jak szynka, schab, łopatka, karkówka oraz boczek, wytworzonych z mięsa tuczników tych ras. Badanie sensoryczne przeprowadzono zgodnie z procedurami naukowymi, z wykorzystaniem panelu oceniającego, składającego się z sześciu osób przeszkolonych w ocenie sensorycznej mięsa. Zastosowana skala oceny była pięciostopniowa, gdzie 5 punktów oznaczało jakość bardzo dobrą, a 1 jakość złą. Próbki produktów były kodowane, aby zapewnić obiektywność wyników.

W ocenie wędlin wzięto pod uwagę siedem atrybutów sensorycznych:

wygląd, barwa, konsystencja, kruchość, soczystość, smak i zapach

Wyniki oceny sensorycznej

Cecha

Średnia arytmetyczna (pkt.)

Odchylenie standardowe (pkt.)

Wartość minimalna

(pkt.)

Wartość maksymalna (pkt.)

Współczynnik zmienności (%)

Wygląd zewnętrzny przekroju - struktura

4,14

0,93

2

5

22,46

Barwa

4,39

0,68

3

5

15,49

Konsystencja

4,27

0,80

2

5

18,73

Kruchość

4,13

0,88

2

5

21,31

Soczystość

4,16

0,83

2

5

19,93

Smak

4,17

0,88

2

5

21,10

Zapach

4,33

0,86

1

5

19,86

 

Spośród wszystkich badanych cech, najwyższą średnią ocenę uzyskały barwa (4,39 pkt.) oraz zapach (4,33 pkt.). Najmniejszą zmienność odnotowano przy ocenie barwy, co oznacza, że ten parametr był oceniany najbardziej spójnie. Łącznie produkty uzyskały wysokie oceny, co wskazuje na ich wysoką jakość.

Ocena poszczególnych produktów

Cecha

Boczek

Karkówka

Łopatka

Schab

Szynka

Wygląd zewnętrzny przekroju – struktura (1)

4,47

3,67

4,3

4

4,27

Barwa (2)

4,43

4,5

4,27

4,23

4,53

Konsystencja (3)

4,4

4,2

4,23

4,27

4,27

Kruchość (4)

4,23

4,1

3,9

4,37

4,03

Soczystość (5)

4,25

4,18

4,12

4,18

4,05

Smak (6)

4,2

4,23

4,07

4,2

4,17

Zapach (7)

4,46

4,4

4,17

4,17

4,47

  • Boczek: Uzyskał najwyższe oceny za wygląd (4,47 pkt.) oraz zapach (4,46 pkt.), co świadczy o jego atrakcyjnym wyglądzie i intensywnym aromacie.
  • Karkówka: Najlepiej ocenionym atrybutem była barwa (4,50 pkt.), która została wysoko oceniona
  • Łopatka: Panel ocenił najlepiej wygląd zewnętrzny łopatki (4,30 pkt.), jednak inne parametry, takie jak barwa (4,27 pkt.) i konsystencja (4,23 pkt.), również uzyskały pozytywne oceny.
  • Schab: Wyróżniał się wysokimi ocenami za kruchość (4,37 pkt.) oraz konsystencję (4,27 pkt.).
  • Szynka: Najwyższą ocenę przyznano jej za barwę (4,53 pkt.), natomiast inne cechy również uzyskały wysokie oceny, w tym wygląd (4,27 pkt.) i zapach (4,47 pkt.).

PODSUMOWANIE:

Wyniki oceny sensorycznej dowodzą, że wędliny wyprodukowane z wieprzowiny pochodzącej z krajowych ras pbz i wbp charakteryzują się wysoką jakością. Wszystkie produkty zostały pozytywnie ocenione pod względem walorów sensorycznych, co świadczy o ich potencjale do wytwarzania wyrobów premium.

Produkcja wędlin wysokiej jakości z wieprzowiny krajowych ras, takich jak wielka biała polska i polska biała zwisłoucha, może stać się ważnym elementem rozwoju rynku mięsnego, oferując konsumentom wyroby o bardzo dobrych walorach smakowych i wizualnych.

         

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

 

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.