Warsztaty piekarnicze
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, zaprasza do udziału w warsztatach piekarniczych „Innowacyjne podejście do technologii piekarskiej w warunkach domowych”. Operacja obejmuje 6 warsztatów z pieczenia chleba dla 15 osobowych grup. Odbywać się one będą:
12.09.2024 r. - MODR Oddział Bielice
3.10.2024 r. - MODR Oddział Poświętne
9.10.2024 r. - MODR Oddział Siedlce
16.10.2024 r. - MODR Oddział Ostrołęka
18.10.2024 r. - MODR Oddział Płock
22.10.2024 r. - MODR Oddział Radom
Warsztaty poprowadzi Anna Gogół, która od 17 lat wypieka wieloziarnisty, dojrzewający chleb na zakwasie. Laureatka wielu konkursów zarówno kulinarnych jak też literackich. Na szczególną uwagę zasługuje wyróżnienie kapituły w konkursie ,,Laur Marszałka" jak również wyróżnienie i dwa pierwsze miejsca w konkursie ,,Nasze kulinarne dziedzictwo-smaki regionów".
Program warsztatów:
- część teoretyczna dotycząca wyrobów piekarniczych,
- przygotowanie i wypiek chleba z ciasta na zakwasie i na drożdżach,
- przygotowanie placków z ciasta drożdżowego,
- przygotowanie ciasta na zakwas.
Warsztaty skierowane są do rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, przedsiębiorców działających w branży przetwórstwa produktów lokalnych, przedstawicieli jednostek doradztwa rolniczego oraz przedstawicieli jednostek naukowych, przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich. Operacja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, w ramach II schematu Pomocy Technicznej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w ramach działania 2: działania na rzecz tworzenia sieci kontaktów dla doradców i służb wspierających wdrażanie innowacji na obszarach wiejskich.
Celem operacji jest rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich oraz podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie piekarnictwa, wykorzystującego surowce pochodzące z własnego gospodarstwa. Wymiana wiedzy i doświadczeń w sposób znaczący wpłynie na rozwój gospodarstw, ale także przyczyni się do budowania marki regionu. Warsztaty pozwolą na wspieranie przepływu wiedzy branżowej i specjalistycznej, a także informacji oraz dobrych praktyk w zakresie produkcji żywności.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Osoby zainteresowane udziałem w warsztatach proszone są o zgłoszenie się do doradców właściwych ze względu na miejsce zamieszkania lub do osób bezpośrednio realizujących projekt w poszczególnych oddziałach:
MODR Oddział Bielice
Grażyna Adamczyk
48 682 00 46
kom. 723 436 157
e-mail:
MODR Oddział Poświętne w Płońsku
Anna Nowicka
23 663 07 23
kom. 511 461 002
e-mail:
MODR Oddział Siedlce
Anna Matyszczak
25 640 09 38
e-mail:
MODR Oddział Ostrołęka
Piotr Budny
kom. 723 434 994
e-mail:
MODR Oddział Płock
Bogumiła Kowalska
24 268 60 87
kom. 723 436 250
e-mail:
MODR Oddział Radom
Aneta Domińczak
kom. 511 459 192
e-mail:
Ilość miejsc jest ograniczona. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia, poprzedzającego dany warsztat.
ZAPRASZAMY!