Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Najbardziej lubimy to, co już znamy, ale…

Z radością informujemy Państwa, że wydana przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego książka „100 przepisów na 100- lecie doradztwa rolniczego na Mazowszu” zajęła II miejsce w 32. edycji ogólnopolskiego konkursu na „Najlepsze wydawnictwo wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego”. Wręczenie nagrody odbyło się podczas Krajowych Dni Pola w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.

 


Nasza publikacja została nagrodzona w kategorii ,,Najlepsza publikacja tematyczna”, ex aequo z publikacją Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. Pomysłodawczynią oraz redaktorką ,,100 przepisów…” jest Monika Mikołajczuk.

Skąd pomysł na to wydawnictwo, będące nie tylko zbiorem regionalnych przepisów kulinarnych, ale również cytatów z literatury polskiej.

- Sama jestem smakoszem i lubię gotować nie tylko tradycyjne dania, których nauczyłam się od mojej mamy czy babci, ale też lubię eksperymenty w kuchni - przyznaje Monika Mikołajczuk.

- Publikacja ta, w pięknej graficznej oprawie Macieja Tołwińskiego, jest taką kulinarną fuzją smaków dawnych i nowych, przenikających się regionalnie i kulturowo. Wzbogaciłam ją o cytaty z literatury polskiej, która aż kipi od barwnych opisów biesiadowania, a zapachy z kuchni naszych przodków – mam nadzieję, że niosą się po kartach tej książki… – dodaje. 

A dr Justyna Laskowska-Otwinowska z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, która napisała wstęp do tej publikacji, tak oto ją rekomenduje:  ,,książka zawiera 100 wybranych przepisów z Mazowsza, pozyskanych w Kołach Gospodyń Wiejskich tego województwa. Pośród nich znajdujemy odniesienia do potraw tradycyjnych, na przykład „Pomarańczowe kluski” z marchewką i kurdybankiem, jak też do modyfikowanych, na przykład ciasteczka „Lnianki” z dodatkiem tłuszczu kokosowego. Nawet tradycyjne sposoby konserwacji żywności znajdują w niej swe odzwierciedlenie – w jednym z przepisów mowa jest bowiem o suszeniu mięsa. Jednocześnie książka odzwierciedla współczesne trendy kulinarne, na przykład podając przepis na domowe pieczywo. Możemy więc znaleźć w niej przepisy z różnych epok wiejskiej kuchni: czekoladowy blok – wynalazek okresu PRL, zaś obok sernik słodzony erytrytolem – popularnym dziś słodziwem oraz białą czekoladą. Książka daje nam bowiem historyczny przegląd kuchni wiejskiej z różnych etapów jej ewolucji, zaczynając od potraw bardzo tradycyjnych po całkiem współczesne, które rozpoznajemy, na przykład, po zastosowaniu dopiero współcześnie dostępnych produktów, w tym przypraw, jak chociażby kurkumy, którą znajdujemy w „Babce pomarańczowej” z Niemojek lub serka mascarpone w „Cieście szpinakowym” z Ogonów koło Ostrołęki”.

Czy dodawanie współcześnie stosowanych składników do potraw tradycyjnych nie jest jednak w pewnym sensie profanacją dawnych, sprawdzonych receptur?

- Stosowanie nowych składników w kuchni wiejskiej nie jest niczym dziwnym, odpowiada bowiem ambicjom kulinarnym współczesnych kobiet, niezależnie gdzie mieszkają. Praktyka ta wskazuje na potrzebę innowacji i chęci eksploracji nowych smaków. Zachowanie potraw tradycyjnych wynika zaś często z potrzeby zadowolenia gustów smakowych domowników – wszak, jak mówi powiedzenie: najbardziej lubimy to, co już znamy. Obie te tendencje są widoczne w działalności kulinarnej mazowieckich KGW, dającej nam szansę zapoznania się z szerokim wachlarzem smaków, co jest szczególnie ważne nie tylko w kontekście dziedzictwa kulinarnego, ale i przyszłości domowej kuchni w Polsce – wyjaśnia pani etnograf.

Dlatego też szczególne słowa podziękowania należą się paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, które dzieląc się swoimi przepisami – niejednokrotnie będącymi rodzinnymi skarbami, przekazanymi przez babcie, mamy, ciocie i nagradzanymi w konkursach kulinarnych – uchyliły nam rąbka tajemnicy i poniekąd wpuściły do swoich kuchni.

- Bardzo dziękuję paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, które podzieliły się swoimi przepisami, w wielu przypadkach przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Są wśród nich potrawy nagradzane na wielu kulinarnych konkursach, podbijające serca i podniebienia wytrawnych kucharzy.

Praca nad tą publikacją była dla mnie czystą przyjemnością i zmysłową rozkoszą, bo pisać o jedzeniu to po części delektować się nim, zanim samemu nie stworzy się dania doskonałego.

Mam nadzieję, że wielu Czytelników dołączy zawarte w książce „100 przepisów na 100- lecie doradztwa rolniczego na Mazowszu” receptury do ulubionych, a wątpiący w swoje kulinarne talenty znajdą w niej zachętę i natchnienie, by rozpocząć przygodę z gotowaniem, bo – jak mawiał Stanisław Jerzy Lec –  „W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek” – mówi Monika Mikołajczuk.

Naszą publikację możecie Państwo pobrać ze strony MODR Warszawa.

modr.mazowsze.pl/images/ksiazki/100-potraw.pdf .

 

Zachęcamy do lektury.

opr. Aneta Abramowicz-Oleszczuk

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.