XXV Dzień Kukurydzy i Buraka w Poświętnem
Piękna, słoneczna niedziela - 17 września 2023 r. to właśnie w ten dzień poświęckie pola po raz 25 przywitały rolników na Dniu Kukurydzy i Buraka.
W tym roku oferta przygotowana dla zwiedzających była bardzo atrakcyjna! Liczne kolekcje odmian, ciekawe doświadczenia technologiczne, interesujące pokazy pracy maszyn, rekordowa wystawa sprzętu i maszyn rolniczych, bardzo duża reprezentacja firm hodowlanych, dystrybuujących materiał siewnych, producentów i dystrybutorów środków ochrony roślin, nawozów i dodatków do produkcji rolniczej. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko MODR i kulinarny, tematyczny zakątek przygotowane przez KGW.
BOGATA OFERTA POLA DOŚWIADCZALNEGO
Doświadczenia polowe były podzielone na 3 bloki tematyczne: kolekcje odmian, Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe i doświadczenia technologiczne. Pierwszy blok obejmował: kolekcję kukurydzy liczącą 91 poletek, buraka cukrowego - 24, słonecznika - 27 i mieszanki poplonowe. Natomiast w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego zaprezentowaliśmy 19 odmian kukurydzy. Trzeci blok poświęcony doświadczeniom technologicznym to: prezentacja działania herbicydów, wpływ dokarmiania dolistnego na kondycję roślin, porównanie gęstości siewu i wpływ opóźnionego terminu siewu na rozwój i wysokość plonu. W tym sezonie wegetacyjnym w uprawie buraka cukrowego założone zostało poletko dedykowane precyzyjnemu, punktowemu opryskiwaniu chwastów.
IMPONUJĄCE POKAZY
Część pokazowa rozpoczęła się od mechanicznego zbioru kamieni wykonanego za pomocą nowoczesnej i innowacyjnej maszyny HUSARYA SCS 100 polskiej produkcji USARYA Polska. Efekty pracy tego kombajnu były oceniane przez liczne grono zwiedzających, którzy zjechali z całego województwa. Drugi niezwykły pokaz to praca brony talerzowej Namyslo Exact G40H Plus prezentowanej przez firmę usługową IMG AGRO. Szerokość robocza talerzówki to aż 4 metry, zakres głębokości od 3 do 15 cm, maszyna jest hydraulicznie składana, posiada talerze o średnicy 560 mm.
Ostatni z tegorocznych, równie ciekawy pokaz dotyczył zbioru buraka cukrowego specjalistycznym kombajnem Ropa Tiger 6. Usługodawca zaprezentował kunszt swojej pracy podczas formowania pryzmy, która wyglądała „jak z pod linijki”.
Nie ulega wątpliwości, że pokazy pracy maszyn cieszyły się ogromnym zainteresowaniem i to one w dużej mierze przyczyniają się do wysokiej frekwencji podczas DKiB.
WYSTAWCY
Na polu doświadczalnym w tym roku było aż 30 wystawców. 7 firm maszynowych z nowoczesnymi ciągnikami rolniczymi, maszynami do spulchniania gleby, sprzętami do uprawy pasowej, innowacyjnymi opryskiwaczami, kombajnami zbożowymi z różnorodnymi przystawkami. Poza tym wiele firm trudniących się dystrybucją i hodowlą nowych odmian, firmy oferujące nawozy, wapno, środki ochrony roślin nawet pożyteczne mikroorganizmy wykorzystywane w rolnictwie.
NIEZWYKŁE STOISKO MODR
Specjaliści z działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa przygotowali stoisko na którym prezentowano słoje z nasionami zbóż, rzepaku oraz roślin strączkowych. Ponadto ekspozycja snopków dawnych odmian zbóż i bulw ziemniaka z tegorocznej kolekcji odmian. Producenci rolni z dużym zainteresowaniem oglądali, porównywali i podejmowali decyzje o wyborze odmian na potrzeby własnych gospodarstw. Oczywiście nasi pracownicy służyli pomocą i udzielali wielu fachowych porad. Nowością były pakiety dla rolników zawierające przewodnik po polu doświadczalnym, charakterystyki odmian najważniejszych roślin uprawnych oraz gadżety MODR. Wyjątkowy sposób zwiedzania pola zaproponowano rodzinom z dziećmi zapraszając do zabawy w grę terenową ze Skrzatem Poświętniaczkiem, polegającą na rozwiązywaniu zagadek, odnajdowaniu pieczątek i wymianie na słodkie upominki.
Prawdziwym hitem okazało się stoisko kulinarne przygotowane przez współpracujące z naszym Oddziałem Koło Gospodyń Wiejskich „W Kobiecym Gronie” z Nowego Radzikowa. Panie zadbały o podniebienia częstując placuszkami z buraka cukrowego podanymi na dwa sposoby: na słodko z konfiturą z zielonych pomidorów i na wytrawnie z sosem czosnkowym. Zupa krem z kukurydzy również zrobiła furorę. Dzieci najchętniej wybierały popcorn.
Frekwencja na XXV Dniu Kukurydzy i Buraka była bardzo wysoka, bo jest to doskonała okazja do wymiany doświadczeń, zapoznania się z prawidłową technologią, uzyskania fachowego doradztwa, zgłębienia wiedzy i oceny nowoczesnych rozwiązań w branży rolnej.
Autor tekstu: Emilia Ambroziak
Zdjęcia: Katarzyna Szwarcewicz