Relacja z wyjazdu studyjnego po terenie województwa wielkopolskiego
W dniach 20-22 września mieszkańcy obszarów wiejskich północno-zachodniego Mazowsza (z terenu działania MODR Oddział Płock, Bielice, Poświętne w Płońsku) uczestniczyli w wyjeździe studyjnym pn. „Wieś z pomysłem – lokalne zasoby kulturowe, przyrodnicze, historyczne oraz potencjał ludzki elementem rozwoju obszarów wiejskich”. Uczestnicy odwiedzili teren województwa wielkopolskiego.
Organizatorem wyjazdu realizowanego w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2022 Plan Operacyjny na lata 2022-2023 był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Celem operacji było przekazanie wiedzy i dobrych praktyk dotyczących różnych form przedsiębiorczości lokalnej. W trakcie trzydniowego wyjazdu uczestnicy (rolnicy, producenci rolni, lokalni liderzy) zapoznali się różnymi formami aktywności zawodowej mieszkańców obszarów wiejskich oraz podejmowanymi przez lokalnych liderów działaniami na rzecz rozwoju obszarów wiejskich w zgodzie z naturą, kultywowania tradycji i szeroko rozumianej aktywizacji lokalnej społeczności. W programie były spotkania, wizyty, prelekcje oraz warsztaty.
- Magdalena Ciołek - prezes zarządu LGD Stowarzyszenie „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”, jako gospodarz wizytowanego terenu zaprezentowała działalność organizacji, w tym możliwość łączenia w działalności organizacji przeszłości z teraźniejszością. Podczas spotkania zaprezentowała realizowane projekty, przedstawiła zasady certyfikacji i sprzedaży produktów lokalnych, sprawdzone sposoby promocji i sprzedaży produktów lokalnych w kontekście korzyści wytwórcy z posiadania certyfikatu i budowania marki lokalnej. Zapoznała uczestników z celem powoływania Inkubatorów Kuchennych w relacji powiązania działalności w ramach RHD a przetwórstwem oraz zasadami funkcjonowania i formami korzystania z Inkubatora Kuchennego w krótkim łańcuch dostaw żywności – jako innowacyjnej formy przetwórstwa na poziomie gospodarstwa.
- Uczestnicy wyjazdu brali udział w szkoleniu nt. „Formy dywersyfikacji działalności w kierunkach nierolniczych” podczas którego przedstawione były zagadnienia dotyczące krótkich łańcuch dostaw żywności, w tym rolniczego handlu detalicznego, oraz formalno-prawnych uwarunkowaniach ich funkcjonowania.
- Przykłady różnych form aktywności zawodowej uczestnicy poznali podczas wizyt u lokalnych przedsiębiorców:
- wizyta w przedsiębiorstwie rodzinnym ProBiotics Polska Pana Sławomira Gacki - zapoznanie z przedsięwzięciem prowadzonym w gospodarstwie obejmującym wytwarzanie probiotyków i innych produktów na bazie odpowiednio dobranych kompozycji mikroorganizmów, jako innowacyjnego kierunku w łańcuch żywienia przedstawienie oferty produktowej ProBiotics Polska (Produkt Certyfikowany Ziemi Tura)
- wizyta w gospodarstwie Wigwam Russocice - zapoznanie z kierunkami działalności prowadzonych w tym gospodarstwie: zagroda edukacyjna, restauracja, degustacja produktów wytwarzanych w gospodarstwie, zwiedzanie zagrody, kolacja regionalna na bazie własnych wyrobów
- wizyta w Gospodarstwie Agroturystyczo-Skansenowym „Zamek w Rogowie” Państwa Pietrzaków - uczestnicy dowiedzieli się skąd pomysł na biznes, jak się wyróżnić spośród dostępnych na rynku ofert, czym przyciągnąć klienta, czy warto inwestować w to co stare
- wizyta u Elżbiety i Piotra Geblerów, zajmujących się produkcją podłoża dla boczniaków- zapoznanie uczestników z kierunkiem produkcji prowadzonej w tym gospodarstwie: produkcja podłoża do boczniaków, wytwarzanie produktów na bazie boczniaka, sklep firmowy, prezentacje nowych technologii wdrażanych do produkcji
- wizyta w gospodarstwie pasiecznym „Uloterapia” Jacka Włodarskiego (Produkt Certyfikowany Ziemi Tura) - uczestnicy dowiedzieli się co to jest uloterapia, skąd pomysł na taką działalność oraz o możliwościach pozyskania dofinansowania przedsięwzięcia
- wizyta w gospodarstwie Państwa Siemiątkowskich zajmujących się przetwórstwem mięsa wieprzowego produkcji wyrobów w gospodarstwie rolnym w ramach RHD – zapoznanie uczestników w warunkami wytwarzania produktów wędliniarskich oraz sposobem dystrybucji
- wizyta w Browarze „Turek” - zapoznanie z procesem i technologią ważenia tradycyjnego piwa wytwarzanego zgodnie z lokalnymi przepisami jako „Produkt Certyfikowany Ziemi Tura”,
- wizyta w Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu” - zapoznanie uczestników z ideą i zasadami funkcjonowania spółdzielni socjalnej oraz jej rolą w integracji społecznej i narzędziem lokalnej polityki zatrudnienia i przykład lokalnej inicjatywy na rzecz rozwoju obszarów wiejskich
- Warsztaty, podczas których uczestnicy samodzielnie:
- wypiekali chleb wg dawnych receptur na zakwasie bez dodatku drożdży
- wykonywali pastę z kurkumy i wysłuchali prelekcji nt. naturalnych sposobów na wzmacnianie
odporności
Przyjęta forma realizacji operacji umożliwiła zdobycie wiedzy przez bezpośrednie postrzeganie przedmiotów i zjawisk w warunkach ich występowania, a przede wszystkim umożliwiła swobodną wymianę poglądów i doświadczeń pomiędzy uczestnikami i właścicielami wizytowanych przedsięwzięć.
Przewidywalnym, natychmiastowym i mierzalnym efektem realizacji operacji było przeszkolenie i podniesienie wiedzy 50-ciu uczestników z zakresu rozwoju pozarolniczych funkcji gospodarstwa rolnego, podejmowania przedsięwzięć stymulujących lokalny rozwój, promujących lokalne zasoby i partnerską współpracę. Uczestnicy wyjazdu studyjnego zapoznali się z dobrymi przykładami małej przedsiębiorczości na obszarach wiejskich i różnymi formami aktywności mieszkańców w celu pozyskiwania dochodów z pozarolniczych działalności.
Tekst i zdjęcia: Barbara Snopek, MODR Oddział Płock
Fotorelacja:
- wizyta w przedsiębiorstwie rodzinnym ProBiotics Polska
- wizyta w gospodarstwie Wigwam Russocice
- wizyta w Gospodarstwie Agroturystyczno-Skansenowym Zamek w Rogowie
- wizyta w gospodarstwie w produkcją podłoża dla boczniaków
- wizyta w gospodarstwie pasiecznym Uloterapia
- wizyta w gospodarstwie z przetwórstwem mięsa wieprzowego
- wizyta w Browarze Turek
- wizyta w siedzibie Stowarzyszenia Turkowska Unia Rozwoju T.U.R.
- wizyta w Inkubatorze Kuchennym - warsztaty z wykonywania pasty z kurkumy