Siedziba MODR w Warszawie:  ul. Czereśniowa 98, 02-456
Telefon: 22 571 61 00 | e-mail: sekretariat@modr.mazowsze.pl
więcej +

FAPA

A A A

Z uwagi na kolejny przypadek wykrycia wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń na terenie Polski (powiat białostocki), prosimy o zapoznanie się z informacjami zawartymi w ulotkach załączonych poniżej. Dostępne są dwie wersje: dla rolników oraz dla leśników i myśliwych. Ulotki przygotował Główny Inspektorat Weterynarii. 
 

Na początku laktacji najważniejszym zadaniem hodowcy jest prawidłowe rozdojenie krowy po wycieleniu. Chcąc aby przyszła laktacja przebiegała prawidłowo - bez wystąpienia chorób metabolicznych - organizm krowy przygotowujemy do niej już w okresie okołoporodowym. 

Prawidłowy odchów - już od pierwszych godzin życia - wpływa korzystnie na wzrost cieląt, ich zdrowotność oraz rozwój tych narządów, które w wieku produkcyjnym zdecydują o wartości użytkowej bydła. Szczególnie ważny jest okres żywienia cieląt pokarmem płynnym, gdy nie mają one jeszcze w pełni rozwiniętego żwacza. Błędy  w odchowie zwiększają liczbę upadków z powodu biegunki, czy też choroby płuc, narażając hodowcę na poważne straty. 

Stres cieplny to przegrzanie organizmu krowy spowodowane wysoką temperaturą i wysoką wilgotnością otoczenia. Zdarza się latem - w czerwcu, lipcu i sierpniu - powodując zmniejszenie wydajności mlecznej krów nawet o 30-35%. Przyczyną tego jest z jednej strony ujemny wpływ ciepła otoczenia na przemiany zachodzące w organizmie krowy, a z drugiej zmniejszone pobieranie paszy.

Przewodnim tematem tegorocznej XVII Konferencji Naukowej zorganizowanej przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach były ?Praktyczne aspekty zwalczania ważnych aktualnie chorób świń?.

W gospodarstwach dokonuje się często uboju zwierząt na własne potrzeby. Niewielu rolników zdaje jednak sobie sprawę z tego, że regulują to dokładnie odpowiednie przepisy.


Jednym z podstawowych wymagań produkcji ekologicznej jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków utrzymania. Warunki w budynkach inwentarskich muszą respektować ich potrzeby rozwojowe, fizjologiczne i psychologiczne.

W latach 60. ubiegłego stulecia trzoda chlewna występowała w około 95 % naszych gospodarstw. Od tego czasu liczba gospodarstw produkujących tuczniki systematycznie maleje i jest to tendencja stała.

Podstawą prowadzenia jakiejkolwiek produkcji, w tym chowu i hodowli trzody chlewnej, są głównie względy ekonomiczne.

 

Na początku lat dziewięćdziesiątych odbyło się spotkanie zorganizowane przez Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej w Ciechanowie. W jego trakcie przedstawiciel firmy hybrydowej z Europy Zachodniej głośno zastanawiał się za jakie parametry tuszy będą płaciły zakłady mięsne za 25 lat.

W gospodarstwie rolnym powinno się sporządzać takie ilości kiszonek, które pokryłyby zapotrzebowanie bydła na pasze objętościowe nie tylko w okresie zimowym i okresach przejściowych, ale i stanowiły rezerwę podczas letniego niedoboru pasz.

O zakładaniu grupy producenckiej z prezesem Spółdzielni Producentów Mleka „Zagroda Podlaska” w Wiśniewie Mirosławem Jurzykiem rozmawiają Bożena Głuchowska i Andrzej Dmowski z siedleckiego Oddziału MODR.

 Jest pierwsza na Mazowszu, a druga w Polsce. Chodzi o oborę z automatycznym systemem dojenia krów oddaną do użytku we wsi Wólka Soseńska w gminie Mordy, w powiecie siedleckim.

 
Wchodzę do obory Dariusza A i przypominają mi się obrazki z dzieciństwa. W dwóch rzędach stoją czerwone krowy – już nigdzie niespotykane a kiedyś tak bardzo pospolite w naszym kraju. To rasa polska czerwona, prawdziwy relikt.

Lucerna ma bardzo wysoką wartość pokarmową jako pasza i małe wymagania co do nawożenia azotem. Jest wartościowym źródłem białka (około 4,2%), którego najwięcej znajduje się w liściach i kwiatostanach (25-32%).