Siedziba MODR w Warszawie:  ul. Czereśniowa 98, 02-456
Tel.: 22 571 61 00 | e-mail: sekretariat@modr.mazowsze.pl

APS

greengo 222x70

sir logotyp 150x70fb sir

A A A

Patison (Cucurbita pepo var. patisoniana) to ciekawe, choć mało popularne w Polsce warzywo z rodziny dyniowatych. Podobnie jak cukinia i kabaczek jest odmianą botaniczną dyni zwyczajnej, mimo iż na pierwszy rzut oka zupełnie jej nie przypomina. Jego owoce wyglądają jak dwa, złączone ze sobą, wybrzuszone dyski o falistych brzegach. 

Phalaenopsis, zwany inaczej ,,ćmówką”, należy do zdecydowanie najpopularniejszych storczyków w Polsce. Obecnie udało się wyhodować kilkadziesiąt gatunków tej rośliny, różniących się między sobą kształtem i kolorem kwiatów. 

Rzepak ozimy to roślina użyteczna, cechująca się wysokimi plonami, ale wymagająca od rolnika wiedzy oraz staranności w jej uprawie. W poniższym artykule omawiam najważniejsze aspekty jej uprawy, prezentując przykład z gminy Grudusk.

Przestrzeganie odpowiednich wymogów agrotechnicznych wpływa na dobre przechowywanie ziemniaków. Jednym z takich zabiegów jest dolistne nawożenie azotem, będące „lekarstwem na suszę”. Od lipca do sierpnia należy unikać tego zabiegu, gdyż przedłuża on wegetację roślin, a nie przekłada się na wzrost plonu, powodując jednocześnie pogorszenie jakości bulw i obniżenie ich trwałości przechowalniczej poprzez zmniejszenie odporności na uszkodzenia mechaniczne.

Uprawa poplonów ścierniskowych ma duże znaczenie gospodarcze, ponieważ stwarza możliwość uzyskania dodatkowego plonu zielonki, będącej wartościową paszą dla zwierząt oraz uzyskanie zielonej masy na przyoranie. Poplony ścierniskowe pozwalają też zmniejszyć w sposób naturalny zachwaszczenie pól, a przez to obniżają wydatki na kosztowne herbicydy.

W prawidłowym zmianowaniu udział zbóż powinien wynosić ok. 60%. Natomiast udział roślin bobowatych i strączkowych nie powinien przekraczać 20%, koniczyny z trawami 25%, a ziemniaków i buraków 25%.  Utrzymywanie takiego zróżnicowania gatunków w strukturze zasiewów byłoby oczywiście idealne, jednak w praktyce jest rzadko spotykane. Specjalizacja gospodarstw, zwłaszcza tych o największym areale, skłania ich właścicieli do szukania uproszczeń w produkcji.

Resztki pożniwne, a szczególnie słoma zbóż, spełniają różne funkcje – mogą być zaorywane w celu zwiększenia w glebie próchnicy lub wykorzystywane jako ściółka. Podstawą stosowania słomy, jako źródła składników pokarmowych dla roślin następczych, są terminowe zabiegi agrotechniczne lub pocięcie jej na sieczkę o długości 6-10 cm i równomierne rozrzucenie po polu.

Niewątpliwie jest czym zwalczać chwasty kukurydzy po wschodach. Dziewiętnaście substancji aktywnych - zalecanych wyłącznie do zabiegów nalistnych - to niemała liczba, stwarzająca różne możliwości ich zwalczania. Taka baza pozwoliła na wyprodukowanie prawie 100 herbicydów. Wykorzystując je w mieszaninach można zastosować kolejnych 50 kombinacji chwastobójczych. Pozostaje tylko decyzja – kiedy?

Ostatnio dużego znaczenia nabiera integrowana uprawa marchwi. Ma ona szczególne znaczenie, gdy chcemy uzyskać wysoki plon o bardzo dobrej jakości. Metoda ta wpływa na zmniejszenie ilości szkodników dzięki stosowaniu odpowiedniej agrotechniki, metody biologicznej, mechanicznej, a w ostateczności chemicznej. Zapoznajmy się pokrótce z jej zasadami.

Hosty, czyli funkie, to długowieczne byliny o wszechstronnym zastosowaniu, cenione przede wszystkim jako rośliny cieniolubne lub dobrze rosnące w półcieniu. Większość gatunków pochodzi z Dalekiego Wschodu, głównie Japonii i Chin, gdzie rosną w miejscach cienistych i stale wilgotnych.

Gryka pochodzi z północnych Indii. W Polsce uprawiana jest głównie we wschodniej części kraju na glebach lżejszych oraz częściowo w rejonach zachodnich i północno-zachodnich. Z jej nasion pozyskuje się dietetyczną kaszę, która składem chemicznym przypomina zboża, lecz nie zawiera glutenu.

Obowiązująca od roku 2014 integrowana ochrona roślin nakłada na profesjonalnych użytkowników środków ochrony roślin obowiązek stosowania ich tylko w uzasadnionych przypadkach.

Z danych ARiMR wynika, że w roku 2015 średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju wynosiła 10,49 ha., a w województwie mazowieckim 8,52 ha. Intensyfikacja produkcji prowadzi do osiągnięcia jak największego zysku przy jak najmniejszych kosztach. Po wstąpieniu do UE małe gospodarstwa były wchłaniane przez duże, zmuszane do zmiany profilu produkcji, lub nie miały racji bytu. Rolnictwo ekologiczne stało się alternatywą dla rodzinnych gospodarstw o małym areale.

W ostatnich latach podczas wegetacji występują krótsze lub dłuższe okresy braku opadów atmosferycznych, co często prowadzi do znacznej obniżki plonów. Chcąc tego uniknąć, powinniśmy wykorzystywać wszystkie dostępne metody pozwalające na jak najdłuższe zatrzymanie wody w glebie. Należy do nich ogół zabiegów zwany agrotechniką, czyli uprawa roli, nawożenie, siew lub sadzenie, nawadnianie, pielęgnowanie i ochrona roślin.

Program działań na Obszarach Szczególnie Narażonych na zanieczyszczenia związkami azotu pochodzącymi ze źródeł rolniczych jest jednym z unijnych zobowiązań wynikających z wdrożenia Dyrektywy azotanowej. W Polsce 4,46% powierzchni kraju (13 935,06 km2) wydzielono jako Obszary Szczególnie Narażone (OSN).  Dla każdego z nich dyrektor właściwego Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej ustala program działań mający na celu ograniczenie odpływu azotu ze źródeł rolniczych.