Szkoliliśmy w Płońsku
21 września br. w Oddziale Poświętne w Płońsku, Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa
i Rolniczego w Warszawie odbyła się trzecia konferencja z cyklu „Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” na temat: „Produkt tradycyjny w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności”.
Organizatorem przedsięwzięcia był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego przy wsparciu Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Jej uczestnikami byli mieszkańcy obszarów wiejskich z terenu Północnego Mazowsza. Pierwszy wykład nt.: ,,Produkt tradycyjny i lokalny, identyfikacja, promocja” poprowadził Krzysztof Zaniewski
z Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie. Wanda Lipińska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Płońsku poprowadziła wykład na temat „Bezpieczeństwo żywności przy zachowaniu dobrych praktyk GMP, GHP, HACCP”. Temat „Wymagania weterynaryjne przy zakładaniu działalności gospodarczej w ramach MOL i sprzedaży bezpośredniej” wygłosił Zbigniew Rudnicki – powiatowy lekarz weterynarii w Płońsku.
W drugiej części konferencji zaprezentowali się wytwórcy wyrobów tradycyjnych współpracujący z Oddziałem Poświętne w Płońsku, Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie:
- Adrianna Machnacz – Młyn Gąsiorowo, gm. Świercze, pow. pułtuski.
- Paweł Surażyński – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SurażPol” z Regimina, pow. ciechanowski.
- Adam Piotrkowski – producent miodów z Żuromina, pow. żuromiński,
- Tomasz Rachocki – rolnik ze wsi Turza Mała.
Celem nadrzędnym konferencji było propagowanie dobrych praktyk oraz wzorców, które już funkcjonują na obszarach wiejskich województwa mazowieckiego.
Opracowała: Danuta Bronowska
MODR Warszawa, Oddział Poświętne w Płońsku
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska
MODR Warszawa, Oddział Poświętne w Płońsku
OPR WA